REPORTAGE: Villa går för titlar

REPORTAGE: Villa går för titlar

Johan Esplund och David Karlsson slår sig ned vid ett bord i restaurang 1934 efter lagets första match i Svenska Cupen hemma i Swedbank Arena i Lidköping. Villa körde över IFK Vänersborg med 7-0 och ändå var matchen bara 60 minuter.

- Vänersborg ser tunna ut i år, säger Johan Esplund.

Han tyckte däremot det var häftigt med Lomanov och mycket folk på läktarna för några år sedan. Han beskriver också hur man känner av en viss rivalitet.

- Men samtidigt kommer många spelare utifrån. Man har inte mött dem i ungdomsåren och det finns inte några spelare man retat sig på sedan dess, säger han och skrattar.

Själv är han fostrad i Elles från Mariestad.

David Karlsson tycker det är kul att Villa är favortiter.

- Det betyder att de andra lagen tror på oss, säger han.

Annars tror han på Edsbyn, Hammarby och SAIK som tänkbara finallag.

Han berättar också om åren i Hammarby.

- Det var så det knöt sig efter alla finalförlusterna. Men 2010 var vi bra på varje position och i finalen var vi helt överlägsna, minns skyttekungen som fick smeknamnet ”Davvan” när han lirade med Bajen.

Han kan förstå jämförelsen mellan lagen. Villa har ju aldrig tagit guldet. Men han känner ändå inte av samma press som då. Däremot känner han av det enorma intresset.

- En sådan här helg kommer de hit för att kolla på Villa. Det är ett jävla intresse! Vi känner oss som fotbollsspelare, säger han och skrattar.

Han trivs också väldigt bra i staden.

- Lidköping är helt okej. Det är en fin småstad. Den står sig gott i klass, säger han.

Johan Esplund beskriver i sin tur hur de är lite bortskämda med publikintresset. Han minns också när han spelade med VSK där Villa var den häftigaste bortaresan.

Efter en stund dyker Martin ”Marve” Arvidsson och materialaren Fredrik Gillgren upp i restaurangen och vid ett bord sitter den gamle bandytränaren Ingemar Sixtensson och äter lunch. I vanliga fall serveras det Taco-buffé när Villa spelar match men i dag serveras det ris och köttgryta.

David Karlsson ser därefter tillbaka på finalen mot Sandviken 2012. Ari Holopainen var tränare och det gällde att jobba och kontra. Visserligen förlorade de med 5-6 men det var starkt att gå så långt.

- Det var ingen som trodde på oss. Men vi hade bra lottning och lite flyt. Vi gjorde det omöjliga möjligt, säger han.

2016 var det återigen dags för final. Enligt Johan Esplund var det med ett av de bästa lag som Villa haft. Den gången blev det dock förlust mot Västerås med 2-5. Laget tränades av Johan Sixtensson och med i ledarstabeln fanns Magnus Muhrén. David Karlsson beskriver hur ”Murren” förde med sig tänk från Sandviken.

- Det handlade om att spela snabbare och fungera mer som ett lag, tidigare var det lite mer rock ´n´ roll, säger han.

Men det finns ingen risk att det ska bli för defensivt och tråkigt. Ungefär som när Hammarby tog sitt första SM-guld i fotboll. Johan Esplund beskriver hur de i dag har många häftiga spelare i truppen.

- Vi kan bjuda på saker som inte alla lag kan, tillägger han.

Johan Esplund menar att laget behöver spela flera finaler för att lära sig. Han påpekar också att semifinalen är viktig. David Karlsson varnar i sin tur för att det kan bli riktigt dåliga förhållanden på Studenternas. Johan Esplund minns däremot hur det hade varit helt fantastiskt på Tele 2 Arena året innan. De är dock överens om att det vore bättre med en finalserie på fem matcher. Det hade varit mer rättvist och inte lika mycket slumpen som avgör.

Efter en stund dyker klubbchefen Jonas ”Sparris” Johansson upp i restaurang 1934 och sätter sig vid bordet. Han beskriver hur klubben har haft lång tid på sig att bygga upp intresset. De har ju spelat i högsta serien sedan 1966.

- Det har skapat en stabilitet och är många som följer oss. Både lokala företag och publiken, säger han.

Han berättar också hur klubben ville få in mer kraft efter 2008 då laget nästan fick kvala för att hänga kvar. De fick tidigt in ”Davva” och de satte också upp en ny målsättning. Tidigare hade de haft som mål att vara ett slutspelslag.

- Men det var ingen som var nöjd med det. Varken spelare, publik, sponsorer eller ledare, säger han.

Så de spände bågen och kom överens om målsättningen att de skulle vara ett stabilt topp fyra-lag över tid.

