Trivia från bandyfinalerna som du kanske inte känner till

Trivia från bandyfinalerna som du kanske inte känner till

Det har gått över 100 år sedan den första SM-finalen i bandy avgjordes. En väldigt lång tid och ett stort antal matcher, vilket givetvis även leder till mycket intressant statistik och trivia under årens gång. Vilka har egentligen vunnit flest SM-titlar och vilka deltog i den första finalen? Detta är ett urval av trivia som du kan ha missat.

Första mästarna

Den första SM-finalen av dem alla avgjorde 1907 och stod mellan IFK Uppsala – IFK Gävle, där Uppsala gick segrande med 4-1. Den avgjordes i Boulognerskogen som ligger i Gävle, men som namnet till trots är en park. De spelade med andra ord på en sjöis och finalen lockade bara runt 100 åskådare. Den första SM-titeln av totalt 12 som Uppsala-klubben har kammat hem under årens gång. Den senaste titeln? Då får vi bläddra tillbaka i historieböckerna till 1933, men detta stoppar inte klubben från att ligga tvåa totalt i antal SM-guld. Klubben spelar sedan länge inte på elitnivå men är alltjämnt aktiva och spelar för tillfället i Division 2 Norra Stockholm.

Det delade SM-guldet

Det har vid ett tillfälle hänt att SM-finalen inte kunnat spelats. Året var 1912 och den planlagda mellan IFK Uppsala och Djurgårdens IF blev aldrig av då vädret var för milt, enligt Bandyförbundet. Det beslutades istället för ett omspel längre fram att de båda lagen fick dela på titeln.

Finalerna på en sjö

Det har totalt blivit sju finaler som spelats på sjöis. Den första avgjordes som nämnt 1907, men även 1910, 1914, 1915, 1934, 1943 och 1949 avgjordes SM-finalen på ”sjön”. En tanke som kan vara svår att föreställa sig nuförtiden med bandyhallar och de stora arenorna.

Mesta mästarna

Västerås SK har vunnit flest titlar med sina 20 inom herrbandyn, varav AIK varit dominanta hos damerna med sina 15. VSK räckte som bekant inte till hela vägen senast mot Villa i finalen, men det stoppar dem inte från att vara dominanta i totaltabellen med antalet titlar, där IFK Uppsala som nämnt är tvåa med 12. Tror du att det blir en ny titeln nästa säsong? Betfair är ett av bolagen som kommer erbjuda odds på den kommande säsongen. Villa tog hem som bekant till sin första titel i samband med senaste finalen, frågan är om de kan försvara titeln?

Källa: Public Domain,  Studenternas IP 2010 .

Källa: Public Domain, Studenternas IP 2010.

Damernas intåg

Den första damfinalen spelades så pass sent om 1973 och avgjordes då mellan IK Göta och Katrineholms SK på Rocklunda IP i Västerås. En final som slutade med 9-6 till Stockholmslaget. IK Göta hann med att vinna 8 SM-guld totalt, men valde 2004 att lägga ner sin verksamhet.

Målrikaste finalerna

Vi behöver bara bläddra tillbaka till 2008 för att hitta den målrikaste herrfinalen och Edsbyns storvinst med 11-6 över Sandviken. Den damfinal med flest mål avgjordes mellan IF Boltic och Stångebro BK, vilket slutade 14-3 till Boltic.

Högst publiksiffror

Hammarby IF har två SM-guld, varav det ena togs 2013 på Friends Arena i Stockholm. En final som lockade drygt 38,000 åskådare, enligt Sydsvenskan. Intresset för damfinalerna har även de fått ökat intresse under de senaste åren och lockade till publikrekord i den senaste finalen mellan Västerås SK och Skutskärs BK, som sågs av runt 6,500 åskådare på plats.

Vi hoppas att denna lilla samling av trivia har gett dig ny vetskap som du kan skryta lite om i nästa bandydiskussion. Snart är det vinter och dags för en ny säsong.

Se direktsändningar från "Super Bandy" i Chabarovsk imorgon

Se direktsändningar från "Super Bandy" i Chabarovsk imorgon

Ryska duon klara för Sarpsborg - har snart spelat i fyra länder

Ryska duon klara för Sarpsborg - har snart spelat i fyra länder