Reportage: Tellus – Från omstart till toppen av Allsvenskan

Reportage: Tellus – Från omstart till toppen av Allsvenskan

Kvalets stora överraskning, Tellus åker imorgon ner till Trollhättan och spelar en direkt avgörande kvalmatch till Elitserien mot Gripen. Vem kunde tro det när laget drog sig ur seriesystemet 2006? 

Reportage från #5, Guldportföljen 2014. 

Tunnelbanans röda linje tar mig söderut. Jag kliver av i Midsommarkransen. Här, i området Tellusborg, har IK Tellus, vars herrlag i år slutade på en tredjeplats i Allsvenskan Norra, sitt säte. En ljus säsong för en klubb som omsätter en halv miljon kronor per år. Faktum är att för några år sedan var det nog inte så många som räknade med IK Tellus överhuvudtaget.

I början av 2000-talet spelade A-laget i Division 1, den dåvarande andradivisionen i svensk bandy, med ett allsvenskt förkval mot Ljusdal som största merit säsongen 2004-2005. Inför den efterkommande säsongen skedde däremot något mycket olyckligt. Delvis på grund av ett generationsskifte som medförde spelarbrist tvingades man att avstå sin plats i serien. A-lagets verksamhet krymptes och man startade om i den så kallade Trimserien (för spelare över 35 år), där en kärna av trogna spelare och ledare fortsatte att engagera sig i klubbens väl och ve. Det är lätt att fråga sig vad som tagit Tellus från den positionen till årets säsong där laget var två poäng från en kvalplats till Elitserien. Vad hände egentligen?

Inför säsongstarten 2006 insåg att vi var ute på hal is och hur vi insåg att vi nog var tvingade att ge upp vår plats i Division 1. Bland annat fick vi spö av Skutskär med 16-0 i en träningsmatch strax innan seriestarten

 I en klubblokal på källarplan i Tellusborg möter jag tre personer som kanske kan ge svar på mina frågor.

– Jag kommer ihåg hur vi under försäsongen inför säsongstarten 2006 insåg att vi var ute på hal is och hur vi insåg att vi nog var tvingade att ge upp vår plats i Division 1. Bland annat fick vi spö av Skutskär med 16-0 i en träningsmatch strax innan seriestarten. Vi var kanske lite naiva till en början innan vi förstod att vi hade en för tunn trupp att ställa upp med och valde att dra oss ur seriespelet, förklarar klubbens kassör Roland Egnestam, som varit aktiv i IK Tellus sedan 70-talet, både som spelare och som styrelsemedlem.

Att ta beslutet att dra sig ur seriespelet innan seriestart var också en fråga om kostnader. Ett återbud efter det att serien dragit igång hade medfört att Tellus varit tvungna att böta.

Som tidigare nämnts hade avhoppet från Division 1 sin orsak i en generationsväxling inom laget. Bo ”Bosse” Larsson, ordförande i IK Tellus Bandy, förklarar att många spelares tid togs upp av saker som vi kanske skulle kunna sortera under termen livspussel.

– Det handlade om en generationsväxling där många av spelarna hade fokus på andra saker. Man kanske inte kunde vara med på träning på grund av tvättid och så vidare. Det gjorde att uppslutningen blev ganska dålig, vilket inte passade ihop med den elitsatsning som vi då gjorde. Jag skulle faktiskt vilja säga att vi började om genom att dra oss ur Division 1 den säsongen, inte att vi la av helt och hållet, säger Bosse, engagerad i klubben sedan 45 år tillbaka och som en gång i tiden var A-lagets målvakt.

 Istället för spel i den nästa högsta divisionen hamnade laget alltså i Trimserien. Många spelare lämnade laget för att spela i andra klubbar men kände ändå lojalitet mot klubben, något som skulle ge avkastning längre fram. Några stannade kvar och visade ett stort intresse för att engagera sig i klubben.

