Tom Persson, mannen bakom maskerna

Tom Persson, mannen bakom maskerna

Motivlackerade målvaktsmasker är sedan länge etablerat inom ishockeyn, men börjar synas även på bandyplanerna. Tom Persson i Bräkne-Hoby är mannen bakom maskerna som har hjälpt flera målvakter att få en personlig stil på utrustningen.

Du är airbrush-konstnär och jobbade nyligen med motivlackeringen av en hjälm till Vetlandamålvakten David Borvall. Berätta.
- Ja, det stämmer. Vanligtvis gör jag mest jobb på masker till ishockeymålvakter, men jag har gjort några bandyjobb tidigare och jag tror att det kommer mer och mer på bandysidan också. Ishockeyspelarna har ju många gånger den fördelen att klubbarna betalar. Oftast går det till så att kunden hör av sig och vi har en dialog om önskemålen. I nio fall av tio skickas hjälmarna till mig och jag gör en skiss efter önskemål, som i David Borvalls fall på hans morfar och Snoddas. Sedan slipar man ner hjälmen och målar. Som sagt är det mest inom ishockeyn som jag har gjort jobb hittills, till målvakter i SHL och ligor i andra länder, men också till en del riktigt unga målvakter i tio-tolvårsåldern. Det är en viktig sak för dem att ha liknande masker som idolerna i NHL och en del föräldrar är villiga att lägga ganska mycket pengar på

Om du skulle beskriva airbrush-tekniken för någon som inte vet vad det är, vad skulle du säga?
- Precis som namnet antyder så är det en luftdriven pensel, som en lackspruta i pennformat. Det finns ju en hel uppsjö varianter beroende på vad det är man ska måla. Ska man göra något stort motiv till exempel på en lastbil använder man en vanlig lackspruta och ska man jobba på en hjälm måste man använda det absolut minsta som finns. Om man vill prova på det själv får man vara beredd på att lägga ut cirka 6000 kronor för att få relativt vettiga grejer.

Hur kommer man in på ett sådant här jobb?
- För mig började det med att jag fick en praktikplats på en lackeringsfirma, och där blev jag kvar i sju-åtta år. Där fick jag testa att göra motivlack på bilar. Egentligen kan man säga att det är en komination av bilintresse och att jag alltid har gillat att rita som gjorde att jag ville prova. För några år sedan tog jag steget att starta eget, bland annat eftersom jag hade så många beställningar på målvaktsmasker/hjälmar inom ishockeyn. Det är en återkommande typ av jobb för mig eftersom målvakter ofta byter hjälmar och motiv varje eller varannat år. Dels slits hjälmarna och går sönder och dels byter målvakterna motiv när de byter lag.

Vad är det svåraste med jobbet, tycker du?
- Det kanske låter oödmjukt, men numera tycker jag sällan att något är svårt längre. Utvecklingen har varit att det har gått från att vara en hobby till att bli ett jobb och de senaste åren har det mest gått ut på att göra saker mer effektivt. Det har varit den stora utamningen, att göra det mer företagsamt. Som roligast är det när man får ta fram den etstiska sidan och måla porträtt, men jag gillar variationen. Förutom målvaktshjälmar är det mycket motorcyklar, bilar lastbilar, fordon av alla slag kan man säga, som jag jobbar med. Man måste ha ett ganska stort arbetsområde och jag har och har haft kunder från Finland, Danmark, Estland och Tyskland.

Vilken är din mest otippade kund?
- Jag har faktiskt jobbat med kocklandslaget ett år när de ställde upp i VM. De gjorde skulpturer i choklad och ville använda airbrush-teknik, så jag lärde dem hur man sprutar choklad.

Stjärnmittfältaren lämnar Jenisej

Stjärnmittfältaren lämnar Jenisej

Så mycket får bandyklubbarna via Gräsroten

Så mycket får bandyklubbarna via Gräsroten