Rasismskandal i match mellan Jönköping och Målilla

Rasismskandal i match mellan Jönköping och Målilla

I en tweet beskriver Jönköping Bandys Cormac Åhlström-Horgan hur en motståndare efter fredagens match ”helt oprovocerat” kommer fram och kallar honom ”jävla neger”. Åhlström-Horgan frågar sig sedan hur sporten ska utvecklas och bli större om detta kan ske och om ledare står bakom detta.

Matchsekreteraren Måns Lindell, som även finns med i staben runt Jönköping Bandys a-lag, höll på att avsluta arbetet och pratade med domarna när det inträffade.

- Jag var ganska långt ifrån händelsen, men det var en irriterad stämning redan under de sista tio minuterna av matchen med flera verbala påhopp. Domarna hanterade det och det gick inte ut över spelet. Det var en tät och bra match och kanske fanns det frustration hos båda lagen över att man inte fick in bollarna, men bandyn ska ju ligga på rolighetskontot och inte hatkontot, det tycks många glömma ibland.

Enligt Bandypuls har Jönköping inte bestämt hur och om man går vidare. Lindell ingår inte i klubbens styrelse och har därför ingen insyn, men tror inte det.

- Ingen aning, men det kan jag inte tänka mig eftersom båda lagledningarna tog tag i det direkt på plats och Målillaspelaren bad om ursäkt. Sedan fanns det också andra uttalanden lagen emellan som inte blev lika tydligt utredda. Läxan vi kan lära oss av det här är att alla föreningar behöver påminna sina trupper om uppförandekoden. Man tror kanske att det räcker att göra det en gång, men det krävs ett kontinuerligt arbete.

På lördagen har Mållilas ordförande Mikael Karlsson skapat sig en bild av vad som inträffat.

- Jag var själv inte på plats, men klart är att vår spelare har uttryckt sig på ett fruktansvärt dåligt sätt. I och med det uttalandet har det ingen betydelse vad som hänt i övrigt före eller efter.

Under dagen har föreningens företrädare haft en del att ta tag i.

- Vi har under morgonen och förmiddagen hanterat det inträffade på olika sätt. Vi har pratat med vår berörda spelare, ställt frågor om hans värderingar och fått veta att han inte står bakom det han sa. Han har i sin tur kontaktat Cormac Åhlström-Horgan och kommer att träffa honom och hans familj under dagen vilket är jättebra gjort av honom så här långt. Vår sportchef har också kontaktat Jönköpingsspelaren och bett om ursäkt å klubbens vägnar.

Målilla Bandy har kallat till ett extra huvudstyrelsemöte i morgon söndag.

- Vi har ett par frågeställningar som vi ska diskutera. Ser vi det här som en engångshändelse hanterar vi det på ett sätt och ser vi det som ett problem i föreningen hanterar vi det på ett annat. Vi tar hur som helst starkt avstånd från det och det visste vår spelare redan innan det hände. Jag tycker att vi gjort vad vi kan i dag. Sedan är det frågan om vi kunde gjort mer på förhand.

Karlsson trycker på vikten av att inte gå vidare förhastat.

- Det är lätt i ett sånt här läge att bara tänka ”pang, pang, vi stänger av hit och dit”, men man måste också vara klok i besluten och titta på vad som på sikt gynnar föreningen, spelaren och bandyn.

Jonas Engström: "Revanschlustan kom ganska fort"

Jonas Engström: "Revanschlustan kom ganska fort"

Reportage: Hur fan kunde Edsbyn vinna?

Reportage: Hur fan kunde Edsbyn vinna?