Linnéa Larssons uppväxt inspiration till barnbok

Linnéa Larssons uppväxt inspiration till barnbok

”Flippa bollen, Linnéa!” är den första barnboken om bandy. Som förebild för bokens huvudperson står AIK:s Linnéa Larsson.

Författaren och journalisten Anja Gatu har tidigare skrivit en rad barnböcker om fotboll baserade på verkliga spelares uppväxter och erfarenheter. När idén kom om att utvidga konceptet till fler sporter gick tankarna till bandy.

- Det visade sig att Bandyförbundet var jätteintresserade, att det fanns ett stort sug efter nåt sånt här, säger Anja Gatu.

Via förbundets damnätverk tillfrågades Linnéa Larsson om hon ville vara med och om hennes uppväxt i Ljusdal kunde ligga till grund för berättelsen.

- Jag nappade direkt. Det här är något jag själv har efterfrågat, säger Linnéa Larsson.

Boken handlar om Linnéa som tillsammans med sin kompis Julia och andra barn tillbringar så mycket tid de kan på IP så snart isen ligger. Träningarna med laget räcker inte, utan via kontakter med vaktmästaren Ali får de möjlighet att spela också sena kvällar efter a-lagsträningar. På vägen till och från planen ligger ett ödehus som är läskigt att passera, men viljan att spela är så stark att de ändå, med viss möda, vågar sig förbi gång på gång.

Anja Gatu och illustratören Johanna Arpiainen läste in sig på bandysporten inför arbetet.

- När det gäller fotboll har jag spelat själv och varit tränare, och jag är visserligen född i Rättvik men flyttade till Stockholm som ettåring och visste inte jättemycket om bandy. Nu har jag bott i Malmö i 17 år och bevakat många sporter som journalist, men just bandy har det inte blivit något av då det inte riktigt finns här, säger Gatu.

- Jag fick läsa på, kolla på Youtube och har haft mycket hjälp av Linnéa. Hon är väldigt passionerad i sitt spel och hade förutsättningar att bli riktigt bra också på fotboll, men valde bandyn eftersom hon tycker att det är en komplett idrott.

För Gatu var det viktigt att skildra ”tjusningen och lockelsen” i idrotten.

- Jag tycker om att borra ner mig i den fysiska upplevelsen. För de flesta elitidrottare handlar det mycket om att vinna, men för barn är det viktigt att känna sin kropp och vad den kan göra.

Linnéa Larsson tycker att de här bitarna har kommit fram mycket väl i boken. Och vissa faktakorrigerar, som att en bandyboll numera är rosa och inte orange, har hon kunnat hjälpa till med.

- Både Anja och Johanna har sysslat väldigt mycket med fotboll, och med tanke på den bakgrunden och förutsättningarna har de gjort ett fantastiskt jobb. Känslan av spela bandy, med farten och ljudet från klubban, finns både i text och bilder.

- Jag tycker också att det är bra att det i boken finns en stark tävlan mellan ”mig” och en annan karaktär. Det är viktigt att föräldrar ser att tjejer också vill tävla och det bör uppmuntras.

”Flippa bollen, Linnea!” har funnits ute i några veckor och har, vad Anja Gatu och Linnéa Larsson vet, fått ett bra mottagande. Till exempel har boken sålt mycket i Ljusdal där den utspelar sig.

- För vissa innebär boken jättestor igenkänning och för vissa blir det en introduktion till en helt ny sport, som en folkbildningsgrej. Jag har varit ute mycket i skolor här i Skåne och pratat om mina böcker och när jag berättat att jag jobbar med en bok om bandy så vet barnen inte vad det är, men har blivit väldigt nyfikna.

Det är redan klart att det blir en uppföljare till boken. Den släpps förhoppningsvis innan året är slut.

LÄS OCKSÅ>> Daniel Engström Stenson recenserar “Flippa bollen, Linnéa”.

Anja Gatu

Anja Gatu

Grachev blir tränare i finska Veiterä

Grachev blir tränare i finska Veiterä

Daniel Engström Stenson: "En bra men inte fantastisk barnbok"

Daniel Engström Stenson: "En bra men inte fantastisk barnbok"