Suzdalev om att komma till Sverige: "Min dotter grät mycket"

Suzdalev om att komma till Sverige: "Min dotter grät mycket"

Text och foto: Andreas Söderman

Våren 2011 var Vetlanda BK illa ute. Flera tongivande spelare hade lämnat föreningen och kvar fanns ett lag mestadels bestående av spelare från föreningens J20-lag. VBK var i akut behov av spelare som skulle se till att laget höll sig kvar i högsta serien och de fann sin frälsare i Ryssland. En av de ryska spelare hittade ett nytt hem åt sig själv och familjen i Vetlanda. Hans namn var Anatoly Suzdalev. 

- Andrej Pasjkin som då tränade Jenisej, ringde mig och frågade om jag ville spela i Vetlanda. Jag hade sedan ett samtal med Sergei In-Fa-Lin och vi åkte till Sverige för att känna på det. VBK tog emot oss väl, de visade var vi skulle bo och vad vi skulle göra, det är det svåra i ett helt nytt land. Det finns ingen släkt och man kan inte språket, man landar bara med en resväska och en vacker hustru. Det är fördelen, resten är bara nackdelar berättar Tony i Bandyportföljens aktuella nummer. 

- Min dotter grät mycket, nästan varje dag efter skolan eftersom alla kompisar stannade kvar i Ryssland. Visst, de kunde prata på Skype men det var en klen tröst. Vi pratade mycket med barnen i början om att det här var en utmaning för oss, men vi måste uppleva det tillsammans. Det var viktiga samtal att ha med barnen och idag tackar de oss för att vi gjorde det här. De talar tre språk flytande, ryska, svenska och engelska och min grabb pratar riktig småländska. 

Uppdraget att hålla kvar Vetlanda BK i Elitserien lyckades Suzdalev och övriga laget med. 
- Jag var inte äldst i laget men jag var tvungen att ta en huvudroll. Vetlanda värvade oss, de satsade på oss och vi gjorde vårt bästa för att inte åka ut. Pontus Blomberg till exempel var bara 18 år gammal och visste inte mycket om att spela i Elitserien. Nu är de etablerade och duktiga spelare men då var det tufft. Vi gjorde vårt bästa, vi försökte, vi kämpade och vi klarade av det oavsett hur det såg ut. 

Hela reportaget finns att läsa i vårt aktuella nummer som nu finns att köpa i butik. Hitta din närmaste återförsäljare genom att klicka här. 

Hanna Brusberg: "I jämförelse lever vi värsta lyxlivet nu"

Hanna Brusberg: "I jämförelse lever vi värsta lyxlivet nu"

Tellus hissar prideflaggan på Zinken

Tellus hissar prideflaggan på Zinken