Tunga beskedet: Ingen bandy i OS 2022

Tunga beskedet: Ingen bandy i OS 2022

Det internationella bandyförbundet (FIB) har länge deklarerat att man satsat hårt för att bandyn ska ingå som ny sport i OS i Peking 2022. Ett omfattande arbete med att utveckla bandyn i Kina har pågått under flera år och rapporter gällande bandyns status i jämförelse med nuvarande sporter i Vinter-OS har presenterats men efter ett uttalande från IOK:s vice president verkar det som att bandyn inte kommer att ta plats i Peking. 

Det var under en intervju inför OS i PyeongChang med IOK:s vice president, Juan Antonio Samaranch jr som han fick frågan om den lokala organisationen för OS i Peking planerar att införa några nya sporter som han svarade "Peking har inte bett oss att ta in några nya sporter och det är vi glada för". 

Så sent som i september 2017 var en delegation från FIB på plats på mässan "Beijing Winter Expo" och presenterade bandy. Man presenterade då också nyheten med rubriken "Vinter-OS 2022 är målet". Något som nu tyvärr bandyn verkar ha misslyckats med. Med i Peking var norrmannen Knut Sorensen som är mannen bakom rapporten som presenterar bandyn som nummer två av alla vintersporter när alla kriterier är mätta. (Se exempelvis tabell nedan).  

OS_bandy_diagram.jpg

Bandyn har dock lyckats med att få in bandy som sport i Vinter olympiaden i Krasnoyarsk 2019 vilket man såg som ett första steg mot de slutgiltiga målet med OS i Peking. Dock finns det fortfarande förhoppningar för bandyn då det slutgiltiga beslutet enligt uppgift kommer att tas först i juli 2018. 

Förutom bandyn så har även International Ski Mountaineering Federation och International Climbing and Mountaineering Federation ansökt om att bli en del av Vinter-OS programmet. Senast en ny sport gjorde entré var i OS 1992 i Albertville när short-track blev en del av programmet. Curling gjorde också comeback 1998 i Nagano efter 74 år utanför OS. 

Foto: Olympic.org

Engström Stenson: Titta på truppen – inte på värvningarna

Engström Stenson: Titta på truppen – inte på värvningarna

Här är VM:s dreamteam - enligt media

Här är VM:s dreamteam - enligt media