Ingen konstfrusen is på Bruksvallen - tungt läge för Söderfors GoIF

Ingen konstfrusen is på Bruksvallen - tungt läge för Söderfors GoIF

Foto: Tobias Sterner

Tierps kommun väntas i nästa vecka besluta att inte ta med uppspolningen av konstis på Bruksvallen i nästa års budget. Redan nu är det kris för Söderfors GoIF som i förra veckan fick besked om att det, trots tidigare löften, inte skulle bli någon konstis till seriestarten.

Inför säsongen 2017/18 tvingades Söderfors GoIF:s A-lag dra sig ur seriespelet. Det, och att barn- och ungdomsverksamheten ansågs för liten, gjorde att kommunpolitikerna beslutade att inte ordna med konstfrusen is på Bruksvallen.

Bandy- och skridskoverksmahet blev det under vintern ändå eftersom föreningen med hjälp av ideella krafter och en kall vinter kunde spola upp naturis på vallen. Ett pojklag från orten spelade i Skutskär, medan det hemma på vallen tränades för fullt och hölls allt från skridskolekis för de yngsta till motionsbandy för äldre.

- Sammankomsterna för barn och ungdomar blev till familjekvällar där den värmande brasan även erbjöd möjlighet till korvgrillning, säger föreningens ordförande Linuz Lindqvist.

- Mot alla väderodds så hade vi en fin is på nyårsafton och det traditionella firandet kunde genomföras. Nästan 300 nyårsfirare besökte Bruksvallen och stämningen var på topp.

Inför säsongen 2018/19 kom beskedet att kommunen skulle starta och serva aggregatet, varpå beslut om att starta a-lagsverksamheten igen togs. Föreningens ismakargrupp röjde runt banan och lade på marmorkross som kommunen bekostade. Föreningen erbjöd sig också att via frivilliga krafter sköta vaktmästeriet under vintern. 22 november meddelade kultur- och fritidsförvaltningen att det inte blir någon konstfrusen is på Bruksvallen. Då hade a-laget redan spelat sin första match.

- Vi hade inte tagit beslutet att dra i gång det igen om vi vetat att det inte skulle bli någon is. Det var ju en stor motivation att vi fått löftet om konstfruset.

För a-laget innebär bristen på konstfrusen is ”fruktansvärt med krångel”. Matcherna ska spelas på Bruksvallen i mån av meteorologiska möjligheter, annars har föreningen varit i kontakt med i första hand Skutskär och i andra hand Sandviken om att spela matcher där.

Söderfors GoIF, som tidigare fostrat namn som Patrik och Mikael Nilsson, Erik Pettersson och Isabelle Holmstedt, ska trots allt försöka driva verksamhet även denna säsong.

- Om vädret tillåter, ja. Roligast förra året var att dra i gång ungdomsverksamheten som vi hade tänkt förvalta vidare denna säsong. På första skridskolekis var 53 barn med. Sedan var snittet lägre, men för att vara en by med 1500 invånare lyckades vi engagera många.

I handlingarna till kommunstyrelsens budgetsammanträde 4 december framkommer att Tierps kommun tänker sig att spara 1 150 000 kronor på att inte starta den konstfrusna banan i Söderfors 2019.

- Vi är den enda förening i kommunen som drabbas på det här sättet. Tittar man på hela kommunens verksamhet borde de här pengarna kunna finnas någonstans. säger Linuz Lindqvist.

Eftersom budgetbeslutet gäller året 2019 pekar allt på att det inte blir konstfruset heller nästa säsong.

Bandyportföljen har sökt Sara Sjödal, kommunalråd och Håkan Bergstörm, chef för Kultur- och fritidsförvaltningen.
______________________________________________________________________________

DEN SOM VILL stödja verksamheten/driften av Bruksvallen, samt anskaffning av en traktor för snöröjning av planen, kan swisha till Söderfors GoIF på 1236754543

Två debutanter i den ryska landslagstruppen

Två debutanter i den ryska landslagstruppen

Goda möjligheter att spela på bandy-VM

Goda möjligheter att spela på bandy-VM