Johan Löfstedt flyttade hem till ett lag under utveckling - hur långt har VBK kommit?

Johan Löfstedt flyttade hem till ett lag under utveckling - hur långt har VBK kommit?

Utdrag från #guldportföljen, april 2014.

Efter två raka SM-finaler med Sandviken gjorde Johan Löfstedt det som få spelare gör mitt i sin karriär - han flyttade hem. Han kom till ett lag under utveckling. Vi tittar tillbaka på intervjun med Löfstedt i #guldportföljen från 2014 och ställer oss frågan hur långt VBK har kommit? 

Under sin första säsong tillbaka i Småland, säsongen 2013/14 tog sig laget till slutspel där man åkte ut i tre raka matcher mot Hammarby. Vi frågade då om säsongen blev som han hade förväntat sig. 
»Det tycker jag absolut. Vi var lite mer ojämna än vad vi kanske hade önskat och då lyckades vi inte riktigt rå på de bästa lagen. Samtidigt var vi väldigt starka mot lagen bakom och vann komfortabelt, vilket gjorde att vi slutade åtta. Vi hade som målsättning att ta oss till slutspel, det finns flera skäl till varför det är viktigt. Dels gav det oss erfarenhet inför kommande år, men det öppnar också dörrar under försäsongen när vi plötsligt får vara med i cuper vi inte var inbjudna till tidigare som Svenska Cupen och World Cup.«

Vi frågade honom vad som krävs för att klubben skulle ta nästa steg inför den då kommande säsongen. En säsong som blev en besvikelse för många med missat slutspel och tränaravhopp i form av Tommy Österberg.
»Kontinuitet. Vi ska inte hålla på att ändra för mycket men nu har vi tappat några spelare och då behöver vi få in ersättare, men det viktigaste är att bygga vidare på det vi har och nå förbättring varje säsong.«

Vi kan konstatera att kontinuiteten bland de unga talangerna har funnits på spelarsidan i Vetlanda för första gången på många år. De har inte lämnat för bättre klubbar sedan Löfstedt kom tillbaka till VBK. Visserligen har några nyckelspelare som Patrik Gustafsson Thulin och Christian Mickelsson lämnat men alla de yngre, drivande spelarna som Pontus Blomberg, Joakim Andersson, Daniel Johansson, Philip Svensk, Pontus Vilén med flera har valt att stanna i klubben. Inför denna säsongen värvade man bland annat viktiga spelare som Mikael Nilsson och Patrik Johansson samtidigt som man lånade in Tobias Nyberg från Villa Lidköping. In i ledarstaben kom Jonas Claesson och Sergei In-Fa-Lin och under Löfstedts tredje säsong i klubben efter sin sejour i Saik så placerar sig VBK på en femteplats efter 26 omgångar och man har slagit alla slutspelslagen förutom Västerås SK. Nu ställs man mot Villa Lidköping i kvartsfinal och frågan är, hur långt har VBK kommit? 

Avslutningsvis i intervjun från april 2014 frågade vi vad det bästa har varit med att spela med Vetlanda igen. 
»Här i Vetlanda håller vi på att bygga något, vi gör en resa mot toppen«

LÄS OCKSÅ: Det stora reportaget om Talangfabriken i Småland, Vetlanda BK. Reportaget finns i #framtidsnumret som finns i butik tills 19 februari. 

Här är rankingen för världens bandyklubbar - ryska storklubben toppar listan

Här är rankingen för världens bandyklubbar - ryska storklubben toppar listan

De blev utsedda till de bästa spelarna i B-VM

De blev utsedda till de bästa spelarna i B-VM