»Det är inget smeknamn jag valt själv. Jag brukar få höra rätt mycket skit om det på planen»

»Det är inget smeknamn jag valt själv. Jag brukar få höra rätt mycket skit om det på planen»

Text: Daniel E Stenson

34, 26, 41, det är antalet mål Niklas ”Messi” Eriksson gjort under sina tre senaste säsonger i Allsvenskan med sitt Katrineholm. Kommande säsong spelar Eriksson i Elitserien och Tillberga. Det finns en rad exempel på spelare som gjort mycket mål i Allsvenskan, men som sedan haft det svårt att göra avtryck i Elitserien. Är Eriksson rädd att bli ytterligare ett sådant exempel?

»Det är inget jag tänker på. Det är klart att det är svårare i Elitserien, men de som känner mig vet att jag är en vinnarskalle som kommer se till att göra min roll bra. Sedan om det är jag eller någon annan som gör målen, det spelar ingen roll. Men jag har gjort mycket mål i allsvenskan och i kvalen jag spelat«.

Men som offensiv spelare – vore det inte skönare att vara kvar i Allsvenskan där du får mer boll och har enklare att göra mål?
»Absolut inte. Jag förstår hur du tänker och det är klart man har mer tid i Allsvenskan och att det är enklare. Men jag är taggad på att mäta mig med bättre spelare och testa mina dribblingar i Elitserien. Sedan hoppas jag att i Tillberga kunna lägga mer fokus på det jag är bra på, att vara en offensiv spets i anfallen, eftersom jag har fler bra spelare runt mig. I Allsvenskan är medspelarna sämre och det blir ibland svårt att fokusera på bara en roll. Om inte din medspelare klarar sin roll kanske du måste ta den också«.

Intervjun är ett utdrag från vårt aktuella nummer #bandyochpengar som finns att köpa hos Pressbyrån för endast 79 kr. Hitta din närmaste butik här. 

Var det så i Katrineholm?
»Inför förra säsongen tappade vi många viktiga spelare och jag fick en roll som innebar att jag var mer bollförande på egen planhalva. Jag lärde mig mycket av att behöva slå fler passningar och ta större ansvar. Jag har utvecklat spelförståelsen. Men mot slutet av säsongen kom jag till insikt om att jag är bäst på offensiv planhalva, och det är där tränarna i Tillberga sagt att de vill ha mig». 

I Tillberga får du spela med Rinat Shamsutov, känd just för att göra medspelare bättre.
»Det känns skitkul. Han spelade ju länge här i Katrineholm i slutet av 90- och början av 2000-talet. Jag spelade visserligen i Värmbol då, men jag såg alla matcher när han spelade i KSK. Jag mötte honom i en träningsmatch förra året och det märktes verkligen att han gjorde sina medspelare bättre. Så det känns bra att få passningar av honom».

Vad var det som gjorde att du valde Tillberga till den här säsongen?
»För det första fick jag ett erbjudande. Vi har haft kontakt några år, men det var först nu det stämde, och jag kände att jag var tvungen att ta chansen. Sedan passar det socialt. Jag kommer att bo kvar i Katrineholm, men går ner och jobbar 75 procent så jag kan satsa fullt ut. Flytten har inneburit en riktig nytändning. Det känns lite som när jag som junior fick börja träna med seniorerna i Katrineholm. Varje träning är rolig, och jag behöver ge allt på varje träning för att ta en plats i startelvan».

Är startelvan målet?
»Kvalen jag spelat med Katrineholm är de roligaste matcherna jag spelat. De är även några av de bästa matcherna jag har gjort och jag vann bland annat skytteligan i kvalet för två år sedan. Målet är först och främst att ta en plats i startelvan, och väl där hoppas jag kunna hjälpa till genom att göra en del mål. Jag har följt Tillberga de senaste åren och sett att de skapat mycket chanser utan att få dit bollen».

Våren 2014 tackade du nej till Elitserien och Ljusdal. Varför?
»Dels passade det inte socialt. Jag var inte sugen på att flytta dit ensam, utan jobb. Dels var jag ju inte dummare än att jag såg att deras trupp var ganska tunn. Jag har redan åkt runt i Elitserien och varit slagpåse en gång. Det var inte roligt».

Säsongen 2009/2010 tog Katrineholm/Värmbol BS en poäng i Elitserien, med målskillnaden 69-249. Hur var det att spela en sådan säsong?
»Det var oerhört tungt mentalt. Vi visste ju inför många matcher att vi var chanslösa. Så man kommer in i en bubbla där man försöker ta en kvart i taget. Vi hade förberett oss en hel sommar, och när vi gjorde fysprofilen var vi i klass med topplagen. Men spelmässigt var vi inte där. Lagen vi mötte var bättre på varje position och vårt enda anfallsvapen blev att någon tog bollen och åkte själv, eller att motståndarna tappade bollen. Vi klarade inte av något annat. Säsongen gav mig erfarenhet. Jag fick fokusera på min roll, exempelvis att sätta förstastyrningen som vi bestämt. Men anfallsmässigt gav säsongen ingenting».

Du har sedan varit med om att vinna Allsvenskan med KVBS för att sedan misslyckas i kvalet. Är det rätt att vinnaren tvingas kvala tycker du?
»Ja, för att gå upp måste du göra något riktigt bra. Inte något år i Katrineholm har jag känt att vi har en trupp som varit tillräckligt bra för Elitserien, och vi har inte heller haft som uttalat mål att gå upp i Elitserien. Vi har haft som mål att gå till kval, och sedan när vi väl varit där har vi så klart velat vinna, men serien och kvalet har varit som två olika moment. Kvalet 2015 kunde vi ändå gått upp. Vi hade spelat bra i Allsvenskan och mätte oss bra mot lagen i kvalet, förutom Kungälv som var för bra. Men vi slarvade lite nere i Nässjö och sedan två gånger om mot Tillberga».

Katrineholm har nu drabbats av ekonomiska bekymmer och du är bara en av flera spelare som lämnar klubben den här våren och sommaren. Vad säger du om det som hänt med KVBS?
»Jag hade redan bestämt mig för att lämna när det här uppdagades. Men jag förstår dem som lämnar. Hade vi fått veta tidigare att klubben hade så stora bekymmer hade vi kanske kunnat hjälpa till. Men nu fick vi först höra av sportgruppen att det skulle bli en fortsatt elitsatsning och sedan meddelas att inga spelare ska få någon ekonomisk ersättning. Så nu slås A- och B-laget ihop och det blir träningar två-tre gånger i veckan. Det känns som allt vi byggt upp är förstört. Det är tråkigt för klubben och för staden».

Och så Messi – var kommer smeknamnet ifrån?
»Det är supportrarna i Katrineholm som började med det. De visste att mitt favoritlag är Barcelona och att jag tycker att Messi är världens bäste fotbollsspelare. Sedan hakade lokalmedia på. Det är inget smeknamn jag valt själv. Jag brukar få höra rätt mycket skit om det på planen. Det, och att jag ramlar lätt. Men jag ramlar bara om någon slår ner mig«.

Intervjun är ett utdrag från vårt aktuella nummer #bandyochpengar och går att beställa via denna länken. 

Dynamo Kazan nästa lag att dra sig ur den ryska ligan

Dynamo Kazan nästa lag att dra sig ur den ryska ligan

Volga vann mot ryska landslaget

Volga vann mot ryska landslaget