Är Motala redo att utmana om slutspelsplats efter segern mot Edsbyn?

Är Motala redo att utmana om slutspelsplats efter segern mot Edsbyn?

Foto: IFK Motala, Facebook

IFK Motala är ett av elitseriens mest klassiska bandylag. Under storhetstiden på sent 80-tal knep man bland annat SM-guldet ledd av nyckelspelare som Håkan Rohlén och Mikael Arvidsson 1987. De senaste decennierna däremot har varit betydligt tuffare för det blåvita gänget. Flera sejourer ner till allsvenskan och ekonomiska problem har gjort att det ibland har sett mörkt ut för lagets chanser att någonsin hitta vägen tillbaka till topplaceringarna. Eller är det dags nu?

En säsong med hjärtat i halsgropen

Efter att åter ha tagit sig tillbaka till elitserien genom att satsa på att bygga ett ungt lag från grunden var förra säsongen riktigt tuff. Motala kämpade hårt i nedre delen av tabellen och lyckades inte klara sig undan en kvalplats efter att ha slutat på en tolfteplats. Man lyckades dock efter en stark insats i kvalet där man spelade oavgjort mot Falu BS och besegrade både Kalix och Nässjö vinna kvalserien och säkra en plats i elitserien till säsongen 2018/19.

Ett tidigt styrkebesked

I inledningen av säsongen har det sett ut som att Motala har tagit ett steg framåt i sin resa att bygga ett lag för framtiden. Man har lyckats hålla sig borta från de absoluta bottenplaceringarna även om man förlorat några jämna matcher och haft en del onödiga oavgjorda resultat när skärpan saknats i avsluten. Den 3:e december spelade laget en nyckelmatch som man hoppas kan bli tongivande framåt i säsongen. Efter en period där laget gått utan seger i sju matcher kom 5-3 segern mot självaste mästarna Edsbyn hemma på XL-Bygg Arena som ett riktigt glädjebesked.

Man har genom denna seger visat att man på hemmaplan är kapabla att slå vilket lag som helst. Bland betting tips på bet365 och andra sidor som erbjuder bandyodds brukar det unga laget från Motala ofta vara oförtjänt stora underdogs när något av seriens topplag besöker XL Bygg Arena. Det kan därför vara läge att bevaka lagets spel framöver och se om man kan fortsätta att prestera på hög nivå hemma.

Truppen

Det är den unga truppen som gör Motala extra intressant bland lagen i den nedre delen av elitseriens tabellhalva. Hela nio av lagets spelare är 22 år eller yngre och flertalet av dessa är också egna produkter. Endast rutinerade ryssen Vitaliy Klyushanov är över 30. Med en sådan ung trupp finns det gott om potential för laget att växa och om flera av dessa spelare tar ett kliv framåt samtidigt kan laget snabbt växa och aspirera på en slutspelsplats innan säsongen är slut. Bland dessa unga spelare kan nämnas den offensiva mittfältaren Albin Rohlén, en blott 19 åring talang och son till legendaren Håkan Rohlén. Även 21 Årige forwarden Philip Florén har stått ut och var målskytt i matchen mot Edsbyn.

Ett bygge för framtiden

En hoppfull start och ett talangfullt lag till trots, ska man inte sticka under stolen med att förväntningarna för IFK Motala denna säsong fortfarande är lågt ställda. Laget satsar på framtiden och som huvudmålsättning 2018/19 borde vara att hålla sig kvar i elitserien. Kan man dock fortsätta att plocka fina skalper där hemma i Motala finns dock chansen till en slutspelsplats redan denna säsong.   

 


Efter all negativ publicitet - här är siffrorna som visar att bandyn växer

Efter all negativ publicitet - här är siffrorna som visar att bandyn växer

Erik Ivarsson: "Vi måste spela på alla som finns på banan för att kunna vara med och utmana i år"

Erik Ivarsson: "Vi måste spela på alla som finns på banan för att kunna vara med och utmana i år"