Svenskarnas succé i Ryska Cupen

Svenskarnas succé i Ryska Cupen

I veckan avgjordes gruppspelet i Ryska Cupen som spelades i en östra och en västra grupp. I ryska ligan spelar i år tre svenska spelare och samtliga visade kvalité i sina respektive klubbar under cupspelet.

Den östra gruppen avgjorde i Kemorovo där favoriterna SKA Neftyanik och Jenisej höll för favorittrycket när man tog sig vidare som etta respektive tvåa i den östra gruppen som innehöll sju lag. Neftyanik som inför säsongen bland annat värvat storspelare som Erik Pettersson, Yuri Vikulin och Alan Dzhusoev vann samtliga matcher och Pettersson leverade direkt i sin nya klubb. Han hamnade i delad topp i skytteligan med totalt 12 mål och 4 assist på sju matcher. Flest blev det i den täta matchen mot hemmalaget Kuzbass där Pettersson stod för hela fem mål.

Jenisej som förlorade gruppfinalen mot Neftyanik vann övriga matcher och slutade alltså tvåa i gruppen vilket räckte för att ta sig vidare till finalspelet. I laget finns numera Patrik Sjöström som redan i sin första tävlingmatch i klubben gjorde två mål. Han noterades för totalt 6 mål och 1 assist och visade bland annat att Jenisej har värvat en försvarare som är giftig på fastna situationer.

Den västra gruppen delades in i två olika grupper där svenske Patrik Johanssons lag HC Start vann sina två inledande matcher mot Kirov och Volga med stora siffror vilket gjorde att oavgjort i gruppfinalen mot Vodnik hade räckt för att nå finalspelet som spelas på Starts hemmaplan i Nizhny Novgorod i slutet av oktober. Vodnik avgjorde dock en tät match med kvarten kvar och vann med 5-4. Johansson noterades för mål i samtliga matcher och gjorde totalt 7 mål på 3 matcher.

Så slutade ryska cupen:

Östra gruppen: Västra Gruppen 1 Västra Gruppen 2
1. Neftyanik 18 p Vodnik 9 p Dynamo Moskva 10 p
2. Jenisej 16 p Start 6 p Stroitel 7 p
3. Sibselmash 10 p Volga 3 p Zorkij 5 p
4. Kuzbass 9 p Kirov 0 p Dynamo Kazan 3 p
5. Uralsky Trubnik 5 p Murmansk 1 p
6. Baikal Energy 4 p
7. Studentlag Ryssland 0 p

Neftyanik, Jenisej, Vodnik och Dynamo Moskva tog sig vidare till finalspelet.

Den ryska ligan har premiär den 3:e november.

Foto: Vyacheslav Aikin, SKA Neftyanik Presservice

Jasper Felder: ett bandyliv i ständig exil

Jasper Felder: ett bandyliv i ständig exil

Fredriksbergs BK tillbaka i seniorbandyn

Fredriksbergs BK tillbaka i seniorbandyn