Örn Ekblom: »Vi känner oss som bäst i Stockholm«

Örn Ekblom: »Vi känner oss som bäst i Stockholm«

I ett historiskt stockholmsderby lyckades Tellus skrälla rejält och få med sig 2–2 mot Hammarby. Lagkaptenen Aksel Örn Ekblom berättar efter slutsignalen om kollektivet IK Tellus, om att känna sig bäst i Stockholm och hur mycket han hatar att stå på läktaren.

• 2–2 mot Hammarby. Berätta om matchen!
»Det kändes väl bra. I första blev det lite smårörigt, vi fick två utvisningar… vi spelar väl okej, tillräckligt bra för 2–2, eller åtminstone tillräckligt bra för ett bra resultat med oss in i halvtid. Men i andra är vi jävligt bra, den är jag otroligt nöjd med. Det är den jag vill ta med mig. Det är en stark laginsats.«

• Det är ändå sällan det blir mållöst i en halvlek i bandy?
»Ja, så är det väl, men jag tycker ändå att vi har lägen att göra mål och de har en boll i ribban, så… det hade lika gärna kunnat bli fyra mål, det hade inte varit konstigt.«

• Tycker du att 2–2 var rättvist?
»Ja, någonstans är det väl det. Vi kanske till och med har någon vassare chans än dem att avgöra, tycker jag. Men sen står det 2–2 och de har en boll i ribban i 92:a, då känner jag att man får vara nöjd med en poäng. Så ja, jag är nöjd. Speciellt i och med att vi åkte på så många utvisningar.

»Det här var bra marknadsföring inför annandagen«

• Du har ju spelat inför större publik förr, med VSK. Hur tror du att de andra killarna i laget hanterade det? Blev de nervösa?
»Nej, inte som jag upplevde det. Vi tryckte ganska mycket på att vi ska våga agera. Det är så man ska spela, det är så man vinner matcher. Du tar beslut och gör grejer, annars har vi inte en chans mot ett lag som Hammarby. Låter vi Giljam och Jeppe (Jonsson) ta för mycket initiativ, då spelar de bort oss. Men så länge vi agerar som ett lag får dem det svårt. Det tycker jag att man ser i andra halvlek, och det tycker jag är kul. Vi går för att vinna.«

• Som lag har ni skiljt er från andra nykomlingar genom att gå mycket på egna anfall. Hur kommer det sig?
»Ja, fast, det grundar sig ju i en bra defensiv, och det är något vi är medvetna om att vi har. Alla våra spelare är defensiva spelare när de inte har bollen. Och jag tycker att vi 9 gånger av 10 tar det jobb som krävs. Och då får vi omställningslägen, som vi vill. Sen tar vi kanske inte tillvara på lägena riktigt lika mycket som jag vill, men ändå tillräckligt mycket för att plocka poäng. Skulle vi få målskyttet att stämma bättre på hörnor skulle vi bli ännu farligare. Kan vi sätta 1-2 hörnor per match, då skulle vi bli farliga på riktigt.«

»Vi är inte tillräckligt bra individuellt för att spela
bort lag, det vet vi ju.«

• Nu har ni tagit 5 poäng. Vad trodde du själv inför säsongen, om du ska vara helt ärlig?
»Man tänker ju inte i poäng, såklart. Men jag kan säga att jag inte trodde att vi skulle ha en så bra defensiv som vi har. Samtidigt har vi har ju inte heller spottat in mål, direkt. Så det som har varit bra är att vi har spelat jättebra kollektivt och haft en bra defensiv. Vi släpper in tillräckligt lite mål för att ta poäng, det är mer så. Vi är inte tillräckligt bra individuellt för att spela bort lag, det vet vi ju.«

• Vad tycker du saknas i laget för att ta ett steg till?
»Menar du spelarmaterialmässigt? Jag skulle säga att vi hade behövt en högklassig mittfältare, en mittfältsmotor. Nu pratar jag inte skit om de vi har, de är jävligt bra, men en som är… ja, kanske inte Daniel Berlin riktigt, men ändå en som är riktigt bra. Det hade gjort oss riktigt farliga. Men vi jobbar på utifrån det vi har, jag tror inte att vi kan göra så mycket mer än vi gör nu. Visst, vi kan försöka komma lite högre upp i banan, slå mer passningar framåt och hota mer så, det kan vi göra. Men vi ska inte förändra så mycket, då kommer vi förlora istället.«

• Hur går snacket i omklädningsrummet efter en sån här match?
»Idag var vi jävligt nöjda. Men det var ju framförallt för att vi spelade med en man mindre, och det tycker jag vi gör sjukt bra. Den arbetsinsats vi lägger in och den glädje vi visar, att vi gör det för varandra… det är så jävla roligt. Och sen, visst, en poäng, man vill ju vinna, men idag är jag supernöjd, och det är resten av laget med.«

»Vi känner oss som bäst i Stockholm«

• Känner ni er som bäst i Stockholm?
Ja, haha! Sen ska man bara bevisa det en gång till på annandagen också.

• Nu kom det 2 576 personer och tittade. Hur många tror du kommer på annandagen?
»Det var så många, alltså? Ja, men efter det här har jag blivit mer positiv. Jag hoppas på 6 000. Det tycker jag vi är värda, faktiskt. Och så hoppas jag på en lika tajt match, men att vi gör mål i slutet så att vi vinner. 5–3 är mitt tips, och så får vi se till att göra ett hörnmål också.«

• Har du märkt någon skillnad när du går på stan?
»Nej, haha. Det bor ju lika mycket folk bara på Södermalm som det gör i hela Västerås. Och bandy är inte direkt det enda som finns här, och framförallt inte Tellus. Man känner sig väl inte som en rockstar direkt. Men det är kul ändå.«

»Jag hatar att kolla på matcher, jag vill spela.«

• Du var borta ett tag efter att ha spräckt ena testikeln borta mot Tillberga. Som lagkapten och en av de bärande spelarna i Tellus, hur kändes det att se matcherna från sidan?
»Det var ju otroligt tråkigt, såklart. Att stå på sidan är det värsta som finns, man känner sig utanför. Men det är ju svårt det där, vi har flera som är skadade nu. I slutändan är det viktigt att ha med de spelarna. Som Helmerson som är borta nu, han är svinduktig. Det gäller att han ändå är med tills han är frisk, annars hamnar man för långt bort när man väl kommer tillbaka. Och då klarar man inte av det som lag till slut, det är trots allt en kollektiv sport. Men för att svara på din fråga så hatar jag att kolla på matcher, jag vill spela.«

Lomanov avstängd i två och ett halvt år

Lomanov avstängd i två och ett halvt år

Till alla bandypappor där ute - fortsätt inspirera!