För att klara av målsättningen rekryterade de spetskompetens utifrån. Det har bland annat kommit flera duktiga spelarna från plantskolorna i Småland. Jonas Johansson nämner namn som Jakob Säleby och Patrik ”PG” Gustavsson Thulin.

Han beskriver även hur arenan som stod färdig inför säsongen 2009/2010 var en rejäl ”boost”.

- Den hade aldrig kommit till om det inte varit för stödet från Sparbanken, säger han.

Sedan dess har det hänt mycket. Klubben har tredubblat antalet utövare och både publiken och sponsorerna har växt. Det gäller även organisationen där de gått från två till åtta anställda. Omsättningen på 5,8 miljoner kronor 2008 har ökat till dagens 18 miljoner kronor.

Han berättar även hur det var många som efterfrågade en tränare utifrån. Tidigt knöt de till sig Kent Edlund.

- Det var första gången som vi började prioritera defensiven.

Tidigare hade de mer varit ett rock `n` roll-gäng, berättar han. Johansson nämner även Magnus Muhrén som hade en friare roll som fokuserade mer på individnivå.

- Han har oerhörda kunskaper och var en bra injektion. Under sina två år i klubben var han väldigt omtyckt av spelarna, ledarna och fansen, säger han.

Under många år brukade alltså Villa krydda på rätt bra utifrån. På senare år har de dock dragit projektet ”Från 16 till A-lag” som riktar sig till både pojkar och flickor. Jonas Johansson beskriver hur det är ett omfattade projekt som se satsat mycket pengar på. De sökte medel från fonder och stiftelser som var knutna till den lokala Sparbanken och fick ihop en miljonbudget.

Arbetet har hittills mynnat ut i ett dussintal elitseriespelare. Det handlar bland annat om Joel Broberg, William Arvidsson, Sune Gustafsson och Ludvig Johansson. För att hänvisa till David Karlsson kan man därmed säga att Villa har byggt sin egen plantskola.

En annan viktig del i Villas arbete har varit att skapa en helhetsupplevelse kring matcherna med rök, eld, musik och fest. Enligt Jonas Johansson handlar det om att skapa en show och ett jippo som lockar till sig även de som i vanliga fall inte brukar gå på bandy.

- När gästerna väljer att lägga tid och pengar här vill vi bjuda på underhållning. Vi är entertainers, slår han fast.

Han berättar dock att det hänt att de fått kritik för att de ”hockeyfierat” produkten. Men han ser inget fel i det.

- Hockeyn drar mycket folk under de 55 omgångarna i grundserien och det är väl bra att titta på hur de gör i andra idrotter, säger han.

Under slutspelsperioden i februari är andra evenemang, både Melodifestivalen och en spelning med Brolle, planerade i arenan. Det betyder att man kan tvingas spela utomhus.

- Det är något som nostalgikerna gillar men det är inte lika bra för klubben.

Förra året spelade de en av kvartsfinalerna mot Västerås utomhus och då tappade de 2 000 åskådare, 500-600 ätande och 40 000 kronor i souvenirer och lotteriet.

- Vi är ju medvetna om att det kan komma denna typ av arrangemang då vi är verksamma i en evenemangsarena. Det som är tufft för oss, främst ekonomiskt, är ju när vi får kollisioner i slutspelet då dessa inte går att ändra speldagar på. Sedan är det ju såklart mycket olyckligt att det sker två evenemang denna säsong under vårt slutspel, men vi får försöka göra det bästa av situationen i samarbete med kommunen.

 Jonas Johansson rundar av samtalet med att beskriva hur de inte tidsatte målet att vara topp fyra. Men om de lever upp till målsättningen kommer det att bli semifinaler, finaler och titlar. De vill inte bli en one hit wonder utan ett topplag över tid.

- Titlarna kommer inte till oss förrän vi är mogna. Tur finns inte. Vi kan inte bli räddade på tur. Det är något vi måste ta av egen kraft. Vi måste ha en egen tillräcklig kraft som bär oss fram till titeln, säger han.

PODDAVSNITT OM VILLA >> Det fjärde avsnittet av säsongsguidespodden handlar om Villa. Varför heter klubben Villa? Passar Joakim Anderssons och Felix Phersons fart in i lagets sätt att spela? Vinner man SM-guld? Detta försöker Johansson och Säleby ge svar på.

PÅ DJUPET MED MARTIN KARLSSON>> Martin Karlsson är en av Villas unga spelare, men som redan börjar bli rutinerad i A-lagssammanhang och har målet klart för sig, att ta guld med klubben som han växte upp som stor supporter till.

Adam Rudell: "Jag ser det som en styrka att vi blir mer svårlästa"

Adam Rudell: "Jag ser det som en styrka att vi blir mer svårlästa"

Martin Karlsson:  »Vårt mål för säsongen är att vinna guld, så är det«.

Martin Karlsson: »Vårt mål för säsongen är att vinna guld, så är det«.