Ryska bandyspelare i Akilles har dömts till villkorligt fängelse för förfalskning av visum

Ryska bandyspelare i Akilles har dömts till villkorligt fängelse för förfalskning av visum

Foto: Inga av spelarna på bilden har med det aktuella fallet att göra

Styrelsen i det finska topplagen Borgå Akilles misstänks för brott efter att två ryska spelare i klubben dömts till villkorligt fängelse efter att ha använt förfalskade Schengenstämplar i passet.

Redan i maj i år dömde tingsrätten i Kymmenedalen de ryska spelarna till 40 dagars villkorligt fängelse för förfalskning och brott mot utlänningslagen. Dessutom dömdes spelarna till fyra års inreseförbud till Schengenområdet. Tidigare i augusti rapporterade också finska public service kanalen Yle att styrelsen i Akilles nu misstänkts för brott och att samtliga nio styrelsemedlemmar är misstänkta. Dessutom misstänkts en Borgåbo att ha betalat för att skaffa de förfalskade Schengenstämplarna från Ryssland. Mannen misstänks för delaktighet i förfalskningsbrott och innehav av förfalskat material i ett fall som nu har gått till åtalsprövning. 

Spelarna det handlar om spelade i klubben via ett samarbetsavtal och var inte anställda eller hade något professionellt kontrakt. 

Akilles ordförande Jari Kettunen menar att klubben inte gjort det avsiktligt och att man jobbar ideellt vilket skulle vara en ursäkt för att man inte har haft full kontroll på denna processen.
-Vi jobbar alla med bandy på ideell basis. Ibland kan det gå så här, säger Kettunen.

Han tar dock på sig ansvaret för detta som ordförande.
- Jag ansvarar förstås för det här. Vi har inte medvetet gjort något olagligt, utan vi har vilseletts. Ovisshet har lett till att vi trodde att visum kunde förlängas på det här sättet. Vi har inte på något sätt varit ute efter ekonomisk vinning.

Än så länge har inga sponsorer hoppat av sitt samarbete med klubben. 
- Än så länge är styrelsemedlemmarna bara misstänkta, inte dömda och därför har vi inte skäl att ta till några åtgärder. Vi funderar på saken igen då frågan har behandlats av myndigheterna, säger Mika Laine som är vd och chefredaktör för Itäväylä.

 

 

Är det nu Villa Lidköping ska bli vinnare?

Är det nu Villa Lidköping ska bli vinnare?

Tidigare Villaspelaren ny förbundskapten i Norge

Tidigare Villaspelaren ny förbundskapten i Norge