Nasonov om livet efter karriären: "Jag kommer aldrig att glömma den atmosfären"

Nasonov om livet efter karriären: "Jag kommer aldrig att glömma den atmosfären"

Alexander Nasonov är skyttekungen som öste in mål för bland annat Kazakstan och Baikal Energy under sin framgångsrika karriär. I en intervju i rysk media pratar han om livet efter karriären och vad han saknar mest efter karriären.

Foto: Pavel Tatarnikova

Det slutade på 534 mål i den ryska superligan efter spel i Sibselmash, Uralsky Trubnik, Dynamo Moskva, Jenisej, Vodnik och Baikal Energy. Efter att ha spelat i Baikal i elva säsonger och varit publikfavorit och lagets största stjärna fick han lämna klubben oväntat i december 2016.
- Jag vet inte själv varför det blev så. Sportchefen, Vladimir Yanko kom till vår klubb. Jag frågade Janko vad som hände, men fick inget svar.

Istället blev det spel med Jenisej när Nasonov fick lämna Irkutsk mitt i säsongen.
- Jag lämnade Baikal utan någon konflikt. Jag blev väl mottagen i Krasnojarsk och vi tog ett brons den säsongen. Jag hade gärna mött Baikal i semifinalen men det blev inte så.

Efter säsongen i Jenisej säger Nasonov att han väntade på samtal från Baikal men när det inte kom något samtal blev det istället Archangelsk och Vodnik som blev nästa och hans sista klubb som aktiv.
- Efter säsongen ringde Sergey Likhachev mig och det var tack vare honom som jag kom till Archangelsk. Men i mitten av säsongen lämnade jag klubben efter en skada och återvände hem till Irkutsk.

När beslutet att avsluta en framgångsrik karriär som bland annat innehåller VM-medaljer och guld i ryska mästerskapet med Dynamo Moskva så minns han ändå mest matcherna i Irkutsk inför full arena.
- Jag kommer aldrig att glömma den atmosfären. När du vet att hela arenan är där för att se dig och laget spela. När man upplevt det blir matcher inför tomma läktare som en träning. Jag vill verkligen tacka fansen i Irkutsk för all uppskattning genom åren. Jag älskar dem!

Han berättar vidare att han kommer att få tacka fansen en sista gång då klubben planerar ett avtackande för hans insatser för Baikal vid hemmamatch i februari. Man kan då hoppas att det fansen sluter upp och ger honom ett fint avsked. Baikal hade nämligen tidigare ofta uppemot 30 000 personer på matcherna men snittar nu bara runt 3 000, något som den tidigare skyttekungen tror har att göra med den digital tillgängligheten.
- Det är förstås bättre att fråga fansen vad det beror på men en del tror jag är att det påverkas av den digitala utvecklingen. På den tiden gick fansen, även om de inte hade tid för spelet fortfarande till stadion. Nu kan allt ses hemma i en bekväm atmosfär, till och med via mobiltelefon.

Planen för livet efter karriären hade planerats ett tag och han är nu engagerade i en innebandyskola i Irkutsk.
- Vi har öppnat en innebandyorganisation och barnskola i Irkutsk. Inledningsvis öppnade de en skola för bandy, men sedan ombildades det till innebandy eftersom det ger och förbereder för många andra sporter, inklusive hockey. 

- Vi har en första utbildningsnivå, sporten är helt ny för Irkutsk-regionen. Med tiden vill vi introducera en utbildning i gymnasieskolan, och om vi lyckas med det kommer det att bli ett genombrott. Det är värt att notera att i Irkutsk finns ett manligt innebandylag med hörselskadade personer. Dem är framgångsrika och är medlemmar i det nya Innebandyförbundet där jag för en månad sedan blev president.

Engström Stenson: "Det kan inte vara meningen att Ryssland (nästan) alltid ska vinna guld"

Engström Stenson: "Det kan inte vara meningen att Ryssland (nästan) alltid ska vinna guld"

Hall i sikte i Helsingfors

Hall i sikte i Helsingfors