Tellus hissar prideflaggan på Zinken

Tellus hissar prideflaggan på Zinken

IK Tellus har överraskat många på isen den här säsongen. Men även vid sidan av planen gör nykomlingarna avtryck – senast med regnbågsfärgade hörnflaggor. Bandyportföljen träffade Daniel Eiderbäck, marknadsansvarig i Tellus, och tog reda på mer. 

Hur fick ni den här idén?
– Den kommer från Gustav Purvin, vår assisterande tränare. Eftersom vi sedan tidigare har en kaptensbindel med pridefärgerna sa han att, fan, vi borde göra hörnflaggorna likadana också. Sen kom Aksel (Örn Ekblom, lagkapten) med en liknande idé, jag tror de hade snackat lite om det, och då googlade vi runt lite och hittade ett ställe som sålde regnbågsflaggor. Då var det bara att beställa.

Varför vill man ha pridefärgade kaptensbindlar och hörnflaggor?
– Det är för att ta ställning och visa att vi är en förening som välkomnar allt och alla, oavsett vad man tror på eller vem man tycker om. Jag tycker det är en självklarhet att vi som förening tar ställning för det. Inom idrotten är det många gånger ett hårt klimat, och exempelvis homosexualitet är inget som är helt accepterat än, åtminstone inte på herrsidan. Mot den bakgrunden är det viktigt att idrottsföreningar tar sitt ansvar för att visa att det inte är något konstigt.

Kommer Tellus synas på Pridefestivalen nästa år?
– Det har vi faktiskt pratat om flera år tidigare, men det har inte riktigt blivit av. Till nästa år bör vi absolut ta tag i det och göra något rejält.

Tror du att vi kommer få se mer liknande initiativ som erat inom svensk idrott framöver?
– Det hoppas jag verkligen! Det var någon som sa till mig att ”är inte det där lite att vara tvåa på bollen?”, men då blev jag irriterad. Det är ingen jävla tävling, liksom. Det här handlar om att visa att oavsett vem man älskar... det spelar ingen roll om man gillar tjejer, killar, eller om man är bi, trans, hetero, eller vad man kan tänkas vara. Man måste få gilla olika.

Har ni fått några reaktioner?
– Ja, absolut. Till exempel förra veckan var jag uppe i Bollnäs, och då var det några yngre killar som pekade på Aksel och sa ”öh, kolla, han har sån här, eh, pridegrej på armen!” Och de visste väl inte om det var något bra eller dåligt riktigt. Men såna reaktioner är kul, det är roligt att folk ser det och uppmärksammar det. Kanske att några får sig en tankeställare också. 

Suzdalev om att komma till Sverige: "Min dotter grät mycket"

Suzdalev om att komma till Sverige: "Min dotter grät mycket"

Lomanov utmanar FHMR och överklagar sin avstängning

Lomanov utmanar FHMR och överklagar sin avstängning