Ola Johanssons facit: 20 finaler, 17 guld

Ola Johanssons facit: 20 finaler, 17 guld

Som spelare och ledare har Edsbyns Ola Johansson varit med i 21 finaler – och vunnit 17. Det i en sport där finalen avgörs i en endaste match.
Nedan är ett utdrag ur Daniel Engström Stensons reportage "Hur F*n Kunde Edsbyn Vinna" från Magasinet Bandyportföljen #21.

– Det är ju nytt varje år, men när man summerar det som du nu gör ser det bra ut, då blir jag själv lite imponerad, säger Ola Johansson när han får siffrorna presenterade för sig.

Men hur är det möjligt?
– En del är kanske att jag tycker det är så häftigt att vara i final. Jag tycker vi har vunnit redan när vi går till final. För mig är det en avgrund mellan semi och final. Jag har förlorat några finaler och då har jag grämt mig några timmar. Jag tycker det är extremt mycket jobbigare att förlora en semifinal. 

– Jag är sällan väldigt nervös inför eller under en final. Jag är mer nervös i en vanlig seriematch. När man väl är i final, då är det klart, då är man bjuden på festen. Jag tror jag har med mig det hemifrån, från mamma och pappa. För oss var bandyfinalen alltid en fest. Och pappa, som vann tre av åtta finaler, har berättat att Edsbyn då hade inställningen att de skulle åtminstone vinna banketten. Vinna var inte så viktigt, utan det var viktigare att ha trevligt.

Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Guldportföljen: De var bäst enligt tränarna och spelarna själva

Guldportföljen: De var bäst enligt tränarna och spelarna själva

Invig finalarenan och försök göra mål på landslagsmålvakten Linda Odén

Invig finalarenan och försök göra mål på landslagsmålvakten Linda Odén