David Brodén: "Förutsättningarna är fantastiska i Sandviken"

David Brodén: "Förutsättningarna är fantastiska i Sandviken"

Foto: Isabelle Andersson, Elina Bodell (SAIK)

Du är tillbaka i Sandviken där du också spelade medan du gick bandygymnasiet. Vad ligger bakom återkomsten?

-När Saik hörde av sig kändes det jätteintressant. Det är ju ett lag som gick till final i våras och alltid finns med i toppen, och dessutom vet jag sedan tidigare att förutsättningarna är fantastiska i Sandviken. Här finns jättebra spelare och möjligheter att utvecklas. Sedan hade jag gjort fem raka säsonger i Hammarby och förra säsongen fick jag spela som minst. Det var ett Hammarby som tog en annan form spelmässigt och där det visade sig att jag inte passade in enligt tränarna, så det var väldigt lyckat att Saik hörde av sig.

Saik-tränaren Magnus Muhrén blev sjukskriven för utmattningsdepression strax efter finalen i våras och länge var det öppet om han skulle återkomma till den här säsongen. Nu blev det inte så. Hur har ovissheten påverkat truppen?

- Inte speciellt mycket. När jag kom var upplägget sådant att Stefan ”Dino” Söderholm skötte planeringen av försäsongsträningen och Magnus Edlund med hjälp av Henrik Hagberg genomförde den. Under sommaren fungerade det bra utan konstigheter. Sedan när beskedet kom om att Muhrén inte skulle vara med i år hade vi redan varit på is en längre tid och eftersom alla i truppen känner Edlund och Hagberg kändes det ganska naturligt att de fortsatte. Så för min del har jag inte påverkats alls eftersom de var tränare när försäsongen började och ska vara det under säsongen, men det är klart att de som var med förra säsongen säkert funderar mycket på Muhréns personliga status och hur han mår. Det är jäkligt tråkigt att han inte är frisk. Han är oerhört bandykunnig och smart och var en stor tillgång förra säsongen.

Kan man räkna med att Saik kan gå långt även i år?

- Ja. Klubben har ju varit i minst semifinal hur många år som helst i rad och målsättningen är att gå hela vägen, precis som det varit i säkert 20 år. Man märker jättetydligt när man kommer hit vilken proffsighet och kultur som finns i föreningen. Vi går för att vara att räkna med, men samtidigt skulle jag inte se oss som några stora favoriter. Det finns många andra bra lag och det känns som att man poängterar mer och mer för varje år att det är tajtare i toppen. Det är jäkligt bra och kul för sporten att det är ovisst.

Vad hoppas du kunna bidra med från din plats på mitten?

- Jag tror att jag passar in bra eftersom jag formades mycket här under åren på bandygymnasiet och ett år efteråt när jag också spelade i Saik. Under de fyra åren blev jag skolad i vår typ av passningsorienterat spel och kan grunderna i det. Offensivt kan jag spela de enkla passningarna som sätter i gång de andra och skapar bra snurr och bolltempo, och defensivt kan jag också ta ett stort ansvar. Den biten har jag utvecklat mycket och blivit bra på under åren i Hammarby då jag spelat som defensiv mittfältare.

PODDAVSNITT OM SANDVIKEN >> I detta avsnitt analyseras en av de allra största giganterna genom svensk bandys historia med bland annat nio SM-guld på meritlistan. Johansson och Säleby ger sin bild av vad som ligger bakom framgångarna i klubben och analyserar också det omtalade SAIK-spelet.

Ryska stjärnspelaren tvingas lägga ner karriären

Ryska stjärnspelaren tvingas lägga ner karriären

Elitserien, dam: Dom är favoriter enligt tränarna

Elitserien, dam: Dom är favoriter enligt tränarna