Inför säsongsstarten: Läget i Allsvenskan

Inför säsongsstarten: Läget i Allsvenskan

Foto: Tobias Sterner

Bandyallsvenskan går in på sin andra säsong sedan sammanslagningen av norr- och södergruppen. Fjolåret blev rekordjämnt där mer eller mindre varje match i slutomgången hade betydelse för hur lagen skulle placera sig kring de fyra strecken i tabellen. Även årets serie som innehåller fem nya lag ser på förhand ut att bli minst lika jämn.

Upplägget är detsamma som i fjol. Segraren avancerar till Elitserien, plats 2-3 gör upp i ett elitseriekval mot lag 12-13 i Elitserien. I botten degraderas lag 15-16 och lag 13-14 placeras i varsin 4-lagsgrupp mot division 1-motståndare där de två bästa i varje grupp spelar i Bandyallsvenskan nästkommande säsong.

Säsongen avgörs under 22 omgångar. Lagen är indelade i två poler där man möter lagen i den egna polen två gånger och lagen i andra polen en gång. Polindelningen ser ut som följande:

Norr: AIK, Kalix, Katrineholm, Ljusdal, Peace and Love City, Rättvik, Tillberga, Västanfors

Söder: Boltic, Gripen, Kungälv, Lidköping, Nässjö, Tranås, Åby, Örebro

AIK

Placering i fjol: 1:a Division 1 Östra. Uppflyttning efter kval.

Tränare: Pelle Fosshaug

AIK tog till slut klivet upp i Bandyallsvenskan och som alla vet tänker de inte stanna där. Siktet har från början varit inställt på Elitserien och man har värvat därefter, eller vad sägs om världsmålvakten Andreas Bergwall och bandysportens kanske största profil, Pelle Fosshaug? Solnalaget spås av många bli ett topplag och vi på Bandyportföljen är beredda att hålla med.

In: Andreas Bergwall Västerås SK, Jens Blixt, Tillberga, Carl Brohäll, Gustavsberg, Thomas Brolin, SAIK P20, Niklas Engström, Tillberga, Jimmy Jansson, Tillberga, Emil Juhlén, Västerås, Kalle Hammar, Peace and Love City, Klas Nordström, Västanfors, Janne Rintala, Sirius, Fredrik Rydberg, Västanfors, Marc Samuelsson, Peace and Love City, Lukas Tidetorp, Vetlanda P20, Sebasitan Ytterell, Vetlanda, Oscar Wingård, Västerås

Ut: Andreas Furubo, Karlsbyheden, William Hallberg, Robert Hannus, Gustav Holmgren, UNIK, Christoffer Kenling, Rolf Larsson, Akilles (Finland) Anton Lindberg, Mikael Nilsson, slutar, Pär Törnberg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boltic

Placering i fjol: 10

Tränare: Tomas Rosdahl

Fjolåret blev ingen större succé för Boltic som först i näst sista omgången säkrade kontraktet. Har under silly season knutit till sig ett gäng nya spelare och fått besked från kommunen om att det inom några år kommer att spelas bandy under tak i Karlstad. Nog så bra motivation för att förbättra fjolårets tiondeplats. För visst vore det tråkigt om inte Karlstadborna får se allsvensk bandy i sin nya hall?

In: Karl Bergstrand, Villa Lidköping, Carl-Albin Bodin, Örebro, Andreas Eriksson, Gripen, Simon Fremgård, Stabaek, Lucas Hovlund, Motala, Arvid Larsson-Niberius, Motala, Albin Ottosson, Vetlanda P20

Ut: Marcus Elfström, Slottsbron, Erik Molin, Östersund, Niclas Nyqvist, Vänersborg, Niclas Skjöld, slutat

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gripen

Placering i fjol: 5

Tränare: Andrej Pasjkin och Sebastian Isaksson

Gripen startade om i Allsvenskan i fjol och visade att man trots tapp av flera tongivande spelare var ett lag för toppen. Satsar i år på ett ungt lag med egna produkter och spelare från närområdet drillade av nya tränarduon Andrej Pasjkin och Sebastian Isaksson. Blir det ryssinspirerad bandy i Trollhättan i år?

