Vilken säsong det blev

Vilken säsong det blev

Vilken avslutning vi fick bandysäsongen 18/19. Två nya, och välförtjänta, segrare lyfte pokalerna på dam- och herrsidan. Publikantalet och sportrapporteringarna från finalerna var fantastiska. Trots att det har gått några månader sedan säsongen avslutades fortsätter festen från finalerna. Silly season närmar sig sitt slut men vi fortsätter att njuta av 18/19 en liten stund till och blickar istället mot den första bandymatchen som kommer att spelas på sommaren, hälsingderbyt.

85:e gången gillt

Efter 85 år var det äntligen dags för Villa Lidköping att ta SM-guld. Inför en publik bestående av 18 677 personer var stämningen i topp hela kvällen. Laget dominerade under hela Elitserien och de förlorade endast en enda match i grundserien. I bet365 nyheter och betting tips var de storfavoriter från start till slut och det var mer nerver än oro i laget när finalmatchen började. Efter en lite knackig inledning så försvann dock den oron snabbt. Efter första halvlek stod det något orättvist 5-2 men när matchen slutade var det med fantastiska 8-4 efter att Villa dominerat resten av matchen. När segern var ett faktum stormade Lidköping-fansen isen för att fira med laget. Jesper Eriksson försökte förklara för journalister att hela staden hade väntat på den här segern och äntligen kom den. Media skrev sedan skämtsamt att hela Lidköping måste ha tömts, för alla verkade vara på plats i Studenternas IP i Uppsala. 

 SM-guld och årets spelare

På damsidan blev det också en förstagångsseger. Västerås SK fick för första gången ta hem SM-guldet och det var efter en finalmatch mot Skutskär som gick till historien. För första gången fick en damfinal i bandy avgöras på straffar. Västerås hade först ledningen med 2-0 men tappade till ett underläge på 2-3. De kvitterade sedan till 3-3. Det gjordes inga mål under förlängningen och matchen gick till straffar. Där fick Västerås återta sin ledning och matchen slutade 4-3. Lagkaptenen Malin Persson blev därmed den första lagkaptenen i Västerås dambandy-historia som fick lyfta SM-bucklan. För att göra segern ännu mer ljuv har hon blivit utsedd till årets damspelare. Hon står just nu utan kontrakt efter att avtalet med VSK gick ut i april, men hon hoppas att hon får vara kvar i klubben ett tag till.  

Ett midsommarspel

Bandysäsongen må vara över och det har istället lämnats över till silly season med spekulationer om byten och rykten inför kommande säsong. Men det betyder inte att det är helt slut på bandyspelandet. Brobergs/Söderhamn har med sin nya bandyhall i Helsingehus Arena på Hällåsen möjligheten att spela på is även på sommaren. Och för att fira, och testa isen, har de bjudit in ärkerivalerna Bollnäs GIF för ett rivalmöte under midsommarhelgen. Söderhamns kommun, som ansvarar för arenan, har låtit renovera den och har effektiviserat värme- och kylhanteringen. Isen kan nu ligga kvar året om och till en fjärdedel av den tidigare kostnaden. Bollnäs som värvat vasst inför den kommande säsongen kunde inte annat än att tacka ja till den galan idén om midsommarbandy. Förhoppningarna är att flera midsommarfirare ska ta sig dit för att titta, och det kommer att bli en perfekt förhandsvisning på vad som väntar säsongen 19/20. 


Intressant data om bandyspelarnas rörelsemönster

Intressant data om bandyspelarnas rörelsemönster

Michael Bratt tar över Västanfors

Michael Bratt tar över Västanfors