Wiipurin Sudet mästare i Finland för sjätte året i rad

Wiipurin Sudet mästare i Finland för sjätte året i rad

Wiipurin Sudet efter segermatchen mot HIFK. Foto: Jouni Simola
För tillfället finns bara fyra lag på seniornivå i Finland, men de aktiva klubbarna vill samarbeta för att skapa större intresse för sporten. Ett stort problem är att många unga inte är bekanta med att den finns.

För några veckor sedan avgjordes damsäsongen i Finland och Wiipurin Sudet från Villmanstrand blev mästare för sjätte gången i rad. Laget består av ett sammansvetsat gäng som i vissa fall spelat med varandra i 15 år.

Endast fyra lag har varit aktiva på seniornivå under säsongen. Senast att falla ifrån var Borgå Akilles som drabbades av spelarbrist då några etablerade namn försvann till Sverige.

Någon traditionell serie har inte spelats, utan lagen har samlats under tre helger då alla mött varandra. Säsongen avslutades sedan med ett finalspel i Kemi 9-10 februari. I bronsmatchen slog Kampparit från S:t Michel Vastus från Kemi med 10-2 och i finalen blev siffrorna ännu större. Wiipurin Sudet från Villmanstrand slog Helsingfors IFK med 10-0. Det betydde sjätte guldet på lika många försök för Villmanstrandslaget som bildades inför säsongen 2013/14, men många av spelarna har en betydligt längre erfarenhet än så.

- Det var vår tränare och några andra som startade föreningen för vår skull. Vi hade spelat med Veiterä tidigare, men med Wiipurin Sudet startade vii ett eget damlag, berättar 25-åriga målvakten Tytti Segerman.

I dag har föreningen förutom ett damlag också pojk- och flicklag, men inget herrlag på seniornivå.

- Många av oss har spelat tillsammans sedan vi var små, utvecklats och blivit bättre och bättre.

Även om många i laget har lämnar Villmanstarnd för jobb och studier har laget kunnat hållas samman.

- Jag pluggar tre timmar från Villmanstarnd, men har fortsatt spela med laget. Det har känts naturligt eftersom vi är ett kompisgäng som är väldigt nära med varandra, ungefär som en familj.

Under säsongen har laget haft isträningar tre gånger i veckan.

- Alla har inte kunnat vara med varje gång, men minst en gång i veckan och sedan mycket självständig träning vid sidan av.

På önskelistan för spelarna i Finland står fler möjligheter att spela match, och så klart att få till en större bas för återväxt med fler aktiva juniorspelare. För att det ska bli verklighet har de fyra klubbarna Wiipurin Sudet, HIFK, Vastus och Kampparit inlett ett samarbete kring de gemensamma utmaningarna.

- Här i Villmanstarnd har vi haft tjejbandydagar för ungdomar med 15-20 deltagare och flera blev intresserade av att fortsätta. Det är ju en sport som är lätt att börja med och det behövs ingen speciell utrustning. Problemet är att många inte känner till att sporten finns, säger Segerman.

Den inhemska verksamheten är sårbar också på det sättet att många av de spelare som, precis som på herrsidan, vill utvecklas ofta lockas att ta steget över till Sverige. Tytti Segerman har själv spelat både med VSK, HT Bandy och Kalix.

Också årets målvakt i Kampparit, Josefiina Voutilainen, har spelat i Sverige och representerat både Skirö och Saik.

- För landslagets del är det bra att många spelar i Sverige, men för spelet i Finland är det sämre, säger Voutilainen.

Lomanov: "Skrynnik dödar bandyn"

Lomanov: "Skrynnik dödar bandyn"

Tonka Bay Bombers blev amerikanska mästare

Tonka Bay Bombers blev amerikanska mästare