Bollnäs höjde publiksnittet mest bland topplagen

Bollnäs höjde publiksnittet mest bland topplagen

SVT Sports årliga publikbarometer som släpptes i går visar att Villa fortfarande är Sveriges populäraste bandylag sett till publiksiffror. För den största ökningen står Bollnäs.

Villa Lidköpings publiksnitt på 3193 åskådare per match i grundserien gör dem till Sveriges 39:e bästa publiklag enligt SVT Sports publikbarometer. Jämfört med förra säsongen har deras publik ökat med åtta procent vilket ligger bakom att de avancerat fem platser från 44:e lag totalt.

För den största numerära ökningen inom bandyn står Bollnäs Gif vars publiksnitt landade på 1862 vilket ger dem platsen som landets 63:e bästa publiklag. En stor del av förklaringen bakom ökningen är annandagsmatchen mot Edsbyn som hade 6857 åskådare och därmed blev grundseriens mest välbesökta match.

Under rubriken Annandagsfesten bjöd föreningen på ett heldagsevenemang med en mat- och dryckesmässa, barnaktiviteter (Bollnäs största snöhög, godisregn, dansshow och besök av två youtubers, Tomas och Malin) samt Huski Chooclate Winter show med extremåkare som Anton Axellie (bland annat puckelpist), Daniel Bodin (Freestyle Snowmobile Cross) och Fredrik ”Frog” Berggren (FMX). På plats var även skotercrossproffset Alexander Berglund.

Föreningen hoppas att Annandagsfesten ska få fler att upptäcka bandyn.

- Vi har inte gjort någonting i den här storleken förut, men det ska vi fortsätta med. Om vi kan få dit folk som aldrig varit på match förr finns chansen att de kommer igen, säger Jonny Skoglund, ansvarig för marknad och arrangemang.

Sett till hela säsongen är han inte nöjd med nivån på publiksiffrorna.

- Vi skulle vilja ha minst dubbelt så många på matcherna. Alla klubbar måste hjälpas åt för att höja bandyn nationellt. Om det lyckas kommer alla att känna av det.

Hur man gör är inte helt lätt sak att svara på, men i stort handlar det om att bygga varumärken, menar Skoglund.

- För vår del väntar vi på besked om hallbygge. Om vi får en hall kan jobba på ett helt annat sätt med det här och måste tänka i nya banor. Vi ser ju vad de andra föreningarna som har hall gör för att förbättra upplevelsen. Vi vill vara en mötesplats för människor.

Så här placerar sig bandylagen i publikbarometern. Förra årets placering inom parentes:

(publiksnitt, förändring i procent)

39 (44). Villa Lidköping, 3193, 8

57 (49). Hammarby, 2062, -19

63 (80). Bollnäs, 1862, 31

71 (86). Västerås 1553, 17

77 (76) Vänersborg, 1412, -5

83 (78) Edsbyn, 1348, -7

95 (74) Sandviken 1139 -26

Procentuellt var Tellus det Elitserielag som ökade publiksnittet mest. 625 2018/19 jämfört med 445 2017/18 innebär en höjning med cirka 40 procent. Detta kan förklaras med att laget hade hemmaplan i annandagsderbyt mot Hammarby. 5843 personer såg matchen.

Hela listan

Daniel Engström Stenson: "En bra men inte fantastisk barnbok"

Daniel Engström Stenson: "En bra men inte fantastisk barnbok"

Damfinalen sågs av flera än någonsin - också på TV

Damfinalen sågs av flera än någonsin - också på TV