– Många kände att Tellus var en klubb med anor, vi bildades ju trots allt 1921, och visade ett genuint intresse för klubben. En del kände starkt att de var Telluskillar helt enkelt, säger Roland Egnestam.

Säsongen 2007-2008 hade laget tur och fick en plats i Division 2 eftersom det uppstod problem med att fylla seriens alla platser. Resan uppåt tog sin början och lojaliteten mot klubben fick flera spelare som lämnat laget säsongen innan att återvända. Att laget säsongen därefter avancerade till Division 1 och tredje högsta nivån i seriepyramiden, bättrade bara på snöbollseffekten och fler spelare kom tillbaka för att bistå klubben. Under dessa år förstärktes laget med nya spelare efter hand och säsongen 2010-2011 vann man Division 1 och tog därmed steget upp till Allsvenskan. Laget var återigen tillbaka i den näst högsta divisionen och vid slutet av sin första säsong i Allsvenskan hamnade laget på en åttondeplats. Säsongen därpå slutade man på en sjundeplacering. Den nyligen avslutade säsongen resulterade i en tredjeplats och är enligt vissa Tellus bästa någonsin.

Hur gick det här egentligen till? Hur arbetar man inom IK Tellus? Hur lyder det hemliga receptet? En faktor som verkar vara av särskild vikt är helt klart lojaliteten och engagemanget som återfinns på alla nivåer i klubben.

När jag började arbeta med Tellus märkte jag att det fanns en kärna, som alltid verkar ha funnits och som på något vis går i arv. Det finns en stark gemenskap, både inom själva laget men även vad gäller klubben i helhet, skulle man kunna säga.

– När jag började arbeta med Tellus märkte jag att det fanns en kärna, som alltid verkar ha funnits och som på något vis går i arv. Det finns en stark gemenskap, både inom själva laget men även vad gäller klubben i helhet, skulle man kunna säga. Det finns många starka personligheter och många som engagerar sig mycket för lagets framtid, förklarar Roland Nyström, tränare för IK Tellus A-lag sedan 2013.

IK Tellus är en klubb som har en omsättning på omkring en halv miljon kronor. Detta kan jämföras med vissa av konkurrenterna vars omsättning hamnar i närheten av sex miljoner per säsong. Kassör Roland Egnestam berättar att man inte har någon anställd. Ideellt arbete och engagemang från spelare, ledare och övriga medlemmar kommer därmed väl till pass.

– På sätt och vis är vi som familjemedlemmar. Många nya spelare brukar påpeka just det, att det är en familjär stämning hos oss där alla från styrelsen och nedåt jobbar ihop och jobbar hårt för klubben. Ibland händer det att jag går upp på morgonen och det första som jag tänker på är hur man ska få in pengar till klubben. Det finns flera eldsjälar som lägger ned mycket tid på sådant som kan hjälpa klubben ekonomiskt, en sådan är Jan Hamnström som bland annat hjälper till med lotteriförsäljning och servering på matcher. En annan viktig person är Patrik Järmens som sedan 2010 har engagerat sig som sportchef i Tellus. Hans jobb resulterade bland annat i att Lukas Persson, som vann skytteligan den gångna säsongen, kom till oss, berättar Roland Egnestam.

På sätt och vis är vi som familjemedlemmar. Många nya spelare brukar påpeka just det, att det är en familjär stämning hos oss där alla från styrelsen och nedåt jobbar ihop och jobbar hårt för klubben.

Tellusspelarna är inte arvoderade och har vanliga jobb, eller studier, vid sidan av träning och matchdagar, att tänka på. En stor tjänst som styrelsen kan bidra med för att få spelare att ansluta till eller stanna kvar i truppen är då att försöka hjälpa till med sådant som boende och arbete. Inte minst borde hjälp med sökandet efter boende vara något som varje nyinflyttad spelare till Stockholm gladeligen tar emot.

– Styrelsen försöker hjälpa spelare att hitta både jobb och lägenhet. Vi kan inte lova någon lön men vi gör vårt bästa för att hjälpa till med den sociala biten, förklarar Bosse Larsson.

