Pontus Blomberg: "Jag kände mig nästan smått paralyserad stundtals"

Pontus Blomberg: "Jag kände mig nästan smått paralyserad stundtals"

Foto: Hammarby IF

Du är ny i Hammarby. Hur hamnade du i Stockholm?

- Det var egentligen Stefan Karlsson som tog kontakt när jag stod i valet och kvalet och inte visste vart jag skulle ta vägen. Efter ett fåtal möten med Stefan och Misja Pasjkin kändes det naturligt att ta steget hit. Jag fick en bra helhetsbild. Det är en jämn trupp med bra bandyspelare sett över hela laget och jag hoppas att det kan hjälpa mig att snäppa upp tempot i mitt spel ännu mer. Får jag acklimatisera mig här tror jag att jag har mycket att bidra med.

Hur går det med den biten? Du har bytt småstad mot storstad och hall mot ingen hall.

- Det är så klart ett minus att det inte finns hall, men det är så pass mycket andra fördelar som väger upp. Kompetensen hos spelarna och ledarstaben kommer att göra mig till en bättre spelare och förutsättningarna blir ännu bättre när träningshallen i Gubbängen står klar 2020. Annars tycker jag att det har varit en väldigt smidig övergång. Hammarby har haft det väl förspänt och kunnat hjälpa till med boende. Den största skillnaden för mig förutom att det är ett nytt lag och ett nytt spel är att jag måste anpassa mig till storstaden. I Vetlanda har jag varit van vid att kunna ta bilen till hallen och vara på plats på fyra minuter. Så är det inte riktigt här.

Det är också första gången du byter klubb. Var det ett tungt beslut?

- Jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte har haft känslor kring det. Det var tungt att lämna beskedet att jag inte skulle fortsätta i Vetlanda, men samtidigt är det här ett jobb. Alla de där bitarna har jag lagt bakom mig nu och förhoppningsvis kan jag få lika starka känslor för Hammarby som jag haft för Vetlanda.

Ganska tidigt på säsongen kom mötet mot Vetlanda i Hydro Arena. Hur var det?

- Väldigt känsloladdat, som jag trodde att det skulle bli. Jag kände mig nästan smått paralyserad stundtals. Det var väldigt speciellt i stunden att ställas mot människor som format en till vem jag är i dag, men det är en ny erfarenhet som man lär sig av. Det mesta rann av en sedan när adrenalinet jobbade i gång, men någonting låg kanske och grodde i bakhuvudet.

När vi pratar har ni spelat elva omgångar. Hur ser du på lagets säsong hittills?

- Det är ganska svårsummerat på grund av yttre faktorer, eller mer specifikt vädret som påverkat mycket, så det är svårt att dra några jättestora växlar på hur spelet blivit. Det har varit mycket kamp och stundtals har vi lyckats ta den och stundtals inte. Särskilt mot toppkonkurrenterna har vi gjort det mindre bra. Sedan är det inte bara på Zinkensdamm vi påverkats av vädret utan även i till exempel bortamatchen mot Motala (3-3) där det var allt från duggregn till snö i samma match.

Och för din egen del?

- Det är lite som med lagets prestation. Jag är inte på långa vägar nöjd. Jag har mycket mer att ge och förmodligen blir det lättare när isen väl är bra och vi kan börja hitta tillbaka till det som Hammarby står för med mycket fart och fläkt och ett passningsorieterat spel.

Förra året nosade du lite på landslaget. Är det något du siktar på även den här säsongen?

- Det skulle verkligen vara roligt. Sedan kan jag inte påstå att jag tänker jättemycket på det. Mitt primära fokus ligger på att göra Hammarby bättre, men det är klart att jag får kickar av att veta att möjligheten finns att spela i blågult.


PODDAVSNITT OM HAMMARBY >> Om tysken som gav namn till Zinken, förlorade finaler, publikrekord och årets upplaga av Bajen och deras chanser.

Talangfabriken tillbaka i elitenTalangfabriken tillbaka i elitenEfter all negativ publicitet - här är siffrorna som visar att bandyn växer

Efter all negativ publicitet - här är siffrorna som visar att bandyn växer