In: Markus Eriksson, Blåsut, Felix Hellman, Peace and Love City, Anssi Hänninen, JPS (Finland), Sondre Höydal, Vänersborg P20, Viktor Källsbäck, Blåsut, Filip Lydén, Blåsut David Skott, Vargön

Ut: Andreas Eriksson, Boltic, David Erkenborn, Lidköping, Johan Grahn, Frillesås, Henrik Korén, slutat, Linus Rönnqvist, slutat, Mattias Wenstedt

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kalix

Placering i fjol: 13 i Elitserien.

Tränare: Tommy Andersson

Nedflyttningen till Bandyallsvenskan har inneburit stor spelaromsättning i Kalix. Förstärkning har man hämtat in från Karlsborg och Nyborg. Har i vanlig ordning fått begränsat med istid och matchning mot slagkraftigt motstånd under försäsongen vilket gör Kalix svårtippat. Kommer med stor sannolikhet att vara starka på hemmaplan.

In: Wilmer Andersson, Nyborg, Albin Ekström, Karlsborg, Klas Karlsson, Nyborg, Marcus Lindgren, Karlsborg, Viktor Lundbäck, Karlsborg, Joakim Persson, Nyborg, Niklas Sundqvist, Karlsborg, David Öhman, Nyborg.

Ut: Anders Englund, slutat, Christian Frohm, Peace and Love City, Björn Hellman, slutat, Tuomas Liukkonen, IK Sirius, Nicklas Rönnqvist, Peace and Love City, Viktor Mardakin, Örebro, Alexiy Sadovskiy, Ryssland, Mattias Stenman, Gustavsberg.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Katrineholm

Tränare: Roger Carlsson

Placering i fjol: 1:a Division 1 Mellersta. Uppflyttning efter kval.

Katrineholm är tillbaka i Allsvenskan efter ett mellanår i Division 1. Truppen är i stort den samma som förra säsongen men samtidigt mer slagkraftigt jämfört med senaste säsongen i Allsvenskan. Dock ska man komma ihåg att serien är jämnare än någonsin. Katrineholm får i första hand sikta in sig på att säkra kontraktet innan man kan börja blicka mot toppen man huserade i för några år sedan.

In: Tobias Andersson, Skutskär, Linus Bodeström, Derby, Robin Hellqvist, Rättvik

Ut: Lars Buskqvist, klubb, ej klar, Marcus Lagerbäck, Ullevål, Simon Husby, Ullern

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kungälv

Placering i fjol: 14

Tränare: Anders Uhlin

Det höll på att gå helt åt skogen för Kungälv i fjol innan säsongen ens hade börjat. Sen gick det inte så mycket bättre på planen. Efter ett dramatiskt kval säkrade man fortsatt allsvenskt spel på Skarpe Nord. Till årets säsong har man en närmast intakt trupp som ser ut att kunna placera sig betydligt högre i tabellen än i fjol. En seger i Allsvenska Supercupen på försäsongen vittnar om det.

In: Victor Uhlin, Motala, Anton Ysing, Frillesås

Ut: Carl-Oscar Bridholm, Ale Surte, Olle Carlsson, Marcus Martinsson, Kareby, Kalle Öberg, slutat (blir fystränare)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lidköpings AIK

Placering i fjol: 7

Tränare: Fredrik Sixtensson

Två Likdöpingslag i Elitserien? Inte en omöjlighet efter LAIK:s fjolårssäsong. En sjundeplats låter kanske inte så imponerande men faktum är att LAIK bara var två poäng från kval och inte tappade många poäng mot övriga topplag. Ska man hamna högre upp i tabellen måste man dock minimera onödiga poängtapp mot bottenlagen.

