Erik Ivarsson: "Vi måste spela på alla som finns på banan för att kunna vara med och utmana i år"

Erik Ivarsson: "Vi måste spela på alla som finns på banan för att kunna vara med och utmana i år"

Hur ska Motala göra för att undvika snacket om ”det svåra andra året” i år?

- Det vet jag inte. Folk runtomkring får spekulera hur de vill, men vårt fokus är att bygga på fjolårssäsongen. Identifiera vad vi gjorde bra då och vad vi behöver göra för att ta ytterligare steg framåt.

Vad var det ni gjorde bra?

- Nummer ett var att vi fick ihop gruppen på ett väldigt bra sätt och var eniga om hur vi ville spela och hur vi sedan utförde det på plan. Dessutom finns det naturliga ingredienser i gruppen i form av väldigt duktiga talanger som klev fram. Många visade att de vill spela på högsta nivån.

Har ni pratat något om vad ni behöver göra för att bli ännu bättre?

- Det är ju en väldigt stor fråga att greppa. Spelet är komplext på många sätt och det handlar om att få ihop många smådelar för att skapa en bra helhet. Men något vi mer konkret strävar efter är att bli bättre på att försvara över hela plan, att alla ska vara delaktiga i det defensiva arbetet, och det kan man översätta direkt till offensiven också. Vi måste spela på alla som finns på banan för att kunna vara med och utmana i år. Vi behöver hjälpas åt, vilket är härligt.

Hur var det med tillgången på is i Motala under försäsongen?

- I Motala ser det ut så att hockeyhallen ligger intill bandybanan, och i början av försäsongen fanns ingen is i hallen eftersom anläggningen var sönder.

Påverkade det er som spelare på något sätt att inte kunna förbereda er som ni hade tänkt?

- Ja, det gjorde det. Första känslan och tankarna var att man blev besviken och irriterad. Vi skulle ha gått på is i hallen andra veckan i augusti. I stället fick vi ha ispremiär på allmänhetens åkning i Mjölby 20 minuter härifrån, och det känns inte särskilt elitseriemässigt, men vi vände också det till något positivt. Vi i laget satt alla i samma båt och kunde inte svära och sparka i väggen för att det var så där. Snarare hjälpte det oss att komma tätare ihop som grupp. Vi får inga poäng för att vi tycker synd oss själva.

Hur ser du på er Silly Season?

- Rent spelartruppsmässigt är vi väl rustade. Vi fick behålla grundstommen, gjorde många viktiga förlängningar och kryddade med Jonas Enander från Tellus, Kasperi Hirvonen från Kampparit och Elias Lövstedt som är junior från Västerås SK och lillebror till William Lövstedt som redan finns hos oss. Under försäsongen kom också två egna juniorer, Olle Lindgren och Victor Carlsson, båda mittfältare, med på träningarna. De är med i stor utsträckning ännu och har gjort debut i seriespelet.

När vi pratar har ni spelat elva matcher. Hur ser du på er säsong hittills?

- Det känns väldigt positivt. Första känslan när man summerar är att vi presterat en positiv och bra bandy till stora delar. Det är svårt att nämna enskilda namn, men det finns många utropstecken vilket är jättekul, och precis som jag var inne på tidigare behöver vi ligga på en hög nivå individuellt.

Ni har också i senaste omgången slagit Edsbyn på hemmaplan i en regnig match med 5-3…

- Där gjorde vi en riktigt bra insats. Det var en match med två ansikten. De första 20-25 minuterna kunde vi tillämpa det spel vi vill spela och hålla bollen på isen. Sedan ställde vädret till det och det blev mer lyror och höga bollar i luften, men jag tycker att vi visar en bra attityd när väderleken kräver att vi ändrar taktik.

Har ni som ”utelag” någon fördel när vädret blir besvärligt?

- I och med att vi tränar i regn och vind på is som ofta är lite hoppig är vi ju vana vid det. Jämfört med lagen som tränar i hall sätts vi i de situationerna oftare under en säsong och det kan vara en liten fördel gentemot dem. Men sedan handlar en match som den mot Edsbyn väldigt mycket om attityd och vilja också, och det har alla spelare i alla lag gott om.

PODDAVSNITT OM IFK MOTALA >> Om arga gubbar i Motala, allmänhetens åkning i Mjölby, pådrivare och svårigheten att ha koll på IFK:s trupp efter alla gästspel under inledningen av säsongen.

Är Motala redo att utmana om slutspelsplats efter segern mot Edsbyn?

Är Motala redo att utmana om slutspelsplats efter segern mot Edsbyn?

Magnus Muhrén berättar om utbrändhet i ny bok - läs utdrag

Magnus Muhrén berättar om utbrändhet i ny bok - läs utdrag