Ström: Ja, publiksiffrorna sjunker – men sitt still i båten

Ström: Ja, publiksiffrorna sjunker – men sitt still i båten

I bandyn är vi väldigt duktiga på att prata om vikande publiksiffror.

”Det är tomt på arenorna!”

”Det var bättre förr!”

”Inför tre poäng för vinst, fler kommer att komma då!”

Efter fjolårets publikmässiga bottennotering (det var den sämsta på elva år) har den här säsongen börjat på ett liknande sätt. Svante Nyberg beklagade sig exempelvis på Bandyfeber tidigare om att publiksnittet så här långt är 1 207, och att det i fjol slutade på 1 269.

Nu värker det säkerligen än mer i Svante med fleras hjärtan att snittet sjunkit ända ner till 1 140.


Bandyn är på väg att dö ut! Katastrof! Avgå alla!


Nej, sitt still i båten. Det är faktiskt ingen katastrof. Inte om vi jämför siffror på det sättet, i alla fall.

När vi stirrar oss blinda på det nuvarande publiksnittet missar vi flera faktorer. Annandagen är tveklöst den enskilt viktigaste.

Så låt oss göra ett räkneexperiment. Om vi leker med tanken att Annandagen skulle vara i kvällens derbyomgång, och att exakt lika många kommer på Annandagen i år som förra året, då har vi helt plötsligt ett snitt på totalt 1 397 personer.


Hurra! Bandyn växer! Prisa gudarna!


Nej, riktigt så enkelt är det förstås inte heller. Det är ju ett par omgångar efter jul att ta hänsyn till också. Så om vi förutsätter att publiksnittet hittills i år – som verkar ha skrämt slag på mer än en bandysupporter ute i landet – håller i sig samtidigt som vi räknar in Annandagen, då landar det totala snittet på 1 246 personer. En minskning med 1,8 procent, att jämföra med fjolårets tapp på 7,8 procent. Inte någon katastrof direkt kanske, sett till att snittet sedan åtminstone mitten av 70-talet legat som lägst på 845 (säsongen 1985/86) och som högst 1 679 (säsongen 2001/02). Men väl en tråkig trend.

Så, avslutningsvis, vad beror de sjunkande siffrorna på som vi ser nu? Det är förstås flera parametrar som spelar in. Även om vi bandyfrälsta gärna vill tro att det är bara själva bandyspelet det handlar om, är det inte så enkelt. Daniel Engström Stenson skrev en intressant krönika om det efter förra säsongen titulerad “Vikande publiksiffror - inte beror det bara på bandyn”, där han tar upp några andra trender i omvärlden. Den är absolut värd att läsas igen.

Text: Erik Ström
Foto: Bandyportföljen

Robin Andersson: "Det finns inga mellanår för VSK"

Robin Andersson: "Det finns inga mellanår för VSK"

Rysslands nordligaste klubb planerar bandyhall

Rysslands nordligaste klubb planerar bandyhall