Zocke: »Jag kan häpna över att folk är rätt korkade«

Zocke: »Jag kan häpna över att folk är rätt korkade«

Reportage från Magasinet Bandyportföljen #24, april 2018. Text: Johann Bernövall. Foto: Tobias Sterner.

Tobias “Zocke” Johnsson är i stort sett synonym med åsikter.
Särskilt på Twitter. Inte sällan är han kontroversiell. Nu när hans Tillberga åkt ur den högsta serien, och han sedan ett par år inte är längre är klubbchef för klubben i det bultande västeråshjärtat, passar vi på att fråga; vad händer nu? Och vad hände egentligen då?

En hel del kommenterande i TV i form av Bandyplay och lokalradiojobb har det blivit. Och så krönikor hos MittMedias bandyflaggskep Bandypuls. En viss insyn i Tillbergas styrelserum finns dessutom fortfarande. “Det är ju mina kompisar”, förklarar 39-åringen. Dessutom rullar den egna spelarkarriären på med sporadiskt spel i division 2 och Hubbo. Laget är fyllt av Västeråsveteraner som faktiskt tog hem serien och ska spela i ettan nästa säsong. Så, ja, det blir fortfarande en del bandy i Zockes liv, trots att han inte längre har någon officiell ledarroll.

– Alla har en klubb de håller på, ett märke nära hjärtat. Även journalister. Men visst är det skönt nu när jag kommenterat en del att inte ha den där stämpeln. Framför allt slipper jag risken att bli bötfälld av en disciplinnämnd, säger Zocke och garvar karaktäristiskt. Vad han syftar på ska vi återkomma till.

Något annat som är karaktäristiskt för honom är accenten. Västmanländskan sitter milt sagt klockrent. Naturligt för en herre som är så mycket Västerås man kan bli, även om hjärtat hamnade hos lokala förortsklubben Tillberga IK och inte stora starka Västerås SK. Han har spelat en hel del bandy i klubben som numer vill kallas “TB”, men resan till att bli den profil som under en period nästan var synonym med klubben tog ordentlig fart först 2014.

– Jag satt i klubbens styrelse då. Man ska veta att jag varken då eller nu haft dåliga civila jobb, men på något vis fick jag en lidnersk knäpp där och då. Vi pratade om hur Tillberga var ett pendlarlag av rang och om hur vi skulle kunna ta nästa steg. Då kände jag att “fan, jag hoppar på. Vi behöver någon som jobbar heltid”. Så jag lovade styrelsen en extra miljon in i försäljning som skulle etablera oss i Elitserien. Och på sätt och vis lyckades vi. Ett tag under 2016 högg vi på slutspelsplats, säger Zocke.

Zockes stora nätverk som han skaffat under en civil karriär i byggbranschen bar frukt. Klubben gick från tre till sju miljoner kronor i omsättning och spöade storebror VSK i derbyn. Men minst lika viktigt för uppsvinget var det han kallar för “skådespelet”. Zocke såg med sin stil på Twitter (@bandyzocke) och i media till att varenda bandyintresserad varelse i landet tyckte något om Tillberga.

– I grunden brinner jag för klubben. Jag hade viljan och engagemanget, och sådant växer inte på träd. Det vet alla i den här branschen oavsett om man heter Sandviken eller Tillberga. Sedan kan jag faktiskt häpna över att folk är rätt korkade. På Twitter är det bara att slänga ut en krok, och folk sväljer det med hull och hår!

Exemplifiera!

– Alltså, både det som sker på och vid sidan av isen är i min värld underhållning och skådespel. Jag har ju slängt ur mig många grejer jag inte ens tycker, för att bandyn och Tillberga ska få uppmärksamhet. Att folk går på det är sjukt. Som när jag inför ett derby gick ut och sa att VSK spelade tråkig bandy. De hade ju precis vunnit med typ 15-0 mot Vänersborg. Men det blev publikrekord för en seriematch i ABB Arena. Klirr, klirr!

Han är uppenbart nöjd med åren i Tillberga och få kan påstå att han inte lyckades med sin vision. Samtidigt har klubben nu, ett och ett halvt år efter att han lämnade, hamnat i ett läge där man spelar i Allsvenskan nästa säsong. Dessutom har föreningen nyligen annonserat ett samarbete med storebror VSK. Det blev till slut uppenbart att det är svårt att få bäring på två lag i högsta serien, även i en bandystad som Västerås. Och trots den mediala uppmärksamheten som kom med Zockes ihärdiga arbete och storvärvningen av Rinat Shamsutov var och är över 300 personer i publiken på en Tillbergamatch något ovanligt.

– Klart det finns folk som inte är nöjda med att vi (han är fortsatt vi med Tillberga, redaktörens anmärkning) ska samarbeta med VSK. Men alla som verkligen är insatta i bandyn i ett större perspektiv har förståelse. Vi har byggt upp en ungdomsverksamhet och konsekvent arbetat för att klubben ska bli självförsörjande. Vid millenieskiftet hade vi ett A-lag och ett pojklag, totalt! Nu i år tog 16-åringarna tog guld. Och klubben gör enligt prognosen ett plusresultat på 1,2 miljoner. Det är tre-fyra toppspelare som man gav fan i att värva inför i år, i pengar. Då åker man ur, men man räddar också klubben på lång sikt, förklarar Zocke, som har en förmåga att vända allt till synes negativt till något positivt.

•••

Läget man nu befinner sig i har sin grund i vad som hände i december 2016, när Zocke själv redan var på väg bort. Laget gick bra, med storstjärnan Rinat Shamsutov i spetsen. Men ekonomiskt blödde man. Stjärnan försvann mitt under säsong, och hamnade i nybygget AIK i division 1 som spelande tränare. Tråkigt men nödvändigt, menar Zocke.          