Det syns att de tre herrarna är nöjda med den avslutade säsongen. Målsättningen var innan seriestarten att ta mer poäng än säsongen innan och nå en topp-fem placering. När vi nu gör en summering kan vi slå fast att Tellus slutade trea och inte var långt ifrån att ta sig till kvalspel – allt som hade krävts var att Katrineholm hade förlorat sin match borta mot Haparanda i den avslutande omgången. Själva avslutade Tellus serien på ett bra sätt med vinst mot Boltic med siffrorna 17-3.

 – Jag är skitnöjd med säsongen. Lite tråkigt att vi inte kom hela vägen till kvalspel men Katrineholm var väl aningen bättre. Jag skulle uppskatta att vi nådde upp till 95 procent av vår totala kapacitet. Det här laget är fullt av vinnarskallar och det är många spelare som konkurrerar om speltiden. Det gör att varje spelare gör sitt allra bästa föra att få spela, det tror jag har bidragit till att det gick så bra för laget. Det har också betytt mycket att vi fått en spelare som Lukas Persson som kan göra mål. I och med att laget sedan tidigare har varit duktiga defensivt och släppt in få mål, har Lukas varit som ”den sista pusselbiten”, förklarar tränare Roland Nyström.

Roland vet i dagsläget inte om han kommer att stanna kvar på posten som tränare under nästa säsong. Han förklarar att det har varit en hård säsong men att laget kan prestera, det verkar han inte oroa sig över. Vad som däremot är en fråga som seglar upp under mötet är vikten av att det ekonomiska fungerar om Tellus skulle vilja gå ett steg längre, exempelvis till kvalspel.

– Jag är jättenöjd med den här säsongen. Vad gäller framtiden är jag inte ett dugg orolig för det sportsliga, däremot är jag orolig för ekonomin. Det hade till exempel varit ett problem för oss om vi fått kvala eftersom det inte fanns med i budgeten. Men om vi hade fått kvala till Elitserien hade vi givetvis löst det problemet på något sätt, tillägger Bosse.

Bosse avslöjar att medlemskapet i Tellus IK personligen kostar honom 30 000 kronor per år i sponsringspengar

Ekonomin, ja. Om inte ett problem så åtminstone ett orosmoln. Bosse avslöjar att medlemskapet i Tellus IK personligen kostar honom 30 000 kronor per år i sponsringspengar. Han tror att styrelsen måste utökas med fler medlemmar som kan bistå med pengar. I övrigt gäller det vanliga för att få det att gå runt: locka sponsorer, lotteri och försäljning på matcher, samt den eviga frågan om publiktillströmningen. I snitt hade man under vintern 98 personer i publiken, och Roland Egnestam förklarar att man gör vad man kan för att få mer folk till Zinkensdamm.

Många känner nog igen sig i de här ekonomiska frågorna som självklart kan ge vilken styrelse som helst bryderier. Men det verkar ändå som att de tre Tellusrepresentanterna, som mött upp Bandyportföljens utsände i den den lilla klubblokalen i Midsommarkransen, blickar framåt, tar en sak i taget och ser ljust på framtiden. Framförallt är man nog allt annat än missnöjd med det som klubben har presterat.

– Killarna har fått blodad tand tror jag, och det vore såklart kul att kunna ta ett steg till. Men det kräver nog en hel del att gå upp till nästa nivå, säger Roland Egnestam.

– Satsningen inför nästa säsong får vi i styrelsen diskutera med tränaren och laget. Sen får styrelsen försöka ge så bra förutsättningar som möjligt. Laget är på en helt annan nivå än för några år sedan. Ja, det är en jävla resa vi har gjort, säger Bosse och skrattar. 

Testa två nummer av reportagemagasinet Bandyportföljen för bara 99 kr!

Semifinalklart i den ryska ligan

Semifinalklart i den ryska ligan

Obesegrat Stabæk möter Solberg i den norska finalen

Obesegrat Stabæk möter Solberg i den norska finalen