Har VSK hittat tillbaka till mästerskapsformen?

Har VSK hittat tillbaka till mästerskapsformen?

Västerås har inlett säsongen starkt och med en total demolering av Bollnäs med hela 10-1 på hemmaplan visade man möjligtvis att man är redo att ännu en gång satsa på att ta hem titeln.

Men har Sveriges genom tiderna mest vinnande bandylag vad som krävs för att ta över tronen från den senaste två säsongernas mästare Edsbyn och plocka hem SM-titeln en 21:a gång?

En stark trupp men ej favori ttippad trupp

Enligt de flesta är Västerås ett av Elitseriens starkaste lag och allt annat än en plats i slutspelet vore en besvikelse. Men de flesta experttipsen har dock landat på starka Villa Lidköping och deras meriterade trupp. Det tror till exempel bandyveteranen Stefan Erixon är det mest troliga resultatet när finalen går av stapeln 23:e mars 2019.

En smakstart på säsongen

Västerås har dock inlett säsongen på ett mycket förtroendeingivande sätt som definitivt kan få många experter att ändra åsikt om vem som egentligen är favorit i ligan. Säsongen har börjat i det närmaste felfritt och storsegrar över Bollnäs och Sirius bådar gott inför resten av säsongen. Man har turats om med Villa om att inneha förstaplatsen i tabellen. Betting tips på bet365 placerar VSK som favorit mot de flesta av elitseriens övriga lag. Intressanta nyckelmatcher under säsongen som kommer bli extra spännande att följa är mötena mot just Villa och Edsbyn som kan bli riktiga rysare och ge goda fingervisningar om hur slutspelet kommer arta sig nästa år.

Anor att försvara

Västerås är en stad som andas bandy. Nästa år firar VSK hela 115 år som bandyförening och när den första SM-turneringen gick av stapeln var man med och kämpade men fick se sig utslagna av den tidens dominanter Uppsala med hela 14-0(!). Den första titeln kom 1923 och sedan dess har man i princip alltid varit ett av Sveriges främsta bandylag. En stark position som bandymetropol gagnar herrlaget även i dag då man jagar ytterligare en titel.

Laget har flera viktiga egna produkter som bidrar till lagets framgång. Bland annat bidrar de rutinerade mittfältarna Magnus Joneby och Tobias Holmberg med stor stabilitet. En annan styrka är stadens mycket aktiva ungdoms och juniorverksamhet. Den bidrar med nya unga talanger till Västerås och är även hela Bandysverige till stor nytta. Varje år arrangerar man bandy och skridskoskolor för de allra minsta vilket är ett uppskattat initiativ på orten. Ett exempel på hur denna verksamhet bär frukt är den unga backen Rasmus Sjöström. Trots att han är född 1999 fick han debutera redan som 16-åring i seniorlaget 2016 och har redan innan början av 2018 års säsong 45 spelade matcher för sin moderklubbs seniorlag under bältet.

Även på damsidan har man en stark spelartrupp som efter 12 säsonger i högsta serien jagar sin första titel. Förra säsongen åkte man ut i semifinalen och nu finns guldkänsla även hos damerna. Därför är ett starkt VSK i elitserien bra för svensk bandy och oavsett vart man själv kommer ifrån i vårt avlånga land kommer det vara svårt att inte ryckas med om VSK kan fortsätta sitt starka spel hela vägen fram till ytterligare ett SM-guld.

Hans Andersson: "Roligare än någonsin att spela bandy"

Hans Andersson: "Roligare än någonsin att spela bandy"

Bandy-VM (delvis) till Borås: Finland möter Kazakstan på Bodavallen

Bandy-VM (delvis) till Borås: Finland möter Kazakstan på Bodavallen