Säsongens favoriter till SM-guldet

Säsongens favoriter till SM-guldet

Bandysäsongen är igång och favoriterna inför Elitserien har blandat och gett i säsongsinledningen.

Vilka är favoriter till att vinna Elitserien?
Inför säsongen var Sandviken stora favoriter till guldet och inte mindre än åtta av 14 elitserietränare tippade Sandviken som SM-guldvinnare vid upptaktsträffen på Eklundshof i Uppsala. Dessutom var det bara en tränare som inte trodde att SAIK skulle ta sig till final. Därför var det inte märkligt att man gick in i säsongen som stor favorit. Förra årets överraskande segrare Edsbyns IF har trots framgångarna smugit lite bakom SAIK efter “stålmännens” starka försäsong. Endast sex tränare trodde på Edsbyn som finallag varav två tippade att Edsbyn också skulle vinna finalen. Laget från “bandybyn” har genom åren haft en märklig förmåga att inte vara favoriter trots stora framgångar under 00-talet. Att klubben själva ofta drar ner förväntningarna bidrar nog en hel del till det.
Hammarby fick en hel del beröm ifrån förbundskapten Svenne Olsson under upptaktsträffen och tippades som ett lag för toppen av Elitserien. Även tränarna trodde mycket på Hammarby som fick en del finaltips, även från lagets egna tränare Misja Pasjkin som trodde på finalseger mot Sandviken i en kommande final i mars. Pasjkin som förra året tränade laget tillsammans med sin välmeriterade far, Andrej Pasjkin är nu ensam huvudtränare för Hammarby som anställt Stefan Karlsson som ny sportchef, Karlsson som tränat Hammarby tidigare under ett flertal säsonger.

Vad säger experterna?
Experterna i form av Bandypuls reportrar och förbundskapten Svenne Olsson trodde precis som de flesta tränarna under upptaktsträffen i Uppsala att Sandviken skulle vinna Elitserien. Hammarby nämndes som en outsider och laget från söder har hängt på SAIK i Inledningen av säsongen. Endast en poäng efter serieledarna SAIK efter att lite mer än en tredjedel av serien är spelad. Det är också en jämn Elitserie denna säsongen och endast fem poäng skiljde mellan ettan och åttan efter tio omgångar. Det öppnar upp för skrällar och spännande odds hos Mr Green.
Ingen av experterna trodde ju dock på förra årets nykomling med de små resurserna, IK Tellus. I inledningen av säsongen har experterna blivit överbevisade av Elitseriens andra lag från Stockholm då man redan efter tio omgångar har tagit fler poäng än under hela förra årets serie. Laget verkar svårslagna och har bland annat kryssat fem matcher under inledningen. Mest meriterade segern kom borta mot Villa Lidköping, en seger som rankas som en av de största skrällarna i modern tid inom bandyn. Villa Lidköping som rankades som en av utmanarna till att vinna Elitserien har varit något av en gåta efter att laget inlett med sju raka segrar utan sin stjärnspelare Johan Esplund i laget för att sedan gå utan vinst i fyra raka matcher med Esplund tillbaka i laget. Det hela började med en svängig match mot målglada Vetlanda BK där Villa lyckades ta ikapp ett 4-6 underläge mot smålänningarna till 6-6 på övertid för att sedan se Vetlandas Patrik Johansson trycka in 6-7 i matchens absolut sista sekund.

Vem vinner poängligan?
Förra årets poängligavinnare Daniel Andersson i Villa Lidköping avslutade sin karriär på topp. VM-guld på hemmaplan och 67 poäng för sitt Villa under Elitserien 2016/17 imponerade och många var förvånade när han valde att avsluta sin karriär vid 34 års ålder. Villa Lidköping kommer att sakna hans poäng under den kommande vintern och bland Villasupportrar är han känd för citatet “ibland är det så lätt att göra mål”.
I årets poängliga har Hammarbyspelaren Jesper Jonsson levererat inte mindre än 18 assist på nio matcher, ett helt fantastiskt facit. Trots det ligger han tio poäng efter Christoffer Edlund i den totala poängligan då Sandvikens skyttekung leder med sina 37 poäng (31 mål och sex assist). Intressanta spel på målskyttar i bandyns Elitserie finns hos Mr Green.
Andra spelare i toppen av poängligan är Joakim Andersson (23 poäng), Christoffer Fagerström (18 poäng) och trion Johan Löfstedt, Daniel Mossberg och Joakim Hedqvist på 16 poäng. En spelare som Johan Löfstedt (Vetlanda) brukar vara med i toppen av poängligan och spelare som Erik Säfström (SAIK) och Jesper Eriksson (Villa) likaså.


 

Hon valde bandyn framför fotbollen och är nu uttagen till sitt första VM

Hon valde bandyn framför fotbollen och är nu uttagen till sitt första VM

Stjärnmittfältaren lämnar Jenisej

Stjärnmittfältaren lämnar Jenisej