"Den ena var fylld med smutstvätt, den andra med en miljon i sedlar"

"Den ena var fylld med smutstvätt, den andra med en miljon i sedlar"

Idag minns vi Lasse Sandlins reportage "Pionjären Hasse Johansson" från Bandyportföljen #3. Där berättar Hasse om sin sin i Jenisej, sina besök på stadens teater och om helikopterturer med affärsmannen Oleg.

Hans Elis Johansson hade tänkt att avsluta sin karriär efter SM-finalen 1997. En final han förlorade med Västerås SK mot Sandvikens AIK trots att han själv gjorde fyra mål. 
- Det var en viktig tid i mitt liv. Jag funderade mycket över vad jag skulle göra. Jag var 35, hade aldrig haft ett fast jobb. Det har jag fortfarande inte haft..
- Jag ville se världen. Hade planer på att åka jorden runt. Jag kom i alla fall en bit på vägen. 

Jag minns att jag svarade: “Jag tror jag vill ha problem”.

Hasse hade lärt känna Oleg Janovets, en affärsman i Krasnojarsk som han fortfarande telefonpratar med minst var tredje vecka. De hade både träffats under en bandyresa, och Oleg hade också varit i Västerås och bott hemma hos Johanssons. Året hade nu blivit 1997 och Oleg hade gått från att vara "fattig som en kyrkråtta" till rik och framgångsrik. 
- "Jag kommer" sa jag. "Glöm det", sa Oleg, "här är det bara problem". Jag minns att jag svarade: "Jag tror jag vill ha problem".  
Hans Elis for alltså över till Krasnojarsk, vars HK Jenisej då tränades av den störste av bandyspelare: Sergei Lomanov, fem gånger världsmästare och med 183 landslagsmål tidernas målskytt därborta. 
- Inga pengar fanns det, och Lomanov var nog lite skeptisk över vad jag hade där att göra. 

Läs hela reportaget genom att beställa hem numret från 2013. Det gör du genom att maila namn och adress till: info@bandyportfoljen.se. Det kostar 49 kr (+40 kr frakt) och kan betalas via faktura eller swish. 

Finska Akilles värvar från den ryska ligan

Finska Akilles värvar från den ryska ligan

Dynamos klubbdirektör om Ivanov: "Ingen har kontaktat oss"

Dynamos klubbdirektör om Ivanov: "Ingen har kontaktat oss"