Engström Stenson: "Det kan inte vara meningen att Ryssland (nästan) alltid ska vinna guld"

Engström Stenson: "Det kan inte vara meningen att Ryssland (nästan) alltid ska vinna guld"

Varför vinner alltid Ryssland nuförtiden?

Sverige sades ha bättre lag, bättre spelare. Man gjorde 1-0, dominerade och ledde med 5-3. Men det blev ännu ett guld för Ryssland. Ännu en knapp förlust för Sverige, där marginalerna var emot, där isen var hoppig, där domaren var dålig och där Sverige borde kunnat knyta ihop säcken.

Faktum är att Ryssland nu vunnit sex av de sju senaste VM-gulden. Inte sedan Sovjetunionens dominans i Bandy-VM:s begynnelse har dominansen varit större. Då var Sovjet oslagbara. Nu vinner Sverige oftast mot Ryssland. Men inte i VM-finalen.

I varje enskild finalförlust har man kunnat prata om små marginaler. De sju senaste finalerna mellan Sverige och Ryssland har alla utom en slutat med uddamålsseger. Men endast två gånger till Sverige.

Då är det faktiskt dags att ställa ett antal frågor om svensk landslagsbandy, utifrån ett antal områden. Någonstans här kanske förklaringen finns?

Spelarna

Man kan säga att Sverige har det bästa laget. Men många av spelarna som dominerar i Elitserien har svårt att glänsa i VM-finaler. Det säger så klart något om vilken hög nivå det är i en VM-final. Men ryssarna har spelare som glänser. Mirgazov har avgjort de två senaste. Det finns stjärnglans i Mirgazov, Ishkeldin, Dzhouev. De är 26, 28 respektive 26 år gamla. De svenska spelarna i motsvarande ålder spelade inga avgörande roller. De är i de flesta fall i inledningen av sin landslagskarriär.

Den ledande ryska trion kommer att finnas kvar ett tag. Ska Sverige vinna finaler framöver behöver vi spelare som matchar dem. Finns de i nuvarande trupp, finns de strax utanför truppen, eller saknas de? Överskattar vi spelarna vi ser göra fantastiska saker i Elitserien? Har förbundskaptenen tagit ut fel spelare?

Dessutom – Sverige har inte hittat någon ersättare till Stefan Erixon. Han var i landslaget en defensiv sköld och drivande ledare på mitten. Playmaker-spelarna Ulf Einarsson, Adam Gilljam och Jesper Eriksson har testats som centrala mittfältare. I år var det Daniel Berlin som hade rollen att hålla ihop mittfältet. Han har styrkan, men gör sig bättre i en tydligare tvåvägsroll. Nu hade han bara mer offensiva spelare framför sig.

Taktiken

Svenne Olsson har pratat om hur Sverige vill spela, med många spelare delaktiga. Jag får känslan att Sverige är besjälade av att visa att man leder utvecklingen, av att spela det finaste spelet. Sker det på bekostnad av vilja att vinna? Hindrar viljan att låta alla vara delaktiga de bästa spelarna från vara riktigt bra i avgörande lägen?

Sverige tog ut en trupp för att kunna spela ut Ryssland, med spelskickliga offensiva spelare. Man lyckades nästan.

När Sverige vann guld 2012 var Ted Bergström, Jonas Edling och Christian Mickelsson alla i truppen. Uttagningar som fick kritik och som var tråkiga. Men en guldmedalj blev det. Trots att Ryssland hade ett bättre lag.

Det mentala

Sedan jag började följa landslagsbandy har det hetat att ryssarna tappar huvudet om de hamnar i underläge. Att Sverige är det taktiskt bättre laget. Att ryssarnas nerver är svaga. I lördags var det ryssarna som hamnade i tvåmålsunderläge, liksom de gjorde i Chabarovsk 2015. Ryssland höll sig kalla, vände och vann.

Är det Sverige som inte klarar det mentala spelet? Varför vinner Sverige gruppspelsmatcher men förlorar finalen? Varför kliver ryssarnas stjärnor fram och avgör?

Viljan att vinna


Landslagsspelare berättar ofta hur viktigt de tycker VM är. Hur gärna de vill vinna. Bitterheten efter förlusten i Vänersborg visar på det. Men ändå. Kan det vara så att det för ryska bandyspelare är lite viktigare än för svenska att vinna VM?

Förutsättningarna för toppspelare?

Den ryska gulddominansen har kommit till i en tid då svenska spelare fått allt bättre förutsättningar. De flesta tränar inomhus, med perfekta träningsförhållanden från augusti till mars. Allt fler spelare tjänar så pass bra att de kan vara heltidsproffs. Alla ryska landslagsspelare är heltidsproffs. De tränar mer. Men så har det alltid varit. Varför ger det utslag nu? Behöver de svenska spelarna som är heltidsproffs och landslagsspelare utnyttja sin tid bättre? Lider de av att spela i en Elitserie där tempot i toppmatcherna möjligen är lägre än när de ryska topplagen möts?

Otur


Förra året träffade Erik Pettersson stolpen. I Irkutsk missade Sverige två straffar. I lördags hade det kunnat vara 3-0 efter fem minuter och Mirgazov hade tur när han fick bollen och gjorde matchavgörande mål. Det är klart att det kan bero på otur. Men då är det dags för Sverige att välja en förbundskapten som har tur.

Nästa förbundskapten

Mycket av diskussionen kring VM handlar om dåligt motstånd, om arrangemang och internationella bandyförbundet. Men jag hoppas att man i svenska bandyförbundet på riktigt ställer sig frågan om varför Ryssland har vunnit sex av de sju senaste gulden.

Jag räknar med att det kommer en ny förbundskapten till nästa VM. Jag hoppas på Michael Carlsson men gissar att de kommer försöka övertala Hans Åström. Oavsett vem det blir, har vederbörande en del att fundera över. Det kan inte vara meningen att Ryssland (nästan) alltid ska vinna guld.

Pernilla Elardt: "Det är flera lag som kan ge sig in i kampen"

Pernilla Elardt: "Det är flera lag som kan ge sig in i kampen"

Nasonov om livet efter karriären: "Jag kommer aldrig att glömma den atmosfären"

Nasonov om livet efter karriären: "Jag kommer aldrig att glömma den atmosfären"