Efter all negativ publicitet - här är siffrorna som visar att bandyn växer

Efter all negativ publicitet - här är siffrorna som visar att bandyn växer

Vikande publiksiffror, ekonomiska problem och dåliga isar under varm höst. Den negativa publiciteten har haglat kring bandyn under den första halvan av säsongen. Trots det finns det en hel del positivt som inte har presenterats, siffror som visar att bandyn faktiskt växer.

Det har exempelvis pratats mycket om att storlag som Sandviken och Hammarby har tappat i publik och det stämmer. Man jämför ju dock ofta med publiksnittet över en hel säsong och glömmer då att annandagen spelar en stor roll i kalkylen och att bandyn historiskt sett haft mer publik under andra halvan av säsongen än under hösten. Erik Ström skriver bland annat om det i hans krönika från slutet av november. Publiksnittet i skrivande stund ligger på 1 151 att jämföra med förra årets snitt på 1 269 och då har alltså annandagen inte spelats. Det finns vissa lag som har tappat rejält, nämnda Sandviken och Hammarby bland annat. Men till exempel Bollnäs har ökat sitt snitt med +334 personer. Det återstår att se vad publiksnittet hamnar på vid säsongens slut men någon kris kan vi definitivt inte konstatera ännu.

Stor ökning av aktiva spelare
Vi ser också en rejäl ökning av aktiva bandyspelare i Sverige både bland pojkar och flickor vilket Pär Ringbo rapporterade med hjälp av siffror från RF. Antal aktiva flick och damspelare har nästan dubblerats sedan 2013. Under samma period ser vi en ökning bland pojk och herrspelare på ca 31% eller 10 503 räknat i antal spelare. En rejäl ökning som visar en positiv framtid med större bredd inom bandyn.

Antalaktiva.png


Publiksnittet starkt jämfört med andra idrotter
Bandyn står sig starkt med sitt publiksnitt i herrarnas Elitserie som är den sjunde mest besökta ligan i Sverige enligt SVT:s rapport från 2017. Om man också räknar till antalet utövare så är siffrorna väldigt imponerande. Bandyn har lockat mer publik än till exempel Basketligan och innebandyns SSL trots att innebandyn har 250 572 aktiva och basketen 103 563. Detta kan då jämföras med bandyns 43 902. Detta enligt siffror från Riksidrottsförbundets rapport från 2017.

Bandyfinalen fortfarande en av de största
Flytten tillbaka till Studenternas IP blev en succé när damfinalen mellan Skutskär och AIK slog rekord då 5 198 personer var på plats samma helg som 18 114 såg herrarnas final mellan Edsbyn och Sandviken. Den siffran kan jämföras med herrarnas final i handbollen där 9 876 var på plats i Malmö Arena och de ca 14 000 som var på plats i Globen för att se Storvreta ta hem guldet i SSL. Det ska dock tilläggas att dessa finaler spelades på arenor som där kapaciteten är mindre än på Studenternas.


Pontus Blomberg: "Jag kände mig nästan smått paralyserad stundtals"

Pontus Blomberg: "Jag kände mig nästan smått paralyserad stundtals"

Är Motala redo att utmana om slutspelsplats efter segern mot Edsbyn?

Är Motala redo att utmana om slutspelsplats efter segern mot Edsbyn?