Joakim Forslund: »Själva utmaningen är ju ovissheten«

Joakim Forslund: »Själva utmaningen är ju ovissheten«

Du har gått från att träna lag i SM-final till att ta upp Falun från Allsvenskan. Hur har det varit att ta det steget som tränare?

- Egentligen är det på ett sätt samma sak att vara tränare i Bollnäs som att vara det i Falun. Det är bara förväntningarna som är annorlunda och publiken som är mindre till antalet, men under match tänker man inte på det. Man kan säga att grundserien i fjol med Falun på många sätt liknar ett seriespel med Bollnäs, och sedan gjorde vi ett kval som motsvarar slutspelet.

Nu ska du träna ett Falun som är bottentippade nykomlingar. Hur ser du på det?

- Det ska bli kul. När man har hållit på så länge som jag har gjort behöver man lite olika typer av utmaningar och det är första gången jag gör något sådant här. Jag har varit med och gått upp med Skutskär tidigare, men då var jag inte med säsongen efter det, så det blir något nytt att försöka etablera ett lag på en högre nivå. För min del är det viktigaste att lära känna människor och utveckla individer. Man blir ju så klart jätteglad när man vinner matcher också, men sånt där går över på en kvart, sedan måste man vidare. Jag är också fortfarande barnsligt förtjust i själva spelet bandy. Sporten har utvecklats mycket på senare år och är i dag väldigt lik fotbollen som jag ser det. I hallarna är isarna perfekta och det gör att det blir färre överraskningar i spelet. Den tekniska utvecklingen och farten i inomhusspelet kan göra att spelet uppfattas mer monotont, men jag tycker ändå att det finns stora olikheter mellan hur olika lag spelar. En annan aspekt är att vi är sju utelag i Elitserien, och i spelet utomhus går det inte vara taktisk på samma sätt som inomhus. Där får vädret en väldigt stor inverkan, man vet aldrig hur det blir. Det kan vara sol, regn och snö under en och samma match.

Det har varit en relativt lugn Silly Season för er. Hur ser du på truppen?

- Det är svårt att sätta in det i ett större perspektiv. Många i vårt lag tog rejäla kliv förra året och jag tror att vi behöver utvecklas en bit till. Som tränare är det min uppgift att ta fram det bästa ur de kompetenser vi har och samtidigt se till att motståndarnas kompetenser inte kommer fram. Själva utmaningen är ju ovissheten. Det är det som driver en. Tidigare har jag oftast varit med i lag som vinner ofta, men det är inte säkert att det blir på det sättet i år.

PODDAVSNITT OM FALUN >> I det tredje avsnittet pratar man om klassiska Falu BS och om deras återkomst till Elitserien. Hur vill Jocke Forslund att hans lag ska spela? Har Daniel Bäck någon att leverera bollar till och håller laget sig kvar i Elitserien? Detta försöker Johansson och Säleby ge svar på.

"X:et" Erixon klar för ny säsong med Tjust Bandy

"X:et" Erixon klar för ny säsong med Tjust Bandy

Hampus Krantz: "Ända sedan jag kom hit har jag känt att jag vill vara med på den här resan."

Hampus Krantz: "Ända sedan jag kom hit har jag känt att jag vill vara med på den här resan."