Favoriterna till SM-guldet

Favoriterna till SM-guldet

Det är dags för en ny bandysäsong och efter försäsongen så finns det en stor och given favorit efter seger i både Svenska Cupen och World Cup. Kommer “stålmännen” från Sandviken att ta hem trippeln?

Två raka cuptitlar
Inför säsongen värvade Sandvikens AIK tillbaka landslagsstjärnor som Erik Säfström som förra säsongen vann dubbeln i den ryska ligan med SKA Neftyanik och den stora pådrivaren Daniel Berlin från finallaget Bollnäs. Dessutom tog Magnus Muhrén, en av klubbens bästa spelare genom tiderna och med rutin som ledare från Villa Lidköping över tränarjobbet. Förväntningarna är skyhöga på laget inför säsongen och de förväntningarna har än så länge infriats med turneringssegrar i både Svenska Cupen och World Cup. Frågan är om SAIK inleder Elitserien på ett lika starkt sätt? Vi har tidigare sett lag som dominerat försäsongen och sedan inlett serien svagt. Sandviken ser dock så starka ut att även en sämre start inte skulle försämra lagets chanser för trippeln på sikt. Laget har också lyckats spela in sina unga spelare på ett bra sätt och framtidsnamn som Hannes Edlund har imponerat offensivt medan Jesper Jansson verkar ha tagit en ordinarie plats i försvaret.

Regerande mästarna smyger bakom
Vi har sett det förr med Edsbyn. Trots att man är regerande mästare och haft en ganska stark försäsong så ses man inte som favoriter att vinna. Guldlaget är intakt med undantag från rutinerade Oscar Jonsson som har ersatts med en annan minst sagt rutinerad spelare, Elitseriens äldsta med sina 45 år, Stefan Larsson från Brobergs IF. Trots det är man inte ens topp tre favorit enligt oddsen och ett spel på Edsbyn ger 6,00 gånger pengarna. Edsbyns finska stjärna Tuomas Määttä fortsätter att imponera och man har sett tydliga tendenser under försäsongen på att laget mer och mer försöker sätta honom i spel i rätt lägen. Dessutom har Hans Andersson fortsatt hållt en nivå i världsklass, en spelare som är väldigt viktig för Edsbyn i deras spel. En semifinalplats i Svenska Cupen och en kvartsfinalplats i World Cup är kanske inte vad Edsbyn hade hoppats på under försäsongen men laget har stundtals visat prov på lika effektiv och fartfylld bandy som under segersäsongen i fjol.

Blandade resultat för Villa och VSK
Villa Lidköping och Västerås SK som abonnerat på topplaceringar i Elitserien och slutspel de senaste säsongerna har blandat och gett under försäsongen men ses fortfarande som några av favoriterna till guldet. Spel på Villa Lidköping som SM-guld vinnare i vår ger 3,50 gånger pengarna och ett på VSK ger 5,00 i odds hos Betsson.
Villa har ett stort spelartapp i ikonspelaren Daniel Andersson som valde att sluta efter en säsong där han återigen tillhört absoluta världseliten och fick kröna karriären med ett VM-guld på hemmaplan. Klubben har inte värvat in i liknande kaliber och räknar med att unga spelare som Martin Karlsson och Axel Ekholm ska ta ytterligare kliv. Under försäsongen har man imponerande stora segrar mot konkurrenter som Vänersborg och Vetlanda men fick inte ihop spelade under varken Svenska Cupen på hemmaplan eller under World Cup och åkte ur redan i gruppspelet i båda turneringarna.

VSK har också blandat och gett under försäsongen och följde upp en finalvinst i Svenska Cupen med utslagning redan i gruppspelet i World Cup där man lämnade efter noll segrar på tre matcher. Nyförvärvet Martin Landström verkar ha kommit bra in i spelet och är med och driver men laget ser ut att sakna sin stora målskytt Jonas Nilsson (klubbens meste målskytt genom tiderna) som valde att sluta sin karriär efter förra säsongen. VSK har i vanlig ordning också haft en del problem med skador men det verkar som att i princip hela truppen kommer att vara redo för säsongsstarten.

Hammarby och Broberg imponerar
Ett av lagen som har värvat bra inför säsongen är Broberg/Söderhamn som dessutom imponerat under försäsongen. Semifinalförlust på straffar mot VSK i Svenska Cupen följdes upp med gruppseger och slutspel i World Cup där man var nära att komma ikapp Sandviken i kvartsfinalen. Linus Forslund, Illari Moisala och Joel Edling är alla etablerade elitspelare som visat att Broberg blir att räkna med  i år.

Flera lag ser ut att kämpa om slutspelsplatser
Vetlanda som följde upp femteplats 2016 med en nionde plats 2017 vill tillbaka till toppen och i höstas landslagsdebuterade Pontus Blomberg vilket innebär att laget har tre landslagsspelare i en trupp där man inför året värvat smart i bland annat Niklas Gälman från Sandviken och David Borvall från Vänersborg. Laget har imponerande stora segrar mot lite svagare motstånd och lämnade World Cup med kryss både mot Edsbyn och Västerås.
IFK Vänersborg har haft en väldigt tuff försäsong och har inte värvat spetsspelare för att ersätta ryska stjärnorna som bara stannade ett år i klubben. Stora förluster i försäsongsmatcher och sist i gruppspelet i båda försäsongscuperna ger många frågetecken om lagets status inför Elitserien. Även finallaget från ifjol, Bollnäs ser svagare ut och missade slutspel under försäsongsturneringarna. Sirius har också värvat smart och har uttalade mål att ta steg under säsongen för att närma sig slutspel. Seger mot Vänersborg i World Cup och målskytten Kalle Mårtensson har värvats in från Hammarby och har gjort en hel del mål under försäsongen. 

Dåliga förutsättningar för lagen i väst - får inte plats i Ale Arena

Dåliga förutsättningar för lagen i väst - får inte plats i Ale Arena

IFK-tränaren: "Som att träna i kanalen och sen tävla i en bassäng"

IFK-tränaren: "Som att träna i kanalen och sen tävla i en bassäng"