In: David Erkenborn, Gripen, Eliot Fröjd, Villa Lidköping P20, August Jonsson, Villa Lidköping P20, Totte Josefsson, Villa Lidköping P20, Arvid Karlsson, Villa Lidköping P20, Mikael Karlsson, Ullevål

Ut: Joakim Bergqvist, Örebro, Karl Bergstrand, Boltic, Filip Fröjd, Tellus, Filip Gilbertsson Mölndal, Mattias Jansson, Kålland, Erik Schön, slutar, Marcus Sixtensson Ottosson, Skövde

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ljusdal

Placering i fjol: 4

Tränare: Lännart Nilzon

Det blev ingen återkomst till Elitserien i år heller för LBK. Mycket på grund av en svajig första halva av säsongen där förlusterna duggade tätt. Det blev till slut en fjärdeplats men det är ingen hemlighet att LBK hade hoppats på betydligt mer. En bättre start i år och med en skadefri Micha Svechnikov så talar mycket för att det blir en roligare vinter för LBK denna säsong.

In: Simon Borg, Edsbyn P20, Edwin Nilsson, Bollnäs, Jeremy Nöjd, Edsbyn P20, Mattias Sand, comeback, Joel Wilhelmsson, Edsbyn

Ut: Karl Jonsson, Tillberga, Jesper Norrman, Tellus, Marcus Persson, Uppsala BoIS, Artem Varlamov, Jenisej

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nässjö

Placering i fjol: 3

Tränare: Patrik Gustafsson Thulin, Björn Einarsson

Nässjö tog sig som vanligt till elitseriekval i fjol och tog den här gången en sällsynt seger. Det räckte dock inte för avancemang. Till årets säsong har man tappat en hel del rutin, inte minst på målvaktssidan där Jakob Säleby har sadlat om till poddare.

In: Viktor Friman, Skirö, Oscar Löfkvist, Vetlanda, Filip Nilsson, comeback

Ut: Viktor Lindkvist, Vetlanda, Jakob Säleby, slutar, Anatoly Suzdalev, Målilla, Hampus Swärdh, speluppehåll

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Peace and Love City

Placering i fjol: 6

Tränare: Thomas Linder

Sju av åtta poäng mot topptrion i fjol. Truppen som stod för den bedriften är dock mer eller mindre slagen i spillror. Hela tio spelare har lämnat Borlängelaget. Uppgiften att forma det nya laget har gått till Thomas Linder från Sandviken som bland annat har fått med sig sonen Rasmus och Oscar Stadin från SAIK som båda kommer med värdefull elitserierutin trots ung ålder.

In: Fredrik Andersson, Västanfors, Christian Frohm, Kalix, Rasmus Linder, Sandviken, Fredric Olofsson, Norrtelje, Oscar Stadin, Sandviken, Alexander Sundström, Tillberga, Niklas Rönnkvist, Kalix, Jonatan Andersson, Bollnäs, Jonathan Voxlin, Bollnäs

Ut: Patrik Allansson Roos, slutar, Filip Bergman, Örebro, Isak Bolin, GMU, Sebastian Eriksson, Örebro, Kalle Hammar, AIK, Felix Hellman, Gripen, Patrik Kinnunen, slutar, Hampus Lindén, Broberg/Söderhamn, Marc Samuelsson, AIK, Erik Stoor, Falu BS.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rättvik

Placering i fjol: 1:a Division 1 Nedre Norrland. Uppflyttning efter kval.

Tränare: Michael Bratt

Rättvik var nere en snabb vända i Division 1 förra säsongen och tog sig tillbaka till Bandyallsvenskan efter bland annat en seger och ett kryss mot hårdsatsande AIK i kvalet. Denna säsong är det elitserierutinerade tränaren Michael Bratt som fått uppdraget att hålla kvar Rättvik i Bandyallsvenskan. Inga större förändringar i truppen men man har tappat många potentiella mål i anfallaren Oskar Lundgren som tagit steget till Elitserien.

In: Adam Björk, Edsbyn, Jacob Erlandsson, Falun, Olle Öijer, Sandviken

Ut: Robin Hellqvist, Katrineholm, Oskar Lundgren, Bollnäs,

-----------------------------------------

Tillberga

Placering i fjol: 14 Elitserien, direktnedflyttning

Tränare: Jan Ahlgren

Efter några säsongers fin utveckling klappade Tillberga ihop totalt och slutade sist i Elitserien. Man återvänder till en Bandyallsvenska som har spetsats till ordentligt sedan laget spelade där senast. Flera namnkunniga spelare har lämnat och det ser ut att bli en tuff säsong även i år för Tillberga som inte har övertygat på försäsongen.

