Engström Stenson: Titta på truppen – inte på värvningarna

Engström Stenson: Titta på truppen – inte på värvningarna

BLOGG: Det var tur att Broberg och Sirius gjorde bra Silly Season. Annars hade deras riktiga säsonger kunnat sluta illa.

Jag undrar om det kanske var såhär: Många trodde Broberg och Sirius skulle gå bra för att de tittade mer på vilka klubbar nyförvärven kom ifrån än hur sannolikt det var att de skulle lyfta laget.

Låt oss använda Linus Forslund som exempel.  Jag ägnade nämligen en orimligt stor del av helgen till att fundera över honom. Och över spelare som byter till en klubb i ett annat skikt – från toppen till mitten, från botten till toppen etc.

En avbytare i SAIK ledde inte Broberg
Efter sex säsonger i Sandviken kom Linus Forslund till Broberg. Med stor erfarenhet från slutspel, och fortfarande i bra ålder (han är född 1988) skulle han bistå Martin Söderberg framåt. Linus Forslund har under sina sex år i Sandviken mestadels agerat offensiv avbytare. Speltiden har varierat, liksom poängskörden. Vissa säsonger har han gjort strax över 20 mål. Andra har han legat runt 15 mål. Men någon bärande spelare i Sandviken har inte varit.

Nu kom Forslund till Broberg där han – och Broberg – nog tänkte att han skulle få en större roll. Resultatet? Han har gjort tolv mål. Sin tangerat sämsta säsong som Elitseriespelare (han kan såklart peta in en boll eller två mot Tillberga, det spelar för min poäng mindre roll). Han blev inte en ledande spelare i Broberg. Åtminstone inte en spelare som kunde leda Broberg till slutspel.

Joel Edling? En av de spelare i Elitserien med flest assist. 2013, 2014, och 2015. Men de två senaste säsongerna har han haft problem med skador och inte varit i närheten av de siffrorna. Därför är det kanske inte någon stor överraskning att året säsongen också sett sådan ut.

Men de kom båda från topplag, till Broberg. Med sig hade de Illari Moisala som kom från Ryssland. 

En avbytare i VSK tog inte Sirius till slutspel
Till Sirius anlände Janne Rintala och Kalle Mårtensson från Västerås respektive Hammarby. Mårtensson hade en bra säsong i Ljusdal 2015 med 32 mål. I Hammarby hade han svårt att hitta sin roll under två säsonger. Nu antogs han hitta tillbaka till Ljusdalformen. Resultatet? Han har gjort 9 mål.

Janne Rintala tröttnade på rollen som hjälpgumma i VSK och ville ha en större roll. Det är möjligt att han har fått. Men säsongen kanske också är ett bevis för varför Rintala inte fick en större roll i VSK.

Meningen här är inte att hänga ut enskilda spelare. Utan snarare peka på att det under Silly Season är enkelt att titta på var spelaren kommer ifrån men svårare att veta hur de kommer att passa in och prestera under nya förutsättningar. Särskilt när man byter en undanskymd roll mot en tänkt framträdande.

Att byta mellan skikten
Det är inte självklart att en spelare som är spelare 8,10 eller 16 i ett finallag är mycket bättre än spelare 4, 6 eller 9 i ett mittenlag. Därtill är det långt ifrån säkert att spelaren som varit utmärkt som spelare 8 eller 10 alls är skickad att vara spelare 3 eller 4. Precis som det är många anfallare som gjort runt 30 mål i ett bottenlag där de fått skjuta på alla fasta, mycket speltid och alla passningar, som sedan inte alls lyckas när de får chansen i lag högre upp. Och det finns förmodligen en del mindre namnkunniga spelare i mittenlag som ganska väl skulle klara att vara spelare 8,10, 15 i ett finallag.

I både Sirius och Brobergs fall är min uppfattning att de förra säsongen presterade väldigt bra i förhållande till sin spelartrupp (medan exempelvis Vetlanda och Hammarby underpresterade). Nu fick de in nyförvärv som antogs höja denna kvalitet. Men så blev det inte. Åtminstone inte tillräckligt.

Istället fick de in spelare med bra CV:n, därmed fick lagen högre förväntningar och den press som därpå följer.

Jag säger inte att Broberg och Sirius inte har misslyckats. Det har de. De har lagt pengar på värvningar som inte gett önskade sportsliga resultat. Och det kanske säger något om att det inte bara är vi på sidan som har svårt att bedöma kvalitet på spelare.

Tiita på truppen - inte värvningarna
Men misslyckats har också alla vi (jag får nog tillstå att jag var en av dem) som trodde att värvningarna skulle göra lagen mycket bättre. Och som kanske också glömde bort övriga lag. De som sade att Sirius skulle kunna utmana om slutspel – tyckte de verkligen att Sirius hade bättre trupp än Vetlanda, Bollnäs, Broberg eller Vänersborg varav de skulle behöva ha två bakom sig för att komma åtta.

Fanns det de som tyckte Broberg med sina tre förvärv fick en trupp som var i klass med Västerås, Villa eller Hammarby som de hade behövt vara i klass med för att kunna komma femma och uppåt?

När jag inför nästa säsong funderar över hur bra laget blivit ska jag titta mer på hur truppen som helhet ser ut. Mindre på vilka som lämnat och tillkommit, och framför allt mindre på vilken klubb de kommer ifrån.

Foto: Bildbyrån/Sebastian Lamotte

/Daniel Engström Stenson

Ännu en bandyhall planeras i Ryssland

Ännu en bandyhall planeras i Ryssland

Tunga beskedet: Ingen bandy i OS 2022

Tunga beskedet: Ingen bandy i OS 2022