Daniel Engström Stenson: "En bra men inte fantastisk barnbok"

Daniel Engström Stenson: "En bra men inte fantastisk barnbok"

Flippa bollen, Linnéa
Text: Anja Gatu
Illustrationer: Johanna Arpiainen
Olika Förlag 2019

Recension

Linnea är runt tio år och älskar bandy. Hösten har kommit och isen har precis frusit på Ljusdals IP. Linnéa och hennes kompis Julia försöker vara så mycket på IP de kan. När vaktmästaren släckt spelar de i mörkret. På vägen till och från IP finns ett läskigt ödehus.

”Flippa bollen, Linnéa” är ingen klassisk sportbok. Den handlar inte om ett uträknat lag som till slut vinner cupen. I stället fokuserar de kapitel som handlar om bandy på glädjen och längtan till sporten. Vissa av passagerna kan bli lite klyschiga, där Linnea andas in och fyller lungorna med frisk luft. Men Anja Gatu beskriver också fint känslan på en träning där man väljer ut en konkurrent eller det totala fokus som en ung spelare kan känna inför en straffturnering som just där och då gäller allt.

Jag läste boken tillsammans med Rebecka, sju år. Hon har ett måttligt bandyintresse och jag kände ibland en farhåga att bandypassagerna i boken blev lite för långa och detaljerade. De handlar om spelet, kämpatag, passningar som sitter som smäck och Dallas-finter. Rebecka kunde inte relatera till allt. Men det störde nog inte heller. Däremot var det uppenbart att för en sjuåring med begränsat bandyintresse var det historierna om ödehuset som var mest intressant.

Omdömet från Rebecka var positivt: ”Bra, spännande och lite läskig”. På frågan om det fanns något som var dåligt var svaret ”att den tog slut”. Vi har också pratat en del om Linnéa Larsson, att hon spelar i AIK och att vi nästa vinter kan åka och se när hon spelar match. Jag skulle inte rekommendera boken för någon under sju år. Snarare tror jag att en nio-tio-åring skulle få ut ännu mer av boken. Inte minst de delar som handlar om bandy är lite svåra att ta till sig för åtminstone min sjuåring. För mig var det en rolig bok att läsa. En bra men inte fantastisk barnbok. Och att få förklara vad en Dallas-fint är, att Zorkij är ett bandylag från Ryssland, att Ljusdal precis som Vetlanda BK spelar i gult och att det en gång i tiden kom lag från hela (bandy)världen till Ljusdal för att spela bandy mitt i natten är också en del av uppfostran.

LÄS OCKSÅ>> Linnéa Larssons uppväxt inspiration till barnbok

Linnéa Larssons uppväxt inspiration till barnbok

Linnéa Larssons uppväxt inspiration till barnbok

Bollnäs höjde publiksnittet mest bland topplagen

Bollnäs höjde publiksnittet mest bland topplagen