– Att släppa sin bästa spelare är märkligt och fullständigt idiotiskt rent sportsligt. Men där och då handlade det om att ta ansvar, ekonomiskt men även moraliskt. Har du inga stålar kan du inte köpa en BMW utan får nöja dig med en Ford Escort. Andra klubbar går back år efter år, det kan jag personligen bli jävligt trött på. Jag är stolt över hur vi agerade och det räddade klubben.

16 november 2016 hade bomben briserat. Zocke lämnade Tillberga. Ett chefsjobb hos den tidigare arbetsgivaren Beijer Byggmaterial lockade för mycket, hette det. Samtidigt har det funnits rykten om konflikter, och att han rent av fått sparken. Kanske på grund av de 15 000 kronor han fick i böter då han under en match borta mot Sirius twittrade att han skulle ner och “rensa i domarrummet”. En tweet som skrevs under inverkan av alkohol, och som Zocke plockade bort efter ett par minuter.

– Där gick både en och två säkringar. Vi stod exakt i linje och såg vilken miss domaren gjorde. Men självklart borde jag uttryckt mig smartare. Jag hade åkt supporterbussen dit och hade inte bara druckit Coca cola på vägen om man säger så. Jag var där som supporter, ansåg jag, men förbundet menar att man är klubbchef 24/7. Trots att jag var där som supporter tog jag bort tweeten snabbt, jag förstod att den var olämplig, säger Zocke.

Supporter eller ej, böter blev det. Något som Zocke menar var “hundra procent personligt” mot honom.

– Jag har ju skällt på dem i hur många år som helst. Och Gudmund Knutson som sitter i disciplinnämnden avskyr ju mig sedan länge. Vi kommer inte överens. Då kan man ju tycka att han kanske skulle avstå från sin roll i det här fallet.

Gudmund Knutson själv hävdar att detta inte stämmer, när Bandyportföljen når honom.

– Jag begriper ingenting av det påståendet. Det är svårt att inte skratta åt något sådant här. För det första känner jag inte karln, och jag har absolut inga åsikter om honom som person, säger han när han får ta del av vad Zocke sagt. Ord står onekligen mot ord i den här uppmärksammade böteshistorien.

Åter till Zocke, som utan att tveka ofta kritiserar till höger och vänster. Men hur står det egentligen till med självkritiken?

– Jag är väldigt självkritisk, och har inte svårt att bjuda på mig själv och driva med mig själv. Det är ett problem med Twitter, att folk tar det på för stort allvar och bara ser den sidan jag visar upp där. Mycket av problemet inom bandyn och i samhället är att många människor tar sig själva på för stort allvar, säger Zocke.

Hur han blev en sådan rak och ibland hårt kritiserande person säger han sig inte veta säkert. Men grunddevisen är att han skiljer på sak och person.

– Sedan dag ett har jag resonerat så att det blir lättare om man säger vad man tycker. Även privat trivs jag med människor som är raka och ärliga. Samma sak gäller i arbetslivet. När jag kritiserar någon är det aldrig mot en enskild person. Till exempel kan jag kritisera elitserieföreningen hur mycket som helst, utan att tycka illa om ordföranden Per Selin. Jag tycker han är en bra människa, säger Zocke.

Samtidigt är han tydlig med att han inte är rädd för konflikter. Över huvud taget.

– Kommer någon random bandysupporter och tjafsar på Twitter och jag vet att hen har fel är jag inte sen att ta fram klingan.

Ryktena om att han skulle fått sparken är något som “inte känts så kul”, säger han. I själva verket handlade det om en egen uppsägning på grund av ett nytt civilt jobb.

– Styrelsen visste om det i god tid innan, och jag jobbade två månader gratis för att kunna lämna över schysst i januari 2017. Och jag hjälper fortsatt till mycket med affärsnätverket “Västerås Bygger”. Jag ville inte jobba heltid med bandyn längre, och det var planen från början. Jag lovade klubben två år och det blev två och ett halvt. Risken är att man får en ren sportstämpel som yrkesperson om man jobbar för länge.

Zocke kommer garanterat inte att försvinna eller sluta röra upp känslor i bandysverige. Krönikorna hos Bandypuls kommer vad det ser ut att fortsätta skrivas. Och @bandyzocke lever vidare på Twitter. På själva bandybanan finns också chansen att han fortsatt kommer att synas till som hårdför anfallare.

– Drömmen är att starta ett C-lag till Tillberga som heter Marbella bandy. Men vi får se om det går att få ihop ett lag.

Text: Johann Bernövall. Foto: Tobias Sterner.


Fotnot:

Svenska Bandyförbundets disciplinnämnds ordförande Bengt Arwidsson framför följande i ett mejl till magasinet:

“Jag som ordförande i SBF:s DN vill bemöta påståendet att vi (förmodar att du menar DN) skulle ha något personligt emot Tobias Johnsson. Detta är helt grundlöst och på gränsen till ärekränkning. DN var i  relaterat beslut helt eniga i allvaret av förseelsen. Vid varje början av ett ärende som DN tillsänds, får varje ledamot möjlighet att noga avgöra huruvida jäv föreligger. Vi är mycket noga med detta, ty efter ett sådant beslut deltager INTE ledamoten i ytterligare mejlkonversation i ärendet. DN har under den gångna säsongen haft ett flertal jävssituationer.”

Frillesås är inte att leka med

Frillesås är inte att leka med

Stina Lennartsson – dubbelidrottaren

Stina Lennartsson – dubbelidrottaren