Bandyn gör entré i Universiaden

Bandyn gör entré i Universiaden

Foto: Svenskbandy.se Förbundskapten Magnus Nordin och Hanna Dahlström, biträdande förbundskapten

När Universiaden anordnas i ryska Krasnojarsk med start 2 mars är bandy för första gången en del av det stora programmet. Sverige skickar trupper på både dam- och herrsidan till turneringen som enligt damernas förbundskapten Magnus Nordin innebär en försmak av ett OS-deltagande.

Namnet Universiaden är en kombination av ”universitet” och ”olympiad”. Tävlingarna hölls första gången 1959 och organiseras av Internationella studentidrottsförbundet (svenska grenen heter Sveriges akademiska idrottsförbund).

När vinter-Universiaden 2019 inleds i Krasnojarsk till helgen finns bandy för första gången med. Det är välkommet för damlandslagets förbundskapten Magnus Nordin, främst eftersom det betyder internationella matcher trots att det inte är VM-år.

- Det är annars väldigt klent med det internationella utbytet. Det finns inga landskamper att spela då flera andra förbund inte har någon verksamhet när det inte spelas VM. Utifrån det perspektivet är det viktigt att få spela matcher, även om det inte är med ett rent landslag denna gång.

Nej, att ta ut en trupp till Universiaden är inte som att ta ut ett vanligt landslag. För att få delta i turneringen måste spelarna vara 17-25 år och i någon form bedriva eftergymnasiala studier.

- Vår Team Manager Örjan Stål har gjort ett stort jobb ända sedan i somras med att tillsammans med Sveriges akademiska idrottsförbund inventera vilka spelare som uppfyller kraven.

Det resulterade i en bruttotrupp på 24 spelare som tillsammans med det ordinarie landslaget hade en samling i Uppsala vid första advent. Omständigheterna är, så klart, speciella rent taktiskt.

- Det finns till exempel inga naturliga ytterhalvor i truppen, men man får fördela positionerna efter vilka spelare som är tillgängliga.

Utöver Sverige är det Norge, USA och Ryssland som ställer upp med damlag. Magnus Nordin vet på förhand inte mycket om motståndarna.

- Jag vet att två Karina Lipanova och Olga Bogdanova från AIK ska delta, och ytterligare två andra som spelat med det vanliga landslaget. Från USA är det förmodligen studenter som spelar hockey på college-nivå.

Det norska seriespelet har tidsmässigt anpassats så att man ska kunna skicka ett så bra lag som möjligt, men exempelvis Charlotte Selbekk finns inte med eftersom hon inte studerar.

Magnus Nordin tror att Sverige ska ha en god chans att ta sig till final.

- Vi får se hur det ser ut när vi kommer dit. Det är tre matcher och sedan semifinal och förhoppningsvis final. Vi har förmodligen haft det största urvalet och truppen består av elitseriespelare som varit med på hög nivå, men det blir ändå utmaningar med att få ihop det. Många har inte spelat i Ryssland tidigare och inte den här typen av matcher. Vi är borta ovanligt länge, tolv dagar, för att vara ett damlandslag.

I Universiaden deltar 3000 atleter från 50 nationer i 76 grenar inom 11 idrotter.

- Det är en häftig turnering. Ur ett svenskt perspektiv är det nog svårt att förstå hur stort det här är.

Precis som under OS bor deltagarna i en särskild by. Alla får plats i tre lägenhetskomplex där den svenska truppen förfogar över några våningsplan med lägenheter för en till två boende. Runt om har en ministad byggts med bland annat apotek, frisör och matsal.

- Matsalen har plats för 800 ätande samtidigt och håller öppet dagligen klockan 07-01.

De tävlande bussas till arenorna. Sju av nio har byggts om och även vägar har anpassats till evenemanget. Eftersom alla ska vara på plats 48 timmar före första tävlingsdagen reser laget natten mellan tisdag och onsdag.

- Vi kommer till en speciell avdelning på flygplatsen i Moskva och slussas vidare därifrån eftersom vi inte behöver visum för att resa till turneringen.

Enligt Magnus Nordin kan deltagandet i Universiaden ses som en försmak av vad som väntar om bandy blir en OS-sport.

- För oss är det här stort, ovant och konstigt, men det är ju så här det förhoppningsvis kommer att vara om vi är med i OS. OS är ju mitt i säsongen. Det kan innebära en problematik, men det får man hantera och vänja sig vid då.
________________________

TRUPPEN TILL UNIVERSIADEN

MÅLVAKTER: 
Minna Norrgann, Söråkers IF
Ebba Fridlund, Skutskärs IF

UTESPELARE: 
Virva Rylander, Västerås SK
Frida Wiklund, Villa Lidköping BK
Linnéa Larsson, AIK Bandy
Kajsa Ericsson, AIK Bandy
Erica Persson, Söråkers IF
Ida Friman, Villa Lidköping BK
Julia Norrman, AIK Bandy
Agnes Ögren, Villa Lidköping BK
Sanna Gustafsson, Skutskärs IF
Matilda Öhman, Sandvikens AIK
Matilda Svenler, Villa Lidköping BK
Matilda Plan, Västerås SK
Emma Nilsson, Skirö AIK
Gabriella Aronsson, Västerås SK

RESERVER:
Ellen Spång, Tranås BoIS
Clara Ringmar, Uppsala BoIS
Tilda Jonsson, Sandvikens AIK
Rut-Lina Berner, Villa Lidköpnig BK
Erica Jonsson, KS Bandy
Malin Persson, Västerås SK
Ida Sundell, Uppsala BoIS

LEDARE:
Magnus Nordin, förbundskapten
Hanna Dahlström, biträdande förbundskapten
Jonny Johansson, material och slip
Kenth Forseth, rehab
Örjan Stål, team manager

Därför skickar Sverige inga slutspelsspelare till Universiaden - Ryssland satsar

Därför skickar Sverige inga slutspelsspelare till Universiaden - Ryssland satsar

Stabæk tog fjärde raka NM-guldet

Stabæk tog fjärde raka NM-guldet