Stefan Karlsson om Villas försvarsspel: "Anledningen till att Villa släppt in minst mål i serien är inte att de har ett fantastiskt försvarsspel".

Stefan Karlsson om Villas försvarsspel: "Anledningen till att Villa släppt in minst mål i serien är inte att de har ett fantastiskt försvarsspel".

I Bandyportföljens aktuella nummer har Daniel E Stenson skrivit ett reportage om det komplexa bandyspelet. Där ger bland annat IFK Vänersborgs tränare Stefan Karlsson sin syn på dagens bandy som ibland spelas i lägre tempo än tidigare. 

Inför VM, där tempot är högt, uttryckte förbundskapten Svenne Olsson viss oro över att många lag i anfallsspelet vill dra ner på tempot för att kunna spela "i" motståndarna. Genom passningar i lägre tempo vill man få motståndarna stillastående, och sedan attackera. 
Stefan Karlsson hjälper oss att illustrera. 
- När vi mötte Villa ägde de otroligt mycket boll. Spelarna sa efteråt att det varit jobbigt att åka mycket skridskor i defensiven. Men vi åkte inte så mycket skridskor. För Villa ägde boll, utan att vi behövde åka så mycket. Det är klart att det blir lägre tempo då än när det böljar fram och tillbaka.

- Anledningen till att Villa släppt in minst mål i serien är inte att de har ett fantastiskt försvarsspel. Det är att de håller i bollen så mycket att motståndarna har väldigt få chanser att göra mål fortsätter Karlsson. 

Sandvikens ägande av boll lyfts ofta fram som exempel på vacker bandy. Bollnäs ägande av boll har under säsongen beskrivits som tråkigt. 
- Bollnäs äger boll, främst genom Daniel Berlin och Per Hellmyrs, som vet precis när de kan ta risker och inte. Det krävs att man har spelare av den kalibern för att spela som Bollnäs gör. Båda har egenskaperna som gör att de kan äga boll länge och sedan trä in en boll och skapa farligheter, säger Hans Elis Johansson. 

Läs hela reportaget i #finalmagasinet som finns i butik hos Pressbyrån.

Titanägg till Somalia Bandy

Titanägg till Somalia Bandy

Giljam om vardagen som bandyproffs: »Om jag ska göra något kul brukar det bli tv-spel. Jag ser en del eftersända NHL-matcher också«

Giljam om vardagen som bandyproffs: »Om jag ska göra något kul brukar det bli tv-spel. Jag ser en del eftersända NHL-matcher också«