Historien om när Sovjet valde hockey före bandy

Historien om när Sovjet valde hockey före bandy

Vi vet historien om hur USA:s hockeylag besegrade Sovjetunionen under OS i Lake Placid och senare vann OS-guld. Men sovjeternas sida av historien har inte blivit berättad. I ESPN Films dokumentär från 2015 får man just det. Där berättas det också varför Sovjet valde att satsa på hockey före bandy trots att bandyn var mycket väletablerad i landet. 

Under kalla kriget var det en ständig kamp mellan kommunismen i öst och västvärldens sätt att leva. Sovjet ville genom idrottsliga framgångar visa att kommunismens sätt att driva samhället var det rätta.
- Varje internationell framgång glorifierades av propagandan. Genom idrottssegrar ville man bevisa att sovjetiska samhället var det bästa säger journalisten Vitali Melik-Karamov i dokumentären. 

Sovjets nationalsport var bandy och var vinterns populäraste idrott vid denna tiden. Hockeyn var ännu inte etablerad i landet. 
- Bandyn spelades av fyra lag i världen medan hockeyn var internationell säger Melik-Kamarov.

- Kriget var slut och Sovjet ville få delta i de stora sportevenemangen som OS. Bandyn var inte med där men det var hockeyn kommenterar journalisten Vsevolod Kukshkin.

Sovjets ledare, Josef Stalins son Vasilij Stalin ledde landets sportprogram och 1946 lät han bilda landets första hockeylag. För att leda hockeyn valde man Anatolij Tarasov som senare blev den legendariske tränaren som ledde Sovjet till mängder med VM och OS-guld och som var mannen bakom den nya sovjetiska hockeyn som var helt annorlunda mot kanadensarnas sätt att spela. 

Hela dokumentären finns att se på SVT-play via denna länken. 

Är du prenumerant? Du vet väl att du kan läsa Bandyportföljen digitalt, helt utan extra kostnad? Registrera dig hos Ztory så får du fri tillgång till alla våra magasin. 

Sex spelare från Jenisej i den ryska VM-truppen

Sex spelare från Jenisej i den ryska VM-truppen

Två debutanter och en joker i den svenska VM-truppen

Två debutanter och en joker i den svenska VM-truppen