"Han ville döpa mig till Zinedine Zitouni"

"Han ville döpa mig till Zinedine Zitouni"

Text: Erik Ström Foto: Sebastian Lamotte, Bildbyrån

Vänersborgs nyblivne amerikanska landslagsman Alexander Zitouni om VM, uppväxten och att nästan bli döpt till Zinedine. 

Hur är du amerikanska medborgare?
- Jag är född i San Francisco. Morsan är svensk och var där nere och utbildade sig till arkitekt. Så träffade hon då farsan, som är fransman, som var där och jobbade. Sen har jag väl inte gått in på detaljer, haha, men jag blev till där i alla fall. Vi bodde där i tre år ungefär, sen flyttade jag med morsan hem till Härnösand. 

Om din pappa är fransk, hur ställer han sig till bandy?
- Han förklarar det som ishockey när arbetskamraterna frågor. Det är lättast så. Men näe, han har inte varit särskilt intresserad, faktiskt. Han tycker mest att det är roligt att jag har gjort något. Han älskar ju fotboll, han ville döpa mig till Zinedine Zitouni... men då sa morsan ifrån. 

Detta är ett utdrag från vårt aktuella nummer. Läs hela intervjun och våra andra reportage i #integrationsnumret. Du hittar din närmaste återförsäljare av numret här. 

Och nu ska du representera USA. 
- Ja, de var på mig förra året och frågade. Då hade jag inte något aktuellt pass och jag hade inte det tidigare passet kvar, från när jag var grabb. Så då åkte jag till ambassaden i Stockholm för att förnya men då måste man ha ett födelsebevis. Det behövde jag skicka efter från sjukhuset i San Francisco, och då tog det helt enkelt för lång tid att lösa allt. Ungefär en månad efter VM i Chabarovsk fick jag mitt nya pass. Då tänkte jag att jag skulle hoppa på tåget om jag fick frågan igen. 

Teckna en prenumeration och få hem Nordens största bandymagasin fem gånger per säsong för endast 349 kr! 

Martin Falk om sitt spel i AIK: "Någonstans har jag inte velat släppa det helt"

Martin Falk om sitt spel i AIK: "Någonstans har jag inte velat släppa det helt"

Hanna Brusberg: "I jämförelse lever vi värsta lyxlivet nu"

Hanna Brusberg: "I jämförelse lever vi värsta lyxlivet nu"