In: Jesper Flodström, Västanfors, Nicklas Gustafsson, Gustavsberg, Kalle Jonsson, Ljusdal, Max Mårtensson, Västerås, Filip Mörkdal, Västerås

Ut: Robin Andersson, Västerås, Jens Blixt, AIK, August Elebring, Sirius, Joel Engström, Västerås, Måns Engström, Västerås, Jimmy Jansson, AIK, Jesper Hermansson, Västerås, Alexander Sundström, Pence and love city

-----------------------------------------

Tranås

Placering i fjol: 12

Tränare: Peder Mannerberg och Joakim Ekedahl

Fick kämpa på i den nedre halvan av tabellen förra säsongen och säkrade kontraktet i näst sista omgången. Förlorade dock sällan med stora siffror och i år har man fått tillbaka erkänt målfarlige Robin Östh som säkert kan avgöra några matcher till Tranås fördel i vinter.

In: Albin Eek, Nässjö P20, Jacob Jonsson, Vetlanda, Tobias Pettersson, Målilla, Emil Ring, Motala, Robin Östh, comeback

Ut: Hampus Karlberg, Skirö, Simon Karlsson, slutat, Fredrik Nilsson, slutat, Daniel Strömvall, Derby

-----------------------------------------

Västanfors

Placering i fjol: 9

Tränare: Alexander Zinkevitch

Klassiska ”Fläkten” har tömts på rutin inför årets säsong, kanske allra mest kännbart är tappet av Klas Nordström, som vann hela seriens poängliga i fjol. Har blickat österut efter förstärkning men satsar främst på att skola in klubbens yngre förmågor i a-truppen. Det har snällt sagt gått så där på försäsongen.

In: Dmitrii Fetisov, Zorkij, Alexander Kashtanov, Kuzbass, Kristian Maryashin, Västerås P20

Ut: Erik Andersson, slutar, Fredrik Andersson, Peace and Love City, Clas Boström, Edsbyn, Jesper Flodström, Tillberga, Andreas Hjulström, slutar, Klas Nordström, AIK, Fredrik Rydberg, AIK

-----------------------------------------

Åby

Placering i fjol: 8

Tränare: Sergej In-Fa-Lin

Klarade med bravur av sin första säsong i Bandyallsvenskan. Bland annat var man tillsammans med Nässjö enda laget som lyckades besegra seriesegrarna Frillesås. Har en ung trupp med många egna produkter, som i år har breddats med två spelare från lägre divisioner och juniorlagsspel.

In: Hampus Jonasson, Fredriksberg, Erik Quiros, Målilla,

Ut: -

-----------------------------------------

Örebro

Placering i fjol: 11

Tränare: Max Eriksson och Henrik Larsson

På allsvenskans upptaktsträff inför förra säsongen utsåg man sig själva till favoriter att vinna serien. När det kom till kritan var man inte tillräckligt bra vilket elfteplatsen i tabellen skvallrade om. Ett nytt tränarpar och ett gäng nya spelare från konkurenterna ska få fart på närkingarna i år.

In: Filip Bergman, Peace and Love City, Joakim Bergqvist, LAIK/Villa, Sebastian Eriksson, Peace and Love City, Viktor Mardakin, Kalix, Nico Nevalainen, JPS (Finland), Elias Sandholm, Otterbäcken, Hugo Sundberg, Hammarby

Ut: Johan Blom, slutar, Mattias Brolin Munther, Nitro/Nora, Johannes Camilton, Tellus, Oscar Carlsson, Max Eriksson, ny tränare, Niclas Larsson, GT/76, Tero Määtälä

Tobias Sterner

Victor Lundberg: "Det är något nytt jämfört med hur vi spelat tidigare"

Victor Lundberg: "Det är något nytt jämfört med hur vi spelat tidigare"

Upplev ett Old Firm - boka genom Bandyportföljens partner

Upplev ett Old Firm - boka genom Bandyportföljens partner