Därför skickar Sverige inga slutspelsspelare till Universiaden - Ryssland satsar

Därför skickar Sverige inga slutspelsspelare till Universiaden - Ryssland satsar

Yegor Dashkov. Foto: HC Start Press

På herrsidan skickar Sverige ett lag till Universiaden där flera namn, som rent formellt skulle kunna vara aktuella, saknas. Det inhemska slutspelet väger tyngre med Ryssland skickar ett lag med enbart spelare från den ryska superligan.

För damerna återstår bara finalen att spela innan den inhemska säsongen är över och det sker efter Universiaden, men för herrarnas del krockar turneringen med både slut- och kvalspel vilket har lett till att Sverige har skickat en trupp med spelare från både Allsvenskan och Elitserien. I fredags presenterades den herrtrupp som inom kort reser till Krasnojarsk för att för att delta i Universiaden. Den består nästan enbart av spelare för vilka klubblagets säsong är över. Bland de lag som ännu spelar slutspel finns Motalas William Lövstedt uttagen och kommer att ansluta om Motalas slutspelssaga tar slut mot Villa på tisdagskvällen.

Även exempelvis VSK:s Martin Landström och Villas Martin Karlsson är studerande under 25 år och skulle rent formellt kunna vara kvalificerade för truppen, men att göra spelare vars klubblagssäsong fortfarande pågår tillgängliga för spel i Universiaden har aldrig diskuterats, enligt Kjell Edberg, landslagsansvarig på Svenska Bandyförbundet.
- Nej. Om man gjort som i Norge och tagit ett beslut flera år tillbaka i tiden om att delta i Universiaden hade det kanske varit möjligt, men nu bestämde vi oss först i augusti, september för att vara med . Då kändes det som en omöjlighet att få 14 Elitserieklubbar att gå med på att spela klart säsongen tidigare än vanligt.

Utifrån rådande förutsättningar har alla involverade försökt ta fram ett så slagkraftigt lag som möjligt.

- Målet är att delta och visa upp sporten och därigenom ta ett steg på vägen till att medverka i OS.

Som vi tidigare berättat har man i Norge tidigarelagt hela säsongen för att kunna skicka ett så bra lag som möjligt till Universiaden. Ryssland har en trupp som innehåller spelare som ser ut att missa slutspelsmatcher i och med sin medverkan i Universiaden. Exempelvis finns det spelare i truppen från topplag som Jenisej, Dynamo Moskva och SKA Neftyanik. 22-årige mittfältaren Yegor Dashkov som till vardags spelar i Start som inte kvalificerat sig för slutspel i år, men Dashkov missar ändå en klubblagsmatch på grund av Universiaden. Han ser det som en självklarhet att representera Ryssland och man siktar på seger.
- Ryssland har alltid haft mängder med talanger inom olika sporter och tagit medaljer, det är inget jag tvivlar på nu heller, säger han.

- För bandyn är detta en stor möjlighet att utveckla sporten. Jag ser fram emot en häftig upplevelse och en fantastisk atmosfär i turneringen. Det är en stor ära och en jättebra erfarenhet i min karriär, säger Dashkov till Bandyportföljen.

_____________________

Fullständiga trupper:

Ryska herrtruppen
Ryska damtruppen

Norska herr- och damtrupperna

Finska herrtruppen (damerna deltar inte)

USA damtrupp (herrarna deltar inte)

Problem i ryska ligan - publiken sviker

Problem i ryska ligan - publiken sviker

Bandyn gör entré i Universiaden

Bandyn gör entré i Universiaden