Annorlunda serieupplägg när Norge satsar på Universiaden

Annorlunda serieupplägg när Norge satsar på Universiaden

I Norge har man redan spelat två kvartsfinalmatcher och finalen är planerad till 23 februari. Normalt sett är Eliteseriens säsong färdigspelad i mitten av mars, men förändringen i år beror på att Norge vill skicka ett så bra lag som möjligt till Universiaden som avgörs i ryska Krasnoyarsk 1-12 mars.

Det är en annorlunda säsong i Norges högsta serie, Eliteserien. Första omgången spelades som vanligt i början av november, men redan nu i januari har grundserien spelats färdigt och slutspelet inletts. De åtta bästa lagen (av tio) har redan spelat två matcher i en kvartsfinalserie i bäst av fem.

Antalet omgångar i grundserien har i vanlig ordning varit 18, men matcherna har spelats tätt för att allt ska hinna bli klart tidigare än brukligt.

- För oss som bara spelar i Eliteserien har det inte påverkat så mycket, men vissa kan ha haft fem-sex matcher i veckan. Främst handlar det om dem som spelar både med a-lag och juniorlag och dessutom har vi numera en renodlad reservlagsserie för eliteserielagen (tidigare kunde en klubbs andralag spela i Division ett, serien under), så vissa spelar med tre lag samtidigt. Då är det upp till oss klubbar att ta ansvar så att ingen spelar för mycket. Främst har det här drabbat juniorlagen, säger Björn Buskqvist, spelande sportchef i Stabæk med mycket ansvar för juniorverksamheten.

Anledningen till det avvikande upplägget den här säsongen är Universiaden, det internationella arrangemang där deltagarna är studenter på universitets- eller högskolenivå i åldern 18-25 år. Precis som i OS finns både sommar- och vinterupplagor och i mars 2019 hålls vinteruniversiad i Krasnoyarsk.

- Det norska förbundet har engagerat sig mycket för att bandy ska bli en del av OS, och när sporten nu för första gången är med i Universiaden, som kan ses som ett tillfälle att visa upp sig som möjlig OS-gren, vill de kunna ställa ett så bra lag som möjligt på banan, säger Buskqvist.

Till tävlingarna i Krasnoyarsk väntas enligt Norges bandyförbund fler än 3050 deltagare från cirka 50 länder. På herrsidan deltar förutom Norge även Ryssland, Sverige, Finland, Japan och Kina i bandyturneringen och på damsidan Ryssland, Sverige, Norge och eventuellt USA.

- Vad jag förstår hade egentligen alla lag i Norge önskat att spela säsongen som vanligt, men beslutet blev det här eftersom vissa lag har två-tre ordinarie spelare som ska delta i Universiaden.

Även damernas högsta serie, Dameserien, har spelats på samma sätt den här säsongen.

- De spelar också färdigt i februari på grund av Universiaden. Stabæk är regerande mästare men har tyvärr inte ett lag i år, så Høvik ser ut att gå mot seger.

När det gäller det rent sportsliga i herrarnas högsta serie åker ett lag direkt ner till division ett medan ett kvalar för att hänga kvar.

- Division ett spelas som vanligt, så för Høvik som hamnade på kvalplats nedåt blir det ett långt uppehållet innan kvalet avgörs i mars. Det bästa hade nog varit om de två sista lagen i Eliteserien kvalade mot de två bästa i division ett, för det är ju inte alltid de som vinner Division ett vill gå upp, och samtidigt ramlade Konnerud, som var nykomlingar förra året, ur. De hade gärna spelat kvar, men kan inte göra det nu.

För de regerande mästarna Stabæks del har kvartsfinalserien inletts med två segrar mot Mjøndalen och målet är nytt NM-guld, men just nu är det en kort VM-paus viket gör att lagen som åker ut i kvartsfinalen eventuellt bara har en match kvar av säsongen efter uppehållet.

- Vi vann grundserien ganska överlägset före Solberg som vann den förra året. Då var det första gången på fyra, fem år som Stabæk inte vann, men i år tappade bara poäng i en enda match. Drammen Bandy kom trea. Det är ett ganska nytt lag som är en sammanslagning av flera små klubbar. Det är ett lag för framtiden som kanske inte är så kända i Sverige, men de vill jobba med att ta norsk bandy vidare.

Hall i sikte i Helsingfors

Hall i sikte i Helsingfors

Svenska domare dömde rafflande match i ryska ligan

Svenska domare dömde rafflande match i ryska ligan