Ordförande Svensson: "Jag trodde aldrig det skulle bli så här jävla stort"

Ordförande Svensson: "Jag trodde aldrig det skulle bli så här jävla stort"


Foto: Jacob Johannesson

Två dygn efter det att Åby/Tjuredas Elitserieavancemang blev klart har ordförande Owe Svensson bråda dagar. Som föreningens ordförande på det 54:e året är han van vid det, men de senaste dagarna har varit något utöver det vanliga.

Medieintresset har varit stort.

- Det är inte lite. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här jävla stort.

Vad tror du ligger bakom det?

- Vi är den lilla föreningen som lyckats åstadkomma något lite unikt. VI har ju jobbat seriöst under många år och tagit fram många egna produkter. I dag är de 14 stycken i truppen, tror jag.

Bland dem finns målvakten Viktor Birgersson och anfallaren Filip Bringe som med en omgång kvar av serien noterats för 51 mål och 12 assist och därmed leder poängligan med fem poäng före Ljusdals Jonas Pettersson. Birgersson och Bringe hör till de spelare som gjort det aktiva valet att komma tillbaka till moderklubben efter sejourer i Vetlanda.

- Jag tror att det är andan här som gör det. De yttre förutsättningarna gör att de trivs. De kan ha sina kläder i omklädningsrummet och vi har bastun här. Det är en oerhörd sammanhållning i föreningen, och det har gjort att ytterligare några klasspelare har anslutit. Det ena ger det andra.

Svensson lyfter också fystränaren Agne Bergvalls (mest känd för sitt arbete med Carolina Klüft) och tränaren Sergej In-Fa-Lins betydelse för framgången.

- Jag vill påstå att In-Fa-Lin är en av Sveriges bästa tränare.

Den största sportsliga utmaningen just nu ligger i att få ihop ett lag med möjlighet att etablera sig i Elitserien. Truppen måste breddas både på och utanför planen.

- Vi kommer att skaffa en mental coach. De flesta har aldrig varit i närheten av den här nivån, så det är klart att det kan finnas en anspänning.

Åby/Tjureda IF har gjort sig kända för sin goda ekonomi. I vårt tidigare reportage om föreningen kan man läsa att inkomsterna bland annat kommit från arbete med att bygga scener till Melodifestivalen, snöskottning och skötsel av en badplats, en camping och en vandringsled.

- Vi ska fortsätta jobba som vi gör och genomföra inkomstgivande projekt, och sponsorbiten är oerhört viktig. Jag har inte gjort någon beräkning av merkostnaderna för att spela i Elitserien, men de är väsentliga. Allt blir dyrare.

Växjö kommun har denna säsong sponsrat klubben med 25 000 kronor, men i höstas kom beskedet att kommunen inte får något elitstöd av kommunen för 2019.

- Jag vet inte hur politikerna tänker, men vi kommer inte att stå med mössan i handen. De andra föreningarna som fått det här stödet har fått någonstans från 180 000 kronor till lite över 200 000. För vår del skulle det kunna handla om 150 000-160 000. Det är naturligtvis en ansenlig summa, men det räknar jag inte med.

Svensson, som varit ordförande sedan 1965, har inga planer på att sluta.

- Är det så att medlemmarna vill ha mig kvar så fortsätter jag, men det är klart att det kommer en dag när man inte orkar med det. Då får man inte blunda för det.

REPORTAGE FRÅN ÅBY>> Vi besökte Åby/Tjureda förra hösten när de just gjort sina första matcher efter återkomsten till Allsvenskan.

Stabæk tog fjärde raka NM-guldet

Stabæk tog fjärde raka NM-guldet

Shintoku söker svensk kontakt

Shintoku söker svensk kontakt