Michael Bratt tar över Västanfors

Michael Bratt tar över Västanfors

I mars stod det klart att Västanfors IF:s Alexander Zinkevitch lämnar klubben efter 5 år som huvudtränare. Under lördagen presenterades en ersättare: Michael Bratt, senast från IFK Rättvik.

Västanfors kommer från en tung vinter där laget slutade sist i Allsvenskan. Nu får föreningen börja om i Division 1, och kommer göra så med Michael Bratt vid rodret. I och med den nya tränarrollen lämnar Bratt alltså allsvenska IFK Rättvik efter en säsong.

– Det fanns en vilja från Rättvik att ha mig kvar, men min lärartjänst i Rättvik tog slut och jag kunde inte få klart med en fortsättning förrän under sommaren, vilket var för sent för min del. Då blev det att jag och klubben fick gå skilda vägar, men det var inga hard feelings, säger Michael Bratt.

För både Bratts och Västanfors del kommer nästa vinter innebära ett byte av miljö från Allsvenskan till Division 1 – en utmaning som den göteborgsbördige tränaren ser fram emot.

“Västanfors har ambitionen att studsa tillbaka ganska omgående till Allsvenskan”

– Västanfors har ambitionen att studsa tillbaka ganska omgående till Allsvenskan, och det tycker jag är helt rätt. Jag ska inte säga att vi får behålla alla spelare från förra året, men i alla fall väldigt många. Bland dem är det flera unga spelare som är spännande. Samtidigt finns inte den här svetslampan bakom att vi måste gå upp direkt i år, men inom ett par år bör klubben vara tillbaka i Allsvenskan.

Inledningsvis var det dock inte självklart att det skulle bli Västanfors för Bratt. Tanken var att flytta tillbaka till Stockholm och återgå till tjänsten på skolan han varit tjänstledig från under det senaste året.

– Men tyvärr hade min arbetsplats fått ett stort elevtapp, och det påverkade min tjänst. Det innebar att om jag kom tillbaka kunde jag inte få en hundraprocentig tjänst. Då började jag söka andra tjänster runtom i Stockholm, och i samma veva dök ett antal föreningar upp som alternativ. Västanfors var en av dem.

I Fagersta fanns inte bara ett tränarjobb som väntade, utan även en lärartjänst stod vakant. Den blev Bratt erbjuden.

“Jag har varit på väg till Västanfors två gånger tidigare”

– Det blev en bra helhetslösning för mig. Det här är tredje gången gilt också, kan man säga. Jag har varit på väg till Västanfors två gånger tidigare med, men då har det inte blivit något. 2012 när Broberg dök upp, och 2014 när det blev Örebro istället.

Precis som ett antal andra föreningar blev Västanfors också erbjudna att ta den vakanta platsen i Allsvenskan efter Nitro/Noras återbud, men valde att tacka nej. Anledningen ska ha varit en för kort betänketid.

– Det är ett stort ekonomiskt beslut att spela i Allsvenskan med resor och så vidare. Västanfors ville ha mer tid på sig att räkna på det, men förbundet gav alla klubbar samma betänketid på 24 timmar. Man kan heller inte bara chansa, så jag förstår dem. De har tagit en liknande chans en gång tidigare, 2014 när Tillberga tog GAIS elitserieplats, men då fanns det lite mer betänketid. Men jag tyckte det här var helt rätt. Har man inte möjlighet att gå igenom siffrorna kan man inte tacka ja.

Västanfors trupp inför omstarten i Division 1 har också börjat ta form, där stommen från laget ser ut att bli hyfsat intakt från den senaste säsongen i Allsvenskan.

– Det känns som en spännande utmaning när vi har ett såpass ungt lag, blandat med ett par rutinerade spelare. Merparten blir kvar från förra året. De bor i Fagersta och har spelat i Västanfors hela sina liv. Föreningen har väl förhoppningen att få in ett par spelare till innan det drar igång också.

“Det finns några riktigt duktiga yngre killar, och de är bara i början av sin karriär. Där finns det väldigt mycket kvar att hämta.”

Han fortsätter:

– Det var flera i laget man tittade på redan förra säsongen, som var otroligt duktiga. Jag tänker på killar som Filip Backström, Sigge Andersson, Gabriel Augustsson… det finns några riktigt duktiga yngre killar, och de är bara i början av sin karriär. Där finns det väldigt mycket kvar att hämta. Det blandat med ett par rutinerade spelare, vi har mycket att bygga vidare på där.

Västanfors tidigare tränare Alexander Zinkevitch har blivit uppmärksammad för att lyfta fram yngre spelare och ge dem chansen i A-laget. Det är något Bratt tänker fortsätta med.

– Ja, det är väl något jag har gjort hela tiden. När jag var i Örebro spelade vi i Allsvenskan med i stort sett ett juniorlag ju, haha. Nej, men jag har väl alltid gett unga killar chansen att spela. Det har jag redan med mig. Jag tror det kommer naturligt i jobbet som lärare. Man ser även de unga och tar sig tid med dem, låter dem få utrymme att visa upp sig. Jag kan dra ett exempel i Rättvik nu under vintern med Filip Gesar. Han var 16 år och fick göra debut i Allsvenskan. Han gjorde nio matcher. Så att lyfta fram unga spelare är något jag har med mig sedan tidigare.

Tror du att det är därför du blev tillfrågad att ta över Västanfors?

– Det är nog en av anledningarna, det tror jag. Sen är väl resultatet med Rättvik en av anledningarna också, skulle jag tro.


Vilken säsong det blev

Vilken säsong det blev

Torbjörn Andersson: "Det är väldigt smart att man dragit finalen tillbaka från inomhusarenorna i Stockholm till Studenternas i Uppsala"

Torbjörn Andersson: "Det är väldigt smart att man dragit finalen tillbaka från inomhusarenorna i Stockholm till Studenternas i Uppsala"