Vad hände med Micha?

Vad hände med Micha?

2009 vann Kalix juniorer SM-guld efter att ha besegrat Vänersborg med 9-2 på Studenternas IP. I laget fanns spelare som Björn Hellman, Niklas Gälman, Emil Viklund och Janne Rintala, som alla har gått vidare till att bli etablerade elitseriespelare. Men den starkast lysande stjärnan i guldlaget var mittfältsgeneralen Michail Zaletaev. Det pratades om en framtida världsspelare. Vad hände med Micha?

Bandyportföljen träffar Micha i Stockholm, på Östermalm. Ett café på Sveavägen. Nästan 100 mil från Kalix. 
- Jag var less på att bo uppe i lilla Kalix, jag är en storstadskille. Det är därför jag trivs som fisken i vattnet här i Stockholm, förklarar han. 

Det är få som känner till var Micha spelar säsongen 2015/16. Ändå spåddes han för bara några år sedan att bli nästa världsstjärna inom bandyn. Faktum är att han inte har spelat alls de senaste åren, fram till nu. Nu spelar han med Djurgården i botten av Allsvenskan. Men vi får backa bandet till 2009 för att ta reda på vad det var som hände. Till den där dagen på Studenternas när Kalix P19 vann SM-guld, och Micha Zaletaev var bäst på planen. 
- Det kanske är det som gör det så konstigt att jag la av, att jag var så bra då. Fram till det guldet var jag jättehungrig, jag sa hela tiden den där säsongen att, jävlar grabbar, vi ska vinna det här. Och så gjorde vi det. Men det var som om det var där som allting vände för mig. Säsongerna efter tappade jag suget mer och mer. 
Kunde du gjort något annorlunda?
- Jag ångrar att jag inte stack efter P19-guldet. Då hade jag kunnat gå till någon klubb längre söderut i landet, kanske Sirius i Uppsala och hållit uppe energin. Det var att jag stannade i Kalix som käkade upp mig. Jag tror man måste vara en speciell typ av person för att trivas i ett så litet samhälle. Jag gillar att bo i centrum och veta att det är här allt händer. 
Du har ju representerat Ryssland i olika ungdomslandslag. Var det aldrig aktuellt att åka över dit?
- Året efter P19-guldet spelade vi i Allsvenskan, då hade jag chansen att åka och spela för Dynamo Moskva eller Zorkij under säsongen. Men då sa jag att jag ville spela klart säsongen hemma. Jag hade under flera år lägen att åka till Ryssland, men jag åkte aldrig. 

Läs hela reportaget (åtta sidor) i #finalmagasinet som finns att köpa hos Pressbyrån. Hitta din närmaste återförsäljare här. 

Giljam om vardagen som bandyproffs: »Om jag ska göra något kul brukar det bli tv-spel. Jag ser en del eftersända NHL-matcher också«

Giljam om vardagen som bandyproffs: »Om jag ska göra något kul brukar det bli tv-spel. Jag ser en del eftersända NHL-matcher också«

Rudell: ”De har ju bara Kungälv som de håller på, som spelare kan man ju byta lag”

Rudell: ”De har ju bara Kungälv som de håller på, som spelare kan man ju byta lag”