Akilles vinnare i finska cupen

Akilles vinnare i finska cupen

Foto: Sami Heiskanen

På fredagskvällen tog Akilles från Borgå guld i finska cupen när man slog Veiterä från Villmanstrand med 3-2 efter en sen vändning.

Gruppspelet i cupen spelades redan före seriestarten, men finalen avgjordes först i går i Villmanstrand där hemmalaget Veiterä mötte Akilles. De två lagen ligger just nu på de två första platserna i ligan och lär konkurrera om FM-guldet fram i mars. För Akilles del var cupfinalen första vinsten mot Veiterä, som tagit två raka guld, på ett bra tag.

- Det var viktigt för oss som lag med tanke på säsongen och det kommande slutspelet att vi fick slå dem. Framför allt på bortaplan har vi haft svårt mot dem, säger Rasmus Kettunen som med sin straff vid ställningen 0-2 en bit in i andra halvlek var delaktig i att ta matchen i en annan riktning.

Men det dröjde till de sista minuterna innan Borgålaget både kvitterade och tog ledningen.

- Det kändes som att vi orkade hela matchen, trummade på och trodde på det. Det var det som gjorde att vi kunde vända.

För Akilles är cupguldet första titeln på många år. Senast laget tog FM-guld var till exempel 1985.

Publiksiffran i gårdagens final var över 900, varav många tillresta från Borgå.

- För oss smäller det här jättehögt, särskilt när klubben inte har vunnit så mycket tidigare, och vi har en fantastisk publik. Man får ju använda bengaler i Finland, så det har blivit en grej att fansen gör det nästan varje hemmamatch. Det är alltid kul att lira inför dem. Om man kollar på publiksiffror har det hänt att vi har legat bättre till än till exempel SAIK i Sverige.

För 21-årige, offensivt lagde, Rasmus Kettunens del innebar den här säsongen en återkomst till det Finland och Borgå som han lämnade efter nian för att gå bandygymnasiet i Sandviken. Efter åren i Gästrikland spelade han förra året med Motala i Elitserien, men efter säsongen väntade militärtjänsten i Finland.

- Jag tänkte att det var läge att göra den nu, det måste ändå göras någon gång. Jag blev färdig precis före jul, så nu kan jag satsa mer fullt på bandyn under resterande delen av säsongen.

Att vara tillbaka i Finland har varit roligt, tycker Kettunen.

- Det har varit kul att spela med barndomsvänner.

Att han återvänder till Sverige i framtiden är mycket möjligt.

- Om man vill utvecklas som spelare lär man spela mot bra motstånd, så det är ett mål att spela i Elitserien i framtiden, men just nu tänker jag inte på det. Det får visa sig senare hur det blir.

Frillesås annorlunda strategi på Instagram

Frillesås annorlunda strategi på Instagram

Spelarna fria att lämna - Hammarby inleder samtal med andra ledande klubbar

Spelarna fria att lämna - Hammarby inleder samtal med andra ledande klubbar