Spelarna fria att lämna - Hammarby inleder samtal med andra ledande klubbar

Spelarna fria att lämna - Hammarby inleder samtal med andra ledande klubbar

Foto: Johanna Lundberg

I går kom nyheten att Hammarby inte kan garantera sina spelare lön efter januari. Därmed är de fria att lämna för andra klubbar.

Samtidigt inleder Hammarby informella samtal med föreningar med liknande utmaningar.

Hammarby har gått ut med att man inte kan garantera att man klarar att betala spelarlönerna efter januari. Därför vill man ge alla möjligheten att söka alternativ även om man formellt sett inte har sagt upp avtalen.

- Men det får tolkas så eftersom vi inte vill omöjliggöra en flytt för någon spelare före det att transferfönstret stänger 15 januari, säger klubbordföranden Jan Henriksson.

Beslutet om att inte kunna garantera löneutbetalningarna togs egentligen redan 18 december, men klubben valde att inte gå ut med beskedet dagarna före jul utan hade tänkt vänta till mellandagarna. Det försenades till 2 januari, med två veckor kvar av det öppna transferfönstret.

Jan Henriksson hoppas så klart att ingen spelare ska välja att lämna.

- Vi ska ha samtal med alla i truppen. Det vi har bett om är att vi inte vill att någon tar några beslut innan de pratat med oss. Vi gör det här för att klubben ska överleva. och för att säkerställa Elitlicensen för nästa säsong.

Förra året gjorde Hammarby ett plusresultat på över en halv miljon kronor, men det egna kapitalet är fortfarande negativt. En förutsättning för fortsatt elitlicens är att vända det till positivt.

- Det är inget dramatiskt negativt som har hänt i år, men för att svart på vitt kunna visa upp eget positivt kapital i slutet av april måste vi spara en miljon kronor. 

Hammarby betonar att man välkomnar den utredning som Svenska Bandyförbundet tillsatt om översyn av ekonomin i elitbandyn. Föreningen har också inlett informella samtal med tre andra ”ledande bandyklubbar” som man i dagsläget inte vill namnge.

- Vi har många gemensamma utmaningar och har sagt att vore det inte bra om vi pratade med varandra, prestigelöst och transparent. Vi kan lära oss av varandra på ett konstruktivt sätt, och samtidigt markerar vi att vi är beredda att ta ansvar för utvecklingsmöjligheter och att minimera risker. Enligt Jan Henriksson är de ekonomiska utmaningarna kopplade till flera saker.

- Det handlar om återväxten och hur vi når nya målgrupper. Vi vill jobba för att försäkra en vettig och sansad utveckling av sporten. Den är ett kulturarv som man borde kunna göra mer av i det moderna samhället.

De fyra klubbarnas ordföranden har haft kontakt under den gångna helgen.

- Alla är positiva till dialog. Det är ju väldigt lätt att med facit i hand måla upp bilden av att vi klubbar varit oansvariga, men kostnaderna är inte för höga, det är snarare så att intäkterna är för låga. men så länge det är så så måste vi rätta munnen efter matsäcken och hålla nere kostnaderna. Därför vill vi hjälpa varandra och ge tips för att säkerställa en vettig utveckling.

Akilles vinnare i finska cupen

Akilles vinnare i finska cupen

Oskar Lundgren: "Mentalt handlar det bara om att kriga på"

Oskar Lundgren: "Mentalt handlar det bara om att kriga på"