Det efterlängtade beskedet: Multiarenan för issporter ska byggas i Kungälv

Det efterlängtade beskedet: Multiarenan för issporter ska byggas i Kungälv

Illustration: Glantz Arkitektstudio

Det har varit ett tungt år för IFK Kungälv. Klubben har haft stora ekonomiska bekymmer vilket ledde till att man inte fick förnyad elitlicens inför säsongen 2016/17 trots en tiondeplats i Elitserien. Nu verkar dock turen vända för klubben då kommunen under måndagen meddelade att en multiarena för issporter väntas bygga i staden för 200 miljoner. 

Socialdemokraterna, Utvecklingspartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har till slut enats om att bygga Arena Kungälv, som ska vara klar 2019.
– Det finns ett stort behov av is. Det har varit ett svårt beslut att ta, men nu har vi sagt att vi måste verkligen bestämma oss att vi måste göra något. Vi vill ha en arena för isidrotter. Det blir en ishall för konståkning, ishockey och bandy, med gemensamma ytor med kaféer. På så sätt bygger vi ihop orterna Kungälv och Ytterby, som kommer bli en stad inom en inte allt för lång framtid, säger Johan Holmberg (S), ordförande i bildningsutskottet till Kungälvs Posten. 

Läs också: Så kan en ny multiarena se ut

S och L gick till val på att bygga en multiarena. Utvecklingspartiet bestämde sig definitivt så sent som förra veckan.
– Det var inget enkelt beslut att ta. Det handlar om mycket pengar. 23 januari satte vi ner foten. Någon gång måste man våga. Vi har vågat att bygga Mimershallen, vi har vågat att bygga konstgräsplaner, men har inte vågat ta steget ut för våra isidrotter. Vi har bestämt att bygga detta fullskaligt. Det klart överhängande är föreningarnas engagemang, ett krav på socialt mervärde, säger Morgan Persson (UP), samhällsbyggnadsutskottet ordförande.

Kalkylen ligger på 200 miljoner kronor, men politikerna vill hellre tala om driftskostnaderna.
– Vi har kalkylerat med 15 miljoner kronor om året. Det kan bli att vi hittar ett annat miljösystem och då då kan det bli lite dyrare, men det är detaljer, menar Johan Holmberg.

Källa: Kungälvs-Posten

Alexander Kim: "Avståndet mellan Moskva och Chabarovsk skrämde mig lite"

Alexander Kim: "Avståndet mellan Moskva och Chabarovsk skrämde mig lite"

Gästkrönika, Roman Mitrofanov: "Rysk bandy är splittrad"

Gästkrönika, Roman Mitrofanov: "Rysk bandy är splittrad"