Rudell: ”De har ju bara Kungälv som de håller på, som spelare kan man ju byta lag”

Rudell: ”De har ju bara Kungälv som de håller på, som spelare kan man ju byta lag”

Under fredagen blev det officiellt att IFK Kungälv inte får förnyad elitlicens av Bandyförbundets Ekonominämnd, och får lämna sin plats i bandyns Elitserie. En jättenyhet för de flesta i bandysverige förstås, men för Adam Rudell var det mer som en jobbig déjà vu – anfallaren var nämligen med i det GAIS som drog sig ur seriesystemet för två år sedan.

– Vi spelare fick reda på det lite innan det blev officiellt, men det var väl ingen chock direkt. Man har känt lite på sistone var det har lutat åt. Det är jättetråkigt verkligen, men det var ju samma när jag var i GAIS. Man tänker fortfarande tillbaka på det. Då hade vi ett ganska spännande lag på gång och en grym tränare… hade det laget fått fortsätta tror jag att vi hade varit ett slutspelslag idag. Och det känns lite som samma sak i Kungälv nu, det satsades inför förra säsongen och nu blev det bara pannkaka av allt. Det är surt som fan.

Vad fick ni för förklaring?

– Det vi fick höra var att det berodde på slarv, att det bland annat var papper som de hade missat att lämna in. Klubben har ju blivit granskad i flera år, så jag kan tycka att det är konstigt om man inte har koll på grejerna.

Vad var din första reaktion?

– Det är förstås en besvikelse att vi inte har löst det, och självklart är man orolig, men förhoppningen är ju att det ska lösa sig med den överklagan som ska skickas in.

Hur skiljer sig den här situationen mot hur det var för er i GAIS 2014?

– Det skiljer sig väl inte så mycket i grunden egentligen, det är samma besvikelse. I GAIS var det flera grejer som spelade in, med hallen som inte blev av, att vi kanske inte skulle få hyra Heden hur länge som helst, och Holgersson (Jonas, tränare) blev avstängd…  När beskedet kom i GAIS var det ganska sent, jag tror det var en bit in i maj, och då blev det lite panik. Nu känns det väl, eller det är ju i och för sig ganska sent nu med… det är mest synd om klubben och alla runtomkring, känner jag. Som spelare är det självklart jobbigt och tråkigt, men det löser sig väl alltid på ett eller annat sätt. Det är föreningen, supportrarna, Skarpa Gubbar och alla som jobbar ideellt runtomkring klubben som det är mest synd om. Det är de som får lida av att vi inte får spela i Elitserien. De har ju bara IFK Kungälv som de håller på, som spelare kan man ju byta lag, det kan ju lösa sig på flera sätt.

Tror du att många kommer lämna?

– Det har ju redan försvunnit fyra spelare. Det kan ju bli mer, jag har ingen aning.

Hur känner du personligen, kommer du bli kvar om Kungälv inte spelar i Elitserien?

– Jag vet inte, men jag vill ju spela i Elitserien såklart. Den spontana känslan nu är att Allsvenskan inte är ett alternativ, men det får vi väl ta när det är helt klart. Samtidigt har jag alternativ att spela i Elitserien om jag vill.

Du har några klubbar som är intresserade?

– Ja, det har jag, så jag är inte orolig på det sättet. Det är för Kungälv man vill att det ska ordna sig, det är mycket större än bara mig. Nu när GAIS har försvunnit så känns det som att Kungälv behövs för bandyns överlevnad i väst. Det är ändå tungt om två klubbar ska behöva stryka på foten, liksom.

Har du någon teori om varför det är västkustlagen som hamnar i kläm?

– Näe, jag vet inte… En del är nog förutsättningarna. Hade vi haft en hall i Göteborg hade det inte varit många klubbar som hade kunnat konkurrera med de förutsättningar som finns i en storstad. Det är väl Stockholm då, men där finns det ju inte heller någon hall än. Men hade vi haft en hall i Göteborg hade det förändrat väldigt mycket. Allting såg ju bra ut inför den här säsongen, det var en hall i sikte och det satsades på laget. Men nu har jag inte hört något om den där hallen, den kanske kommer ändå, det vet jag inte. Oavsett så tror jag inte att vi kommer gå upp igen om vi hamnar i Allsvenskan, det kommer bli väldigt svårt.

Varför inte då?

– Jag tror att det är så många som kommer sticka. Jag tror inte att vi kommer ha ett tillräckligt slagkraftigt lag för att kunna gå upp igen.

Om ni blir kvar – vad krävs för att föreningen inte ska hamna i samma situation igen?

– Ska man bedriva elitverksamhet i Kungälv i framtiden på ett bra sätt så tror jag att man behöver byta lite folk i organisationen och styrelsen. Vi behöver få in rätt människor med rätt kompetens, så att det kan drivas och skötas bättre.

Du är besviken på den nuvarande styrelsens arbete?

– Ja, det måste jag säga. Att man slarvar med såna här grejer, det ska bara inte hända.

Du kom från Otterbäcken i division 1 direkt till GAIS i Elitserien för tre år sedan. På tre säsonger har du nu varit med om två sådana här situationer. Hur har tankarna gått?

– Det har varit problem alla år, egentligen. GAIS fick ju lägga ner och Sirius som jag kom till efteråt hade jätteproblem ekonomiskt, där var det inte långt från en konkurs. Och nu Kungälv. Det är frustrerande att gå efter säsongen och inte veta om det kommer bli något nästa säsong. Det är jättejobbigt.

Du känner inte att du skulle vilja komma till en stabilare klubb?

– Jo, självklart. Det man önskar är ju att man ska få förutsättningarna att spela bandy och bara koncentrera sig på det. Nu har det varit ett orosmoment med ekonomin i stort sett varje år, och det är klart att det påverkar, även om man inte vill det. Det hade varit skönt att komma till en klubb som har koll på grejerna och att allt flyter på, så att man får göra sitt jobb bara. Sen får man väl skylla sig själv att man kanske är för dålig för det, haha.

Väger du in klubbens ekonomi i ett eventuellt klubbyte nu?

– Det är klart jag skulle göra det, om det nu skulle bli så. Men sen har jag ju inte jättemånga alternativ heller. Jag är mitt i en utbildning nu och är inte så sugen på att flytta på grund av bandyn. Jag kommer slutföra min utbildning i Göteborg, så om jag kommer spela bandy så kommer det bli i Göteborg med omnejd, på pendlingsavstånd. Jag prioriterar utbildningen framför bandyn just nu. Tidigare har jag flyttat för bandyns skull, men nu känner jag att jag ska utbilda mig färdigt först så får vi se sen. Jag är färdig nästa sommar, så det är inte jättelänge heller.

 

Vad hände med Micha?

Vad hände med Micha?

Ryska ligan väntas fördubbla antal matcher i grundserien

Ryska ligan väntas fördubbla antal matcher i grundserien