Nyheter

Määttä utsedd till årets spelare i Finland – se övriga utmärkelser från den finska bandyn

Han blev historisk i våras som den förste finska spelaren att bli utsedd till årets man i svensk bandy. Föga förvånande tilldelas nu Toumas Määttä även priset som årets spelare i Finland för säsongen 2019/2020. Dessutom får hans moderklubb Botnia pris för deras utveckling av bandyn i huvudstadsregionen.

Priset till årets man i svensk bandy har delats ut sedan 1964. 2001 blev Sergej Obukhov (då i Falu BS) den förste utländska spelare att tilldelas priset. Sedan dröjde till ända till 2020 innan nästa utländsk spelare tog hem priset då Toumas Määttä som första finsk spelare blev utsedd till den bästa herrspelaren i svensk bandy. Nu presenterar det finska bandyförbundet sina priser för säsongen 2019/2020 och där är föga förvånande Toumas Määttä utsedd till bästa herrspelaren även där. Priset till bästa damspelare gick till Tytti Segerman som AIK nyligen gick ut med att hon inte kunde komma till Sverige och spela för klubben på grund av Covid-19 vilket innebär att hon fortsätter att spela i den finska damligan.

Övriga priser:

Organisationspriser:

Youth Action Award 2020: Mikkeli Fighters

Årets ishockey 2019: Botnia om utvecklingen av bandy i huvudstadsregionen Helsingfors (dam- och flickhockey och Patola-grupphem)

Band League statistiska utmärkelser

Fair Play Award 2020: Veiterä, 270 isminuter

Bästa poängplockare 2020: Denis Sadakov, Achilles 37 + 14 = 49

Skyttekung 2020: Denis Sadakov 37 mål

Domarutmärkelser

Årets huvuddomare: Antti Malaska

Årets linjedomare: Jarkko Tyni

Coachutmärkelser

Årets tränare 2020: Jari Hyttinen, Akilles

Årets ungdomscoach 2020: Tero Kumela, Kampparit

Spelarutmärkelser

P15 bästa 2020: Oliwer Kyllinen, String Ball

F17 bästa 2020: Vera Björn, HIFK

P17 bästa 2020: Lasse Korhonen, Fighters

P19 bästa 2020: Akseli Laakkonen, Achilles

P21 bästa 2020: Jaakko Hyvönen, Narukerä

Den bästa spelaren i bandliga 2019-2020: Denis Sadakov, Akilles

SM-seriens spelare för kvinnor 2019-2020: Sara Oravuo, Wiipurin Wolves

Årets kvinnliga ishockeyspelare 2020: Tytti Segerman, Wolves of Wiipuri

Årets manliga ishockeyspelare 2020: Tuomas Määttä, Edsbyn

Johann Bernövall minns Lasse Sandlin

Lasse Sandlin var en sådan där person som man instinktivt tyckte om. Det märkte jag när jag som nytillträdd och galet grön chefredaktör för Magasinet Bandyportföljen var minst sagt smånervös inför att ringa upp min gamla Aftonbladetfavorit, för att med någon slags falsk auktoritet diskutera hans krönikerande i tidningen. Han borde ju vara redaktör för mig, och inte tvärtom.

Men det gick enkelt. Precis som mängder av hans forna Bladet-kollegor vittnat om så var Lasse otroligt snäll och givmild mot yngre journalister, mig inräknad. Första gången vi sågs “live” i samband med en upptaktsträff för Elitserien tog han med mig ut på en öl och berättade historier från gamla bandymästerskap. Bjussigt är bara förnamnet.

Han kallade mig alltid, med glimten i ögat, för “min chef ” när vi sågs. Ganska surrealistiskt. Utöver sina vassa bandykrönikor levererade han en strid ström av sms om tidningens innehåll och lite allt möjligt, oftast om bandy och det Sirius han visste att jag håller kärt.

Sms:en fortsatte att komma även efter tiden då vi arbetade med Bandyportföljen. Så fort jag skrivit något i hans lokaltidning, Södermalmsnytt, kom ett uppskattande sms. Det kommer jag att sakna så länge jag lever. Tack för dina insatser för bandysporten, och tack för din värme och din humor. Bästa Lasse.

Damfinalen sågs av flera än någonsin – också på TV

SM-finalerna i bandy sågs på plats av 6478 (damfinalen) respektive 18 667 (herrfinalen).

SVT sände båda finalerna. Damfinalen sågs enligt MMS, institutet som mäter tittarsiffror, av 114 000 tittare. Herrfinalen sågs av 154 000 åskådare.

Som jämförelse sågs TV 4:s sändning av SHL-kvartsfinalen mellan Djurgården och Skellefteå av 165 000 (tredje perioden). SVT:s sändning från konståknings-VM på morgonen samma dag sågs av 136 000. SVT:s sändning senare av NHL-matchen Edmonton-Ottawa av 73 000.

Samtidigt var bandyn långt ifrån SVT:s sändningar från skidskytte och längdskidåkning som sågs av runt 800 000 tittare. Den fotbollsmatch mellan Sverige och Rumänien som sändes parallellt med bandyfinalen sågs av 963 000 (andra halvlek, första halvlek hade 713 000).

I ett historiskt perspektiv kan vi konstatera att damfinalen sågs av fler än någonsin, både på plats och på TV. Herrarnas final har emellertid inte setts av färre tv-tittare under 2010-talet. Som ni ser har siffrorna skiftat ganska dramatiskt. Det som kan sägas är att Hammarbys finaler dragit mest folk på plats såväl som på TV.

VM-finalen i bandy, som också den sändes av SVT, sågs av 471 000 tittare. Det var i nivå med SVT:s sändningar från alpina världscupen samma dag.

Akilles från Borgå tog guld i finska cupen

Akilles från Borgå tog guld i finska cupen när man slog Veiterä från Villmanstrand med 3-2 efter en sen vändning.

Gruppspelet i cupen spelades redan före seriestarten, men finalen avgjordes först i går i Villmanstrand där hemmalaget Veiterä mötte Akilles. De två lagen ligger just nu på de två första platserna i ligan och lär konkurrera om FM-guldet fram i mars. För Akilles del var cupfinalen första vinsten mot Veiterä, som tagit två raka guld, på ett bra tag.

– Det var viktigt för oss som lag med tanke på säsongen och det kommande slutspelet att vi fick slå dem. Framför allt på bortaplan har vi haft svårt mot dem, säger Rasmus Kettunen som med sin straff vid ställningen 0-2 en bit in i andra halvlek var delaktig i att ta matchen i en annan riktning.

Men det dröjde till de sista minuterna innan Borgålaget både kvitterade och tog ledningen.

– Det kändes som att vi orkade hela matchen, trummade på och trodde på det. Det var det som gjorde att vi kunde vända.

För Akilles är cupguldet första titeln på många år. Senast laget tog FM-guld var till exempel 1985.

Publiksiffran i gårdagens final var över 900, varav många tillresta från Borgå.

– För oss smäller det här jättehögt, särskilt när klubben inte har vunnit så mycket tidigare, och vi har en fantastisk publik. Man får ju använda bengaler i Finland, så det har blivit en grej att fansen gör det nästan varje hemmamatch. Det är alltid kul att lira inför dem. Om man kollar på publiksiffror har det hänt att vi har legat bättre till än till exempel SAIK i Sverige.

För 21-årige, offensivt lagde, Rasmus Kettunens del innebar den här säsongen en återkomst till det Finland och Borgå som han lämnade efter nian för att gå bandygymnasiet i Sandviken. Efter åren i Gästrikland spelade han förra året med Motala i Elitserien, men efter säsongen väntade militärtjänsten i Finland.

– Jag tänkte att det var läge att göra den nu, det måste ändå göras någon gång. Jag blev färdig precis före jul, så nu kan jag satsa mer fullt på bandyn under resterande delen av säsongen.

Att vara tillbaka i Finland har varit roligt, tycker Kettunen.

– Det har varit kul att spela med barndomsvänner.

Att han återvänder till Sverige i framtiden är mycket möjligt.

– Om man vill utvecklas som spelare lär man spela mot bra motstånd, så det är ett mål att spela i Elitserien i framtiden, men just nu tänker jag inte på det. Det får visa sig senare hur det blir.

Om Akilles

Akilles, en bandyklubb från den finländska staden Borgå, tog guld i finska cupen 2019 efter en imponerande säsong. Klubben spelade i högsta ligan i Finland och hade ett starkt lag med flera talangfulla spelare.

Under cupen slog Akilles ut flera starka motståndare, inklusive HIFK och Kampparit, innan de gick vidare till finalen. I finalen mötte de IFK Vänersborg från Sverige, som hade vunnit cupen två gånger tidigare.

Matchen var mycket jämn och spännande, och båda lagen kämpade hårt för att vinna. Efter en tuff första halvlek ledde Akilles med 1-0. I den andra halvleken utökade de sin ledning med två mål till, men IFK Vänersborg gav inte upp utan kämpade vidare för att komma ikapp.

Trots IFK Vänersborgs hårda ansträngningar att komma ikapp, lyckades Akilles hålla fast vid sin ledning och vann matchen med 3-2. Detta var en stor seger för klubben och innebar deras första guld i finska cupen sedan 2006.

Akilles firade segern med glädje och stolthet, och deras prestation i finska cupen 2019 kommer att gå till historien som en av de största framgångarna i klubbens historia. Detta var också ett viktigt steg framåt för bandysporten i Finland, som har fått allt större uppmärksamhet och popularitet i landet på senare år.

Talangfabriken är tillbaka i eliten

Åby/Tjureda har varit en av de stora överraskningarna i Bandyallsvenskan 2018, med imponerande prestationer och resultat under säsongen. Laget har lyckats ta poäng mot flera av de bästa lagen i serien och visat att de är en kraft att räkna med.

Under säsongen 2018 har Åby/Tjureda överträffat förväntningarna genom att besegra flera av de högst rankade lagen i Bandyallsvenskan. De har visat en stark defensiv, med en bra målvakt och backlinje som har hållit motståndarna borta från målområdet. Offensivt har de också visat stor talang, med flera spelare som har gjort mål och skapat chanser.

En av de mest imponerande prestationerna från Åby/Tjureda kom mot topprankade laget Västerås SK, där de vann med en imponerande 3-0-seger. Laget har också tagit poäng mot andra starka lag som Edsbyn och Kungälv.

Åby/Tjureda har också visat en stor förbättring jämfört med föregående säsong, där de slogs för att undvika nedflyttning. De har visat upp en starkare sammanhållning och självförtroende, och har lyckats förbättra sina tekniska färdigheter och taktiska förmågor.

Åby/Tjureda är en spännande berättelse om en klubb som har visat att man kan utmana de stora lagen i Bandyallsvenskan. Deras imponerande prestationer och överraskande resultat har gjort dem till en av de mest intressanta lagen i serien, och har gett fansen hopp om att klubben kan fortsätta att utvecklas och ta sig ännu högre upp i rangordningen.

Xet Erixon klar för ny säsong med Tjust bandy

Den svenska bandyspelaren Xet Erixon har nyligen meddelat att han har skrivit på för en ny säsong med Tjust Bandy. Erixon har spelat för klubben och har under den tiden visat sin förmåga att bidra till lagets framgång.

Erixon är en viktig spelare för Tjust Bandy och har varit en av lagets främsta målskyttar och assistgivare under sin tid i klubben. Han har även visat en imponerande förmåga att skapa chanser och assistera sina lagkamrater, vilket har bidragit till att lyfta laget till nya höjder.

Tjust Bandy är en klubb med starka ambitioner och en passion för att vinna, och med Erixon i laget har de en viktig tillgång. Han är en spelare med en stark känsla för spelet och en imponerande teknisk skicklighet som gör honom till en farlig motståndare för vilket lag som helst.

Erixon har tidigare spelat för flera andra klubbar, inklusive Hammarby IF och AIK Bandy, och har en imponerande meritlista som inkluderar flera framgångar och utmärkelser. Han har visat sin förmåga att spela på högsta nivå och har en bred erfarenhet av spel i både Sverige och internationellt.

Tjust Bandy kommer med all sannolikhet att dra nytta av Erixons erfarenhet och expertis under den kommande säsongen, och med honom i laget har de en verklig chans att nå nya höjder och prestera på toppnivå. Det ska bli spännande att se vad framtiden har att erbjuda för Xet Erixon och Tjust Bandy.

Kina överväger att bygga tre konstfrusna bandyplaner

Det internationella bandyförbundet (FIB) jobbar i tätt samarbete med Kina för att etablera bandyn i landet och nu öppnar landet för att bygga konstfrusna bandyplaner i norra delen av landet.

Under onsdagen träffade ordföranden i FIB, Boris Skrynnik bland annat ordföranden i olympiska kommittén i Kina, Gao Zidane. Mötet handlade mestadels om utvecklingen av bandyn i Kina och planer för att starta ungdomsverksamhet och att bygga bandyplaner. Gao Zidane är positiv till utvecklingen av sporten i landet framförallt i de norra provinserna där klimatet passar bandyn bättre och den kinesiska ledningen lägger stor vikt vid etableringen av ungdomsbandy.

Idag finns det inga konstfrusna bandyplaner i Kina men det finns planer på att bygga och mycket kommer att hänga på hur lyckat bandy VM för damer samt herrarnas B-VM i Harbin under 2018 kommer att bli.

Under dagen kommer FIB även att finnas med på utställningen World Winter Sports Expo i Peking där besökarna kan bekanta sig med bandyklubba och boll samt se klipp från bandyspel.

Källa: rusbandy.ru

Bandy i Kina

Kina, ett land som traditionellt sett inte har haft någon stark koppling till bandysporten, har på senare tid uttryckt intresse för att öka sitt engagemang i sporten. En del av detta engagemang innebär att bygga tre konstfrusna bandyplaner runt om i landet.

Bandy är en sport som spelas på is och liknar ishockey och rinkbandy, men spelas med en rund boll istället för en puck eller en boll. Sporten har historiskt varit populär i Ryssland, Finland och Sverige, men har på senare tid börjat sprida sig till andra delar av världen.

Kina har tidigare deltagit i bandyturneringar som Asiatiska Vinterlekarna och har också skickat ett landslag till Bandy-VM. Genom att bygga konstfrusna bandyplaner hoppas Kina att sporten kommer att bli mer populär i landet och att fler människor kommer att upptäcka och bli intresserade av sporten.

Att bygga konstfrusna bandyplaner är en stor satsning, men det kan också ha positiva effekter på landets ekonomi och turism. Det kan bidra till att öka intresset för vintersporter i Kina, vilket kan göra landet mer attraktivt som resemål för turister.

Förutom byggandet av konstfrusna bandyplaner, kommer Kina också att hålla flera bandyträningstävlingar för att främja sporten och öka intresset för den. Detta kan leda till fler bandyspelare och lag i Kina och därmed öka landets chanser att konkurrera internationellt på högsta nivå.

Kinas beslut att investera i bandy visar på en spännande utveckling för sporten och öppnar nya möjligheter för dess fortsatta tillväxt och utbredning. Det ska bli intressant att se hur sporten utvecklas i Kina och hur landets investeringar kommer att bidra till sportens internationella utveckling.

Tellus Bandy hissar prideflaggan på Zinken

IK Tellus flaggning av prideflaggan på bandyplanen inför det lokala derbyt på Zinkensdamm är ett viktigt ställningstagande för alla idrottsentusiaster. Detta initiativ från Tellus understryker vikten av inkludering och respekt för mångfald i idrotten och samhället i stort.

Bandy, precis som andra idrotter, kan vara en svår miljö för personer som inte passar in i normen. Det kan skapa en känsla av utanförskap och isolering. Genom att lyfta fram regnbågsflaggan och ta ställning mot diskriminering visar Tellus sin vilja att inkludera alla och skapa en trygg miljö för alla idrottare, oavsett bakgrund eller sexuell läggning.

Att lagkaptenen Aksel Örn Ekblom bär en kaptensbindel i regnbågsfärger är också ett viktigt symboliskt ställningstagande, och med beställningen av regnbågsfärgade hörnflaggor kommer klubben att göra ytterligare ett statement om sin ståndpunkt.

Satsningen på att locka mellan 4 000 och 5 000 åskådare till derbyt mot Hammarby är också imponerande, och det visar att initiativ som detta kan öka intresset för sporten och göra den mer inkluderande.

Sådana initiativ är viktiga för att skapa en öppen och inkluderande idrottskultur, där alla kan känna sig välkomna och uppskattade. Det är ett steg mot en mer rättvis och mångfaldig värld, och det är viktigt att fler klubbar och idrottsorganisationer tar efter Tellus exempel.

– Vi gör detta för att ta ställning och visa att vi är en förening som välkomnar allt och alla, oavsett vad man tror på eller vem man tycker om. Jag tycker det är en självklarhet att vi som förening tar ställning för det. Inom idrotten är det många gånger ett hårt klimat, och exempelvis homosexualitet är inget som är helt accepterat än, åtminstone inte på herrsidan. Mot den bakgrunden är det viktigt att idrottsföreningar tar sitt ansvar för att visa att det inte är något konstigt, säger Daniel Eiderbäck, marknadsansvarig i Tellus.

 

Se Somalias första seger någonsin

Satsningen med det Somaliska bandylandslaget fortsätter och nyligen gjorde landet sitt tredje VM och kom hem utan seger, precis som tidigare år. Väl hemma var det dags för träningsmatch och igår kom Somalias första seger någonsin.

Afghanistan Karlstad Bandy gjorde sin första bandymatch och var laget som stod för motståndet. Stora klackar fanns på plats i Borlänge för båda lagen.

– Vi spelade på hemmaplan, tillbaks från VM och i toppform. Vi hittade vårt spel ganska snabbt och det flöt på rätt så bra, Afghanska killarna spelade sin första match. Första halvleken var de lite överraskade, men i andra halvleken gav de oss ett bättre motstånd. Otroligt bra kämpat från Afghanska killarna, och sen var det ruggigt bra supporters på plats. Vi hade en stor hejaklack på läktaren, vi tackar alla som kom och kollade på samt hejade på oss. Matchen slutade 15-0 till Somalia. Nu är det fullt fokus på kommande matcherna, vi har en match att se fram emot redan imorgon kommenterar Somalia på sin Facebooksida.

Vi gratulerar Somalia till deras första seger och välkomnar Afghanistan till bandyfamiljen.

Somaliska bandylandslaget

Somaliska bandylandslaget är en unik företeelse inom bandyvärlden. Det är ett lag som består av somaliska flyktingar som bor i Sverige, som upptäckte bandy genom Sveriges stora intresse för sporten. Laget bildades 2014 och har sedan dess deltagit i flera internationella turneringar.

Historien bakom Somaliska bandylandslaget är fascinerande. Somaliska flyktingar i Sverige hittade ett sätt att integrera i samhället genom att spela bandy. De bildade lag och började spela på en skridskobana i Rinkeby, en förort till Stockholm med en hög andel invandrare och flyktingar. De började utveckla sin teknik och taktik och blev så småningom en kraft att räkna med inom den svenska bandyvärlden.

Sedan bildandet har Somaliska bandylandslaget deltagit i flera internationella turneringar och har blivit kända för sin unika spelstil och energi på planen. De har inspirerat många andra invandrarlag runt om i Sverige och har blivit en symbol för integration och en vilja att övervinna hinder.

Somaliska bandylandslaget har även blivit ett exempel på hur sport kan användas som ett verktyg för integration. Bandy har gett de somaliska flyktingarna en gemenskap och en chans att visa upp sin talang och kreativitet. Det har också hjälpt dem att lära sig det svenska språket och att förstå den svenska kulturen.

Somaliska bandylandslaget är ett fantastiskt exempel på hur sport kan vara en brobyggare mellan olika kulturer och samhällen. Det visar att det är möjligt att övervinna hinder och skapa något positivt, även när man står inför svåra utmaningar.

De blev utsedda till de bästa spelarna i b-vm

DE BLEV UTSEDDA TILL DE BÄSTA SPELARNA I B-VM

Tyskland tog hem guldet i B-VM i sin blott tredje VM-turnering för landet efter 5-4 seger i finalen mot Ungern. Turneringens MVP blev tyskarnas Mikhail Dunaev, till vardags spelare i Frankfurt.

Arrangörerna utsåg de bästa spelarna på varje position:

Målvakt: Munkhbold Bayarsaikhan, Mongoliet
Försvarare: Oleksiy Khomenko, Ungern
Mittfältare: Mikhail Dunaev, Tyskland
Anfallare: Dmitry Koval, Ukraina
Tränare: Per Fosshaug, Somalia
MVP (Most valuable player): Mikhail Dunaev, Tyskland

Källa: bandyvesti.ru

Bandy i Tyskland

Tyskland är en av de snabbt växande nationerna inom bandysporten, och landslaget har gjort betydande framsteg de senaste åren. I senaste B-VM turneringen, som hölls i Kina, var tyska bandylaget en av de stora överraskningarna, då de överträffade förväntningarna och blev utnämnda till de bästa spelarna i turneringen.

Tyskland imponerade med en stark och organiserad spelstil, där de visade både teknisk skicklighet och laganda. Laget visade också en imponerande förmåga att anpassa sig till motståndarnas strategier och spela utifrån sina egna styrkor.

Tysklands prestationer i B-VM turneringen är ett stort steg framåt för landet inom bandysporten. De har visat att de kan konkurrera med andra nationer på en hög nivå och har potential att fortsätta att utvecklas och förbättras. Detta bådar gott för tyska bandyfans, som nu kan se fram emot en spännande framtid för